Εκπαιδευτική Ένταξη Παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία

Επικοινωνία

Δέσπω Κυπριανού

Phone 22402362

email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Μαρία Πιτζιολή

Phone 22402378

email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, αναπτύσσει Οδηγό Εκπαιδευτικού για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Ο Οδηγός αυτός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα από τους/τις εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία των παιδιών που βρίσκονται στο αρχάριο επίπεδο (Αρχάριο και Α1).

Η δημιουργία του Οδηγού γίνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο Πρόγραμμα «Μέτρα για τη βελτίωση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής ένταξης παιδιών τρίτων χωρών στην Κύπρο», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, και αποτελείται από:

 1. Σχέδια μαθήματος και οργάνωσης της κάθε ενότητας για τον/την εκπαιδευτικό
 2. Φύλλα εργασίας μαθητή/τριας
 3. Έντυπα με εικονογραφημένο το λεξιλόγιο της κάθε ενότητας, παρουσιάσεις με εικόνες, flashcards, και κάρτες παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρήση του Οδηγού δεν είναι υποχρεωτική, και ότι σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον σχεδιασμό του μαθήματος από τον/την εκπαιδευτικό και τη χρησιμοποίηση ποικίλων παιδαγωγικών μεθόδων και μέσων διδασκαλίας.

Η δημιουργία του Οδηγού αποτελεί δυναμική διαδικασία και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών που θα δοκιμάσουν την εφαρμογή του.

 1. Εισαγωγή
 2. Προπαρασκευαστικά μαθήματα
 3. Χαιρετισμοί - Συστάσεις
 4. Παρουσίαση Εαυτού
 5. Αντικείμενα σχολικής τάξης
 6. Οικογένεια
 7. Καθημερινότητα
 8. Εστιατόριο - Φαγητό
 9. Φρούτα και λαχανικά
 10. Μέρη του σώματος
 11. Ρούχα και αξεσουάρ
 12. Καιρός
 13. Ζώα
 14. Σπίτι
 15. Επαγγέλματα
 16. Η γειτονιά μου
 17. Μέσα μεταφοράς - Διακοπές
 18. Παιχνίδια - Δραστηριότητες