Sitemap | Disclaimer | Contact |
Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης έχει ως κύριο σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας των εκπαιδευτικών στην Κύπρο. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και περιλαμβάνει την παρακολούθηση Μαθησιακών Ενοτήτων, σε θεματικές που έχουν καθοριστεί μέσα από διαδικασία διάγνωσης αναγκών των εκπαιδευτικών αλλά και ευρωπαϊκών και εθνικών κατευθύνσεων.
Εγκύκλιος 17.2.2025 | Παραρτήματα
Κύριος σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να προωθείται η αποτελεσματική αξιοποίηση και ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης. Ειδικότερα, επιδιώκεται όπως οι εκπαιδευτικοί:
Το Πρόγραμμα προωθεί την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών, στηριζόμενο στην αρχή ότι οι εκπαιδευτικοί, ως ενήλικες αλλά κυρίως ως επαγγελματίες παιδαγωγοί, μπορούν να αξιοποιούν ευκαιρίες που τους παρέχονται, για να υλοποιήσουν τον δικό τους προσωπικό μαθησιακό σχεδιασμό μέσα από μια κυκλική διαδικασία μάθησης. Μέσα από το Πρόγραμμα, ο κάθε εκπαιδευτικός θα καθορίσει τους μαθησιακούς του στόχους (αξιοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία αναστοχασμού), θα υλοποιήσει μαθησιακές δράσεις (παρακολούθηση Μαθησιακών Ενοτήτων), θα συλλέξει τεκμήρια της μάθησής του και θα αναστοχαστεί για τη μαθησιακή του πορεία. Για τον σκοπό αυτό, το Πρόγραμμα προσφέρει ευελιξία και επιλογές, ούτως ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις εξειδικευμένες ανάγκες των εκπαιδευτικών ως ομάδων και ως ατόμων.
Το Πρόγραμμα προσφέρεται εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας το Διαδικτυακό Περιβάλλον Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (περιβάλλον Moodle).
Αποτελείται από μία (1) Εισαγωγική Ενότητα και έντεκα (11) Μαθησιακές ενότητες (ΜΕ) με περιεχόμενο σε θεματικές που έχουν καθοριστεί μέσα από μια διαδικασία διάγνωσης αναγκών των εκπαιδευτικών όπως και ευρωπαϊκών και εθνικών κατευθύνσεων. Σε κάποιες από τις Μαθησιακές Ενότητες (ΜΕ) προβλέπεται η διεξαγωγή τόσο διαδικτυακών όσο και δια ζώσης συναντήσεων. Η παρακολούθηση της Εισαγωγική Ενότητας αποτελεί προαπαιτούμενο για παρακολούθηση των υπόλοιπων Μαθησιακών Ενοτήτων.
Σημειώνεται ότι η γλώσσα του προγράμματος είναι η Ελληνική (τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διδασκαλία και επικοινωνία).
Ο ρόλος των εκπαιδευτικών αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους κύριους παράγοντες για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων και αποτελεσμάτων. Παράλληλα, οι συνεχείς εξελίξεις και αλλαγές σε τεχνολογικό επίπεδο (ψηφιακές τεχνολογίες και ο ρόλος τους στη μάθηση) αλλά και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο (παγκοσμιοποίηση, πολυπολιτισμικές κοινωνίες, τεχνητή νοημοσύνη και ο ρόλος της στην προσωπική και επαγγελματική ζωή) απαιτούν συνεχή επαγγελματική μάθηση και ανάπτυξη.
Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Εκπαίδευση (2018), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52018DC0022&from=EN, αναδεικνύει την ψηφιακή ικανότητα ως ένα βασικό παράγοντα για αποτελεσματική διδασκαλία και μάθηση, θέτοντας 3 προτεραιότητες:
Επιπλέον, το νέο Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Εκπαίδευση (2021-2027), https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/digital-education-action-plan_el, δίνει έμφαση μέσα από τις δύο βασικές προτεραιότητές του:
Η ψηφιακή ικανότητα αποτελεί μια σύνθετη έννοια. Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ψηφιακής Ικανότητας Εκπαιδευτικών αναλύει 6 περιοχές ικανοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν 22 ικανότητες, που αφορούν στην επαγγελματική και παιδαγωγική ικανότητα των εκπαιδευτικών. (https://ec.europa.eu/jrc/en/digcompedu).
Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στηρίζεται στην αρχή ότι οι εκπαιδευτικοί, ως ενήλικες αλλά κυρίως ως επαγγελματίες παιδαγωγοί, μπορούν να αξιοποιούν ευκαιρίες που τους παρέχονται για να υλοποιούν τον δικό τους προσωπικό μαθησιακό σχεδιασμό μέσα από μια κυκλική διαδικασία μάθησης.
Ακολουθώντας τη διαδικασία μάθησης του μοντέλου ATS2020 (http://ats2020.eu), ο/η κάθε εκπαιδευτικός:
Για τον σκοπό αυτό το Πρόγραμμα προσφέρει ευελιξία και επιλογές, ούτως ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις εξειδικευμένες ανάγκες των εκπαιδευτικών ως ομάδων και ως ατόμων.
Το Πρόγραμμα προσφέρεται εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας το Διαδικτυακό Περιβάλλον Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (περιβάλλον Moodle). Αποτελείται από μία (1) Εισαγωγική Ενότητα και έντεκα (11) Μαθησιακές ενότητες (ΜΕ) με περιεχόμενο σε θεματικές που έχουν καθοριστεί μέσα από μια διαδικασία διάγνωσης αναγκών των εκπαιδευτικών αλλά και ευρωπαϊκών και εθνικών κατευθύνσεων. Σε κάποιες από τις Μαθησιακές Ενότητες (ΜΕ) προβλέπεται η διεξαγωγή τόσο διαδικτυακών όσο και δια ζώσης συναντήσεων. Η παρακολούθηση της Εισαγωγικής Ενότητας αποτελεί προαπαιτούμενο για παρακολούθηση των υπόλοιπων Μαθησιακών Ενοτήτων.
Σύντομες Περιγραφές των Μαθησιακών Ενοτήτων μπορείτε να δείτε εδώ.
Εισαγωγική Ενότητα - Οδηγός εκπαιδευομένων
(Περιλαμβάνει και τον σύνδεσμο μετάβασης και το κλειδί αυτοεγγραφής στην ενότητα)
Σκοπός της Εισαγωγικής Ενότητας είναι να εισαγάγει τους/τις εκπαιδευόμενους/ες στη Φιλοσοφία του Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών για την Ανάπτυξη της Ψηφιακής Ικανότητας (ΠΕΕΑΨΙ), καθώς επίσης στο Διαδικτυακό Περιβάλλον Μάθησης (ΔΠΜ) του ΠΙΚ, στην αυτοαξιολόγηση της ψηφιακής τους ικανότητας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο, και στην έννοια του Ηλεκτρονικού φακέλου επιτευγμάτων (ePortfolio).
Με την ολοκλήρωση της Εισαγωγική Ενότητας, οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι σε θέση να:
Δεν προνοείται κάποια συνάντηση για την Εισαγωγική Ενότητα. Υποστήριξη για την Εισαγωγική Ενότητα θα παρέχεται ασύγχρονα.
Οκτώ (8) ώρες, ανάλογα με τον ατομικό ρυθμό εργασίας.
Ο σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ). «Μαθησιακός σχεδιασμός με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών» είναι διττός. Από τη μια επιδιώκεται η ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Κύπρου για τις σύγχρονες μεθοδολογίες και πρακτικές που σχετίζονται με τη διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση. Από την άλλη, επιδιώκεται, μέσα από τις πρακτικές δραστηριότητες της ΜΕ, η σταδιακή εξοικείωσή τους με ψηφιακά εργαλεία τεχνολογίας και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Ανάπτυξη Ψηφιακής Ικανότητας των Πολιτών (DigComp 2.2), καθώς και με διαδικασίες σχεδιασμού και ανάπτυξης μαθησιακών δραστηριοτήτων με ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών.
Με την ολοκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας, οι εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να:
ΘΠ1: Εισαγωγή στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση
ΘΠ2: Μαθησιακός σχεδιασμός και ψηφιακή ικανότητα
ΘΠ3: Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στη μαθησιακή διαδικασία
ΘΠ4: Μαθησιακός σχεδιασμός με τη μεθοδολογία OULDI
ΘΠ5: Ανάπτυξη μαθησιακού σχεδιασμού, υποβολή μικρής εργασίας και αναστοχασμός.
1.3 Αναστοχαστική πρακτική
2.1 Επιλογή ψηφιακών πόρων
5.2 Διαφοροποίηση και εξατομίκευση
5.3 Ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων.
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ) "Αξιοποίηση του Διαδικτύου με Ασφάλεια" είναι να καταστήσει τους εκπαιδευόμενους/τις εκπαιδευόμενες ενήμερους/ενήμερες σχετικά με τις νέες δυνατότητες και τις προκλήσεις του Διαδικτύου, σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής των νέων ανθρώπων και να ενημερώσει για τρόπους και αποτελεσματικές πρακτικές αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων που ελλοχεύουν σε αυτό. Ακόμα, στοχεύει στο να συμβάλει στην ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε οι εκπαιδευόμενοι/εκπαιδευόμενες να είναι σε θέση να σχεδιάζουν κατάλληλες παρεμβάσεις, σε επίπεδο σχολικής τάξης αλλά και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τη διεθνή στρατηγική, το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Εκπαίδευση (2021 – 2027), όσο και με την εθνική στρατηγική επί του θέματος.
Με την ολοκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας, οι εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να:
ΘΠ1: Εισαγωγή στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο- Δυνατότητες και Προκλήσεις
ΘΠ2: Παιδεία για τα Μέσα και Παραπληροφόρηση, Πνευματικά Δικαιώματα και Λογοκλοπή
ΘΠ3: Διαδικτυακός Εκφοβισμός και Ρητορική Μίσους
ΘΠ4: Διαδικτυακές Σχέσεις και Κοινωνικά Δίκτυα
ΘΠ5: Διαδικτυακή παρενόχληση (Grooming) και Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση
ΘΠ6: Εθνική Στρατηγική και Διεθνείς Τάσεις
3.3 Διαχείριση, προστασία και διαμοιρασμός ψηφιακών πόρων
6.1 Ψηφιακός γραμματισμός στις πληροφορίες και τα μέσα επικοινωνίας
6.4 Υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών
6.5 Επίλυψη προβλημάτων
4 διαδικτυακές συναντήσεις συνολικής διάρκειας 8 ωρών
Οδηγός μελέτης ΜΕ03Δ - Επικαιροποιημένος (άνοιξη 2025)
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ) "Προγραμματισμός και Ρομποτική - Δημοτική Εκπαίδευση" είναι να αναπτύξει τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες των εκπαιδευομένων έτσι ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα εκπαιδευτικής αξιοποίησης της ρομποτικής και του προγραμματισμού ως εργαλείων μάθησης με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι/εκπαιδευόμενες αναμένεται να είναι σε θέση να σχεδιάσουν μαθησιακά περιβάλλοντα ενισχυμένα με εκπαιδευτική ρομποτική και προγραμματισμό μέσα στα πλαίσια των οποίων θα γίνεται αξιοποίηση των τεχνολογικών εφαρμογών της ρομποτικής και του προγραμματισμού από τους/τις μαθητές/μαθήτριες ως εργαλείων μάθησης σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και βαθμίδες μέσα στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Με την ολοκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι σε θέση να:
ΘΠ1: Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και Προγραμματισμό – Μελέτη βασικών εννοιών και ορισμών.
ΘΠ2: Τα πακέτα ρομποτικής Bee Bot & Blue Bot, χαρακτηριστικά και λειτουργίες, ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης, παραδείγματα αξιοποίησης στην τάξη.
ΘΠ3: Τo πακέτο ρομποτικής Lego Spike Prime - χαρακτηριστικά και λειτουργίες, ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης, κατασκευή ρομποτικών μοντέλων, εκμάθηση περιβάλλοντος οπτικού προγραμματισμού, ασκήσεις προγραμματισμού, παραδείγματα αξιοποίησης στην τάξη.
ΘΠ4: Εκπαιδευτικό Πακέτο Ρομποτικής Pro-Bot: χαρακτηριστικά, δυνατότητες, και λειτουργίες, ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης, παραδείγματα αξιοποίησης στην τάξη.
2.2 Δημιουργία και τροποποίηση ψηφιακών πόρων
3.1 Διδασκαλία
3.4 Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση
4.2 Ανάλυση τεκμηρίων
4.3 Ανατροφοδότηση και σχεδιασμός
5.3 Ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων
6.2 Ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία
6.3 Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου
1 διαδικτυακή συνάντηση και 2 δια ζώσης συναντήσεις συνολικής διάρκειας 8,5 ωρών
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ) "Προγραμματισμός και Ρομποτική (Μέση Εκπαίδευση)" είναι η ανάπτυξη των βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων που αφορά στην ικανότητα τους για αξιοποίηση της ρομποτικής και του προγραμματισμού ως εργαλεία μάθησης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της Μέσης Εκπαίδευσης.
Με την ολοκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας οι εκπαιδευικοί αναμένεται να είναι σε θέση να:
ΘΠ1: Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και Προγραμματισμό – Μελέτη βασικών εννοιών και ορισμών
ΘΠ2: Γλώσσα προγραμματισμού Scratch
ΘΠ3: Εκπαιδευτικό ρομπότ Meet Edison
ΘΠ4: Εκπαιδευτικό ρομποτικό όχημα GINOBOT και ρομποτικό πακέτο LEGO SPIKE Prime
ΘΠ5: Micro:bit και Arduino
ΘΠ6: Γλώσσα προγραμματισμού Python
1.2 Επαγγελματική συνεργασία
1.3 Αναστοχαστική πρακτική
1.4 Συνεχής ψηφιακή επαγγελματική ανάπτυξη
2.1 Επιλογή ψηφιακών πόρων
2.2 Δημιουργία και τροποποίηση ψηφιακών πόρων
3.1 Διδασκαλία
3.3 Συνεργατική μάθηση
3.4 Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση
5.2 Διαφοροποίηση και εξατομίκευση
5.3 Ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων
6.1 Πληροφοριακός γραμματισμός και γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας
3 διαδικτυακές συναντήσεις και 3 δια ζώσης διάρκειας 2 ωρών η καθεμιά
Οδηγός μελέτης ΜΕ04 - Επικαιροποιημένος (άνοιξη 2025)
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ) "Αξιοποίηση διαδραστικών πινάκων στη διδασκαλία και μάθηση" είναι η γνωριμία με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαδραστικοί πίνακες, τόσο ως αυτόνομη τεχνολογία εποπτικοποίησης του μαθήματος και εμπλοκής των μαθητών/μαθητριών, όσο και ως κέντρο διασύνδεσης φορητών συσκευών και υπολογιστών. Σε μια σύγχρονη και ολοένα εξελισσόμενη εποχή όταν το κόστος των συνδεδεμένων συσκευών συνεχώς μειώνεται, ενώ οι δυνατότητές τους αυξάνονται, είναι σημαντικό κάθε εκπαιδευτικός να μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη εργασία, διάδραση και αξιολόγηση με τη χρήση πληθώρας πολυμεσικών διαδραστικών εφαρμογών, είτε αυτές είναι ενσωματωμένες στα εργαλεία του διαδραστικού πίνακα, είτε αυτές ελέγχονται μέσω αυτού.
Με την ολοκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας, οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι σε θέση να:
ΘΠ1:Εισαγωγή στους διαδραστικούς πίνακες
ΘΠ2: Ανάπτυξη ψηφιακού διαδραστικού περιεχομένου
ΘΠ3: Αξιοποίηση διαδραστικού πίνακα με υπολογιστές & φορητές συσκευές
ΘΠ4:Εφαρμογή διαδραστικών πινάκων στη Μαθησιακή Διαδικασία
1.2 Επαγγελματική Συνεργασία
1.3 Αναστοχαστική Πρακτική
2.1 Επιλογή Ψηφιακών Πόρων
2.2.Δημιουργία και τροποποίηση ψηφιακών πόρων
2.3 Διαχείριση, προστασία και διαμοιρασμός ψηφιακών πόρων
3.1 Διδασκαλία
3.3 Συνεργατική μάθηση
4.1 Στρατηγικές αξιολόγησης
4.3 Ανατροφοδότηση και σχεδιασμός
5.2 Διαφοροποίηση και εξατομίκευση
5.3 Ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευομένων
6.2 Ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία
6.3 Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου
6.4 Υπεύθυνη χρήση
2 δια ζώσης και 2 διαδικτυακές συναντήσεις συνολικής διάρκειας 10 ωρών
Οδηγός μελέτης ΜΕ05 - Επικαιροποιημένος (άνοιξη 2025)
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ) "Εκτεταμένη (Εικονική και Επαυξημένη) Πραγματικότητα στη Διδασκαλία και Μάθηση" είναι να επισημανθεί η σημασία της εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) στον τομέα της εκπαίδευσης, να διερευνηθούν οι δυνατότητές της και να γίνει κατανοητό πώς η τεχνολογία XR μπορεί να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, προσφέροντας εμπλουτισμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες στους μαθητές που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και την ενεργό μάθηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της ενότητας, θα εξεταστούν βασικές έννοιες της τεχνολογίας XR και πώς η χρήση της μπορεί να μεταμορφώνει τον τρόπο που μαθαίνουμε και διδάσκουμε. Θα δούμε πώς η XR μπορεί να ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργώντας εμπλουτισμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες, οι οποίες προάγουν τη συνεργασία, τη δημιουργική σκέψη και την ανακάλυψη. Επιπλέον, η ενότητα έχει ως στόχο να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεναρίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία XR. Θα εξετάσουμε πώς μπορούν να ενσωματωθούν αυτές τις τεχνολογίες στην καθημερινή διδακτική πρακτική, προσφέροντας έτσι μια πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία στους μαθητές.
Με την ολοκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι σε θέση να:
ΘΠ1: Εισαγωγή στις Τεχνολογίες Εκτεταμένης (Εικονικής και Επαυξημένης) Πραγματικότητας. Αφετηρία στην Εικονική Πραγματικότητα
ΘΠ2: Επαυξημένη Πραγματικότητα: Μια γέφυρα ανάμεσα στον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο
ΘΠ3: Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός και Πρακτική Εφαρμογή
1.3 Αναστοχαστική πρακτική
1.4 Συνεχής ψηφιακή επαγγελματική ανάπτυξη
2.1 Επιλογή ψηφιακών πόρων
2.2 Δημιουργία και τροποποίηση ψηφιακών πόρων
3.1 Διδασκαλία
4.1 Στρατηγικές αξιολόγησης
4.3 Ανατροφοδότηση και σχεδιασμός
6.2 Ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία
6.3 Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου
2 διαδικτυακές και 2 δια ζώσης συναντήσεις συνολικής διάρκειας 9 ωρών
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ) "Διαδικτυακά Εργαλεία στη Διδασκαλία και Μάθηση" είναι η εισαγωγή των εκπαιδευτικών στη φιλοσοφία και πρακτική της αξιοποίησης σύγχρονων διαδικτυακών εργαλείων στη διδακτική πράξη και στον σχεδιασμό μαθησιακών δραστηριοτήτων. Μέσα από την επαφή και εξοικείωση με μια ευρεία γκάμα καινοτόμων διαδικτυακών εργαλείων και την κριτική ανάλυση της σύγχρονης βιβλιογραφίας, επιδιώκεται η διασύνδεση των συγκεκριμένων τεχνολογιών με τις θεωρητικές αρχές και τα παιδαγωγικά μοντέλα που διέπουν τις σύγχρονες προσεγγίσεις μάθησης (π.χ. συνεργατική, διερευνητική και ανακαλυπτική μάθηση, μάθηση για όλους), ούτως ώστε να αναδειχθούν οι προοπτικές, οι προκλήσεις και οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησής τους στη διδασκαλία και μάθηση.
Mε την ολοκκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας αναμένεται οι εκπαιδευτικοί να:
ΘΠ1: Εργαλεία συνεργατικής γραφής και δημιουργίας
ΘΠ2: Εργαλεία δημιουργίας ασκήσεων και διαδικτυακών ερωτηματολογίων
ΘΠ3: Ψηφιακή αφήγηση και άδειες Creative Commons
ΘΠ4: Ιστοεξερευνήσεις
ΘΠ5: Προσομοιώσεις και ψηφιακά παιχνίδια
2.1 Επιλογή ψηφιακών πόρων
2.2 Δημιουργία και τροποποίηση ψηφιακών πόρων
2.3 Διαχείριση, προστασία και διαμοιρασμός ψηφιακών πόρων
3.1. Διδασκαλία
3.2. Καθοδήγηση
3.4. Συνεργατική μάθηση
3.4 Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση
4.1. Στρατηγικές αξιολόγησης
4.2. Ανάλυση τεκμηρίων
4.3 Ανατροφοδότηση και σχεδιασμός
5.2 Διαφοροποίηση και εξατομίκευση
5.3 Ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων
6.1 Πληροφοριακός γραμματισμός και γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας
4 διαδικτυακές συναντήσεις συνολικής διάρκειας 8 ωρών
Ο σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ) "Διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης και αξιοποίησή τους " είναι διττός. Από τη μια επιδιώκεται η ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Κύπρου για τις σύγχρονες μεθοδολογίες και πρακτικές που σχετίζονται με τη διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση. Από την άλλη, επιδιώκεται, μέσα από τις πρακτικές δραστηριότητες της ΜΕ, η σταδιακή εξοικείωσή τους με ψηφιακά εργαλεία τεχνολογίας και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Ανάπτυξη Ψηφιακής Ικανότητας των Πολιτών (DigComp 2.2), καθώς και με διαδικασίες σχεδιασμού και ανάπτυξης μαθησιακών δραστηριοτήτων με ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών.
Με την ολοκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι σε θέση να:
ΘΠ1: Εισαγωγή στα Διαδικτυακά Περιβάλλοντα Μάθησης
ΘΠ2: Microsoft 365 και Microsoft Teams
ΘΠ3: ΔΠΜ Moodle
ΘΠ4: Εφαρμογή ΔΠΜ στη Μαθησιακή Διαδικασία
1.3 Αναστοχαστική πρακτική
2.1 Επιλογή ψηφιακών πόρων
5.2 Διαφοροποίηση και εξατομίκευση
5.3 Ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων
4 διαδικτυακές συναντήσεις συνολικής διάρκειας 8 ωρών
Προϋπόθεση για παρακολούθηση της ΜΕ07 είναι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να διαθέτουν λογαριασμό Microsoft365 (Education)
Οδηγός μελέτης ΜΕ08 - Επικαιροποιημένος (άνοιξη 2025)
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ) "Αξιολόγηση αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και περιβάλλοντα" είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στη διαδικασία της αξιολόγησης, στο πλαίσιο των υφιστάμενων γνωστικών αντικειμένων και του υπάρχοντος Αναλυτικού Προγράμματος. Επιδιώκεται η κατανόηση του θεωρητικού και ερευνητικού πλαισίου χρήσης εργαλείων τεχνολογίας για την αξιολόγηση και η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων αξιοποίησής τους, βάσει των σύγχρονων αρχών αξιολόγησης των εκπαιδευόμενων. Η παρούσα μαθησιακή ενότητα επικεντρώνεται στις διαφορετικές μορφές και τα διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιούνται για την αποδοτικότερη αποτίμηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Με την ολοκλήρωσης της Μαθησιακής Ενότητας αναμένεται οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να:
ΘΠ 1: Εισαγωγή. Η έννοια της αξιολόγησης σε ψηφιακό περιβάλλον
ΘΠ 2: Εργαλεία ανάπτυξης και αξιολόγησης ομαδικής εργασίας
ΘΠ 3: Δοκίμιο αξιολόγησης, ψηφιακό quiz και ρούμπρικες αξιολόγησης
ΘΠ 4: Εννοιολογικός χάρτης και e-portfolio – Αξιολόγηση
1.2 Επαγγελματική συνεργασία
1.3 Αναστοχαστική πρακτική
2.1 Επιλογή ψηφιακών πόρων
2.2 Δημιουργία και τροποποίηση ψηφιακών πόρων
4.1 Στρατηγικές αξιολόγησης
6.4 Υπεύθυνη χρήση
4 διαδικτυακές συναντήσεις συνολικής διάρκειας 8 ωρών
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας "Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές της στη μάθηση" είναι να θέσει τις βασικές αλλά θεμελιωθείς γνώσεις σχετικά με τις λειτουργίες και ικανότητες – αλλά και τους κινδύνους - των εφαρμογών στοχευμένης Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι/εκπαιδευόμενες να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους/τις μαθητές/μαθήτριές τους να αναπτύσσουν μια «υγιεινή συμβίωση» με την ΤΝ ως κριτικοί χρήστες.
Με την ολοκλήρωση της μαθησιακής ενότητας οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να σε θέση να:
ΘΠ1: Εισαγωγή στην ενότητα και στις εφαρμογές της ΤΝ
ΘΠ2: Μέθοδοι Ανάπτυξης Συστημάτων ΤΝ και Εφαρμογές ΤΝ
ΘΠ3: Εξατομίκευση σε Συστήματα ΤΝ
ΘΠ4:Ηθικά Ζητήματα
ΘΠ5: Συμβίωση με την ΤΝ στο Άμεσο Μέλλον
1.3 Αναστοχαστική πρακτική
2.2 Δημιουργία και τροποποίηση ψηφιακών πόρων
3.1 Διδασκαλία
3.2 Καθοδήγηση
3.3 Συνεργατική μάθηση
3.4 Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση
6.1 Πληροφοριακός γραμματισμός και γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας
6.2 Ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία
6.4 Υπεύθυνη χρήση
6 διαδικτυακές συναντήσεις συνολικής διάρκειας 10,5 ωρών
Σκοπός της Μαθησιακής Ενότητας (ΜΕ10) "Σχεδιάζοντας χώρους Κατασκευής ως Μαθησιακά Περιβάλλοντα - Μαθητές ως Κατασκευαστές" είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν μαθησιακά περιβάλλοντα που θα ενσωματώνουν τις έννοιες των MakerSpaces, maker movement, maker education και makeology, στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος και με απώτερο σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων. Επίσης, αναμένεται να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες αξιοποιώντας ποικιλία υλικών της καθημερινότητάς μας για την κατασκευή τεχνολογικών κατασκευών/τεχνουργημάτων (technological artefacts) από τους/τις μαθητές/μαθήτριες. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται σύνδεση με το Αναλυτικό Πρόγραμμα και επιτυγχάνονται μαθησιακοί στόχοι συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων αφού η κατασκευή τεχνουργημάτων θα βασιστεί σε γνώσεις και δεξιότητες που οι μαθητές/μαθήτριες έχουν αποκτήσει ή αναμένεται να αποκτήσουν στα πλαίσια διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.
Με την ολοκλήρωση της Μαθησιακής Ενότητας αναμένεται οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να:
1.2 Επαγγελματική συνεργασία
1.3 Αναστοχαστική πρακτική
1.4 Συνεχής Επαγγματική ανάπτυξη
3.1 Διδασκαλία
6.2 Ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία
4 διαδικτυακές συναντήσεις συνολικής διάρκειας 8 ωρών
Κατά την Α’ Φάση υλοποίησης του προγράμματος (Φεβρουάριος – Ιούνιος 2021), το ΠΙΚ, σε συνεργασία με τους ανάδοχους φορείς (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) που είχαν αναλάβει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του περιεχομένου των Μαθησιακών Ενοτήτων (ΜΕ) του Προγράμματος, πρόσφερε το πρόγραμμα εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας το Διαδικτυακό Περιβάλλον Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Το περιεχόμενο των Μαθησιακών Ενοτήτων του Προγράμματος έχει καθοριστεί μέσα από μια διαδικασία διάγνωσης αναγκών των εκπαιδευτικών αλλά και στη βάση ευρωπαϊκών και εθνικών κατευθύνσεων.
Η Β' Φάση του Προγράμματος προσφέρθηκε και κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022.
Η Γ' Φάση του Προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να προσφερθεί από την Άνοιξη του 2024 μέχρι τον Δεκέμβριο 2026 με επικαιροποιημένο και διευρημένο περιεχόμενο.
© 2010-2025 Cyprus Pedagogical Institute
Educational Technology Department
Privacy policy