Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, και σε συνέχεια ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Αρ. ypp10549, ημερ.12/03/2020 και Αρ. ypp10556, ημερ.14/03/2020), σας ενημερώνουμε, ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επιπρόσθετο διδακτικό και υποστηρικτικό υλικό από διαδικτυακές πύλες και άλλες ιστοσελίδες των προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (www.pi.ac.cy), όπως π.χ.: tet.pi.ac.cy, internetsafety.pi.ac.cy, paragoges.pi.ac.cy και ειδικότερα από το Αποθετήριο Ανοικτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου Χρηστών Φωτόδεντρο Κύπρου photodentro.pi.ac.cy.

Το Φωτόδεντρο Κύπρου ένα Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου Χρηστών (User Generated Content), όπου εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούν να αναρτούν τα δικά τους μαθησιακά αντικείμενα (δηλαδή αυτόνομες μονάδες ψηφιακού υλικού που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διδασκαλία και τη μάθηση) ή να αναζητούν μαθησιακά αντικείμενα άλλων χρηστών, όπως μαθησιακές εισηγήσεις, εκπαιδευτικά σενάρια/σχέδια μαθήματος αλλά και πειράματα, διαδραστικές προσομοιώσεις, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, ασκήσεις, κ.ά. O τρόπος ανάρτησης και ταξινόμησης του υλικού καθιστά εύκολη την αναζήτησή του, η οποία μπορεί να γίνει με πολλαπλούς τρόπους: λέξεις κλειδιά, ανά θεματική περιοχή, ανά τύπο αντικειμένου, ή με τη χρήση φίλτρων.

Η πρόσβαση στο Φωτόδεντρο Κύπρου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής διεύθυνσης http://photodentro.pi.ac.cy, ενώ η σύνδεση του κάθε εκπαιδευτικού ως εγγεγραμμένου χρήστη μπορεί να γίνει μέσω της Υπηρεσίας Κεντρικής Αυθεντικοποίησης του Π.Ι. https://login.pi.ac.cy (με το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση π.χ. στην πλατφόρμα www.pi-eggrafes.ac.cy).

Στο Παράρτημα 1 παρατίθεται ένα Οδηγός Χρήσης για το Φωτόδεντρο Κύπρου και στο Παράρτημα 2 επεξηγούνται τα θέματα που αφορούν στην Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υλικού του αποθετηρίου (Creative Commons).

Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε σχετικά τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας.

Για τυχόν διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Χριστίνα Παπασολομώντος, Προϊστάμενη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεκμηρίωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , τηλ.: 22402381) ή με τον Λειτουργό του κ. Μιχάλη Μάγο (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , τηλ.: 22402351)

 

Εγκύκλιος

Φωτόδεντρο Κύπρου