Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο CyberEthics GIV του ευρωπαϊκού Προγράμματος Safer Internet, σε συνεργασία με τις τρεις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προκηρύσσει διαγωνισμό για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών για την ανάπτυξη σύντομου βίντεο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου με θέμα «Ας δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο (Let's create a better internet together)». Το θέμα αυτό έχει καθοριστεί από την κεντρική ευρωπαϊκή επιτροπή InSafe ως το θέμα της Διεθνούς Ημέρας για την Ασφαλή χρήση του διαδικτύου για το 2015 (10 Φεβρουαρίου 2015).

Τα βίντεο που θα επιλεγούν θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου και θα τυγχάνουν αξιοποίησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν τη συμμετοχή τους μέχρι και την Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014, στις 8:00 π.μ., στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου http://www.e-epimorfosi.ac.cy , Ανακοινώσεις, αποστέλλοντας το βίντεο σε αρχείο μορφής .wmv, .flv ή .mp4 και το συνημμένο έντυπο υποβολής συμμετοχής. Στην ιστοσελίδα αυτή θα βρείτε και περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τον Διαγωνισμό.

Το βίντεο μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και η διάρκειά του δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 λεπτά. Στο βίντεο πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του Διαγωνισμού, οι συντελεστές και το σχολείο και να γίνονται αναφορές σε πηγές και άδειες χρήσης. Σημειώνουμε ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση των κηδεμόνων των παιδιών για τη συμμετοχή τους στο βίντεο.

Κάθε σχολείο δικαιούται να υποβάλει στον Διαγωνισμό περισσότερες από μία συμμετοχές. Κάθε ομάδα συμμετοχής θα αποτελείται από έναν υπεύθυνο καθηγητή/τρια και μέγιστο αριθμό μαθητών/τριών τρεις.

Τονίζεται ότι η παραγωγή θα γίνει από τους μαθητές και ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθοδηγητικός.

Η αξιολόγηση των συμμετοχών θα γίνει από πενταμελή Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει 1 εκπρόσωπος από το Π.Ι., 1 εκπρόσωπος από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (σύνολο 3) και 1 εκπρόσωπος από το έργο CyberEthics GIV. Κατά την αξιολόγηση, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της κατά πόσο η κάθε πρόταση πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής (ημερομηνία υποβολής, συμπληρωμένη αίτηση, διάρκεια βίντεο μέχρι 3΄, θέμα σχετικό με την προκήρυξη του Διαγωνισμού), την πληρότητα της πρότασης, το περιεχόμενο και τα μηνύματα του βίντεο, τη δημιουργικότητα και πρωτοτυπία, σκηνοθεσία και κινηματογράφηση, ποιότητα εικόνας και ήχου (βλ. πίνακα 1).

Στην πρώτη φάση της αξιολόγησης, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα επιλέξει τις 15 καλύτερες συμμετοχές. Οι μαθητές των οποίων η εργασία επιλέγηκε μέσα στις 15 καλύτερες, θα κληθούν να παρουσιάσουν στην Επιτροπή την εργασία τους και τη διαδικασία που ακολούθησαν, στις 16 Ιανουαρίου 2015. Ακολούθως η Επιτροπή θα επιλέξει τις 2 καλύτερες συμμετοχές ανά βαθμίδα, οι οποίες και θα βραβευτούν.

Στα σχολεία της ομάδας των μαθητών/τριών που βραβεύτηκαν θα δοθεί βραβείο. Παράλληλα, θα δοθούν συμβολικά βραβεία στους μαθητές/τριες της ομάδας.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου 2015 και θα παρουσιαστούν από τους μαθητές σε ετήσια Ημερίδα που διοργανώνεται την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (10 Φεβρουαρίου 2015). Παράλληλα, η Επιτροπή θα επιλέξει αριθμό συμμετοχών, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τους μαθητές στην ετήσια ημερίδα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (10/2/15) μέσα από αφίσα και προβολή, που θα ετοιμάσουν οι μαθητές για το σκοπό αυτό. Οι συμμετοχές αυτές θα μπορούν να είναι υποψήφιες για έπαινο/βραβείο από το κοινό της Ημερίδας. Κάθε σχολείο θα έχει δικαίωμα ψήφου για τις 3 καλύτερες εργασίες μέσω εκπροσώπου του Σχολείου που θα δηλωθεί εκ των προτέρων. Σε όλες τις συμμετοχές που θα παρουσιαστούν θα δοθεί πιστοποιητικό.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στο εκπαιδευτικό πακέτο Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο που έχει παραχωρηθεί στο Σχολείο σας και στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/drastiriotites_diagonismoi.html

Για περαιτέρω διευκρινίσεις παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με την κ. Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου σας για τον Διαγωνισμό και όπως υποστηρίξετε την προσπάθεια αυτή. Στον πίνακα 2, μπορείτε να δείτε συνοπτικά τις ημερομηνίες που αφορούν στις ενέργειες του Διαγωνισμού.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας.

 

Εγκύκλιος

Έντυπο υποβολής συμμετοχής

Ηλεκτρονική υποβολή συμμετοχής και συνημμένων

Έχει δοθεί παράταση στην περίοδο υποβολής συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 5.1.2015 8:00 π.μ.
Υπάρχει νεότερη εγκύκλιος.