Σεμινάρια για γονείς

Έντυπα

Έντυπο οδοιπορικών

Έντυπο πληρωμών

Παρουσιολόγιο

Αξιολόγηση σεμιναρίου

Επικοινωνία

Καλυψώ Απέργη

Phone22402475

email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών

Διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

ΕΙΔΙΚΗ

Αριστοτέλης & Θετική Ψυχολογία: γιατί ο μεγάλος φιλόσοφος είναι σημαντικός για την ευτυχία μας (Κοτιτσά Μαρία, Λεμεσός)

Το παρόν σεμινάριο σκοπό έχει να καταδείξει πρακτικούς τρόπους α) ενίσχυσης της θετικότητας, β) μείωσης έντονων συναισθημάτων (συναισθήματα που μας κατακλύζουν και μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην καθημερότητά μας) και γ) τρόπους υποκειμενικής νοηματοδότησης της εμπειρίας. Οι έννοιες της ευτυχίας, της ευδαιμονίας και της εντελέχειας του επίκαιρου, όσο ποτέ, Αριστοτέλη θα αποτελέσουν το φιλοσοφικό ένδυμα του σεμιναρίου, το οποίο φυσικά θα πλαισιώσουν ερευνητικά δεδομένα από τον χώρο της ψυχολογίας.

Διαχείριση κρίσεων στην παιδική και νεανική ηλικία (Παπαδοπούλου Φωτεινή, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των γονέων σχετικά με θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις που αφορούν προβλήματα των νέων που προκαλούν κρίση στην οικογένεια, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον (π.χ. σχολείο). Σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά ζητήματα προκαλούν όχι μόνο επιθετικότητα, αλλά και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές μαζί με άρνηση για το σχολικό περιβάλλον. Κατά συνέπεια: α) πώς ακριβώς ορίζεται και ερμηνεύεται η προβληματική συμπεριφορά στον ίδιο τον/την νέο/νέα αλλά και στο περιβάλλον του; και β) πώς την εξηγούμε με ψυχο-κοινωνικά κριτήρια; γ) τι στοιχεία περιλαμβάνει ότι ονομάζουμε "πρόβλημα"; δ) πώς γίνεται η αναγνώριση των πρωτογενών χαρακτηριστικών που διέπουν την εκδήλωση προβλημάτων αλλά και ποιες στρατηγικές παρέμβασης προτείνονται στη διεθνή βιβλιογραφία για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την πρόληψη και διαχείριση αντίστοιχων συμπεριφορών; και ε) πώς φέρομαι στο παιδί μου όταν αντιμετωπίζει συγκεκριμένα θέματα και βρίσκεται σε έξαρση αρνητικών συμπεριφορών και στάσεων;

Αυτά, είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Είναι ΑΠΛΟ να εξυγιάνουμε τον θυμό μας - Αναγνώριση & Αποδοχή, Προσωπικό σύστημα αξιών, Λογική επιχειρηματολογία/Λύση και Όραμα (Κοτιτσά Μαρία, Λεμεσός)

Στον πυρήνα της «ανθρωπινότητάς» μας, βρίσκονται συχνά συναισθήματα έντονα και αντικρουόμενα, εκρηκτικά, δυσφορικά ή δυσδιάκριτα. Ένα απλό προτεινόμενο μοντέλο, ειδικά για τη διαχείριση ή μάλλον εξυγίανση του θυμού μας, στηρίζεται στην αναγκαιότητα αναγνώρισης και αποδοχής του συναισθήματος, την αναζήτηση προτύπων και αξιών ζωής και την εξεύρεση λογικής λύσης, στόχων, και οράματος.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι ακριβώς η βήμα-προς-βήμα εφαρμογή των προαναφερθέντων, καθώς και ο εντοπισμός των καταστάσεων/ερεθισμάτων που πυροδοτούν τον θυμό. Ένας πρακτικός οδηγός που - με την προϋπόθεση της περαιτέρω εξάσκησης - μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε περισσότερη ψυχική γαλήνη αλλά και σε νοηματοδότηση της καθημερινής μας εμπειρίας (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του θυμού).

Εκπαιδευτικά Διοικητικά Μοντέλα, Θεωρίες Ηγεσίας, Υποκίνησης, Επικοινωνίας και Αποτελεσματικό Σχολείο (Στυλιανού Ανδρέας, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Πάφος)

Το σεμινάριο αυτό θα προσφέρει μια θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στο χώρο της Διοίκησης της Εκπαίδευσης. Η θεωρητική προσέγγιση επιτυγχάνεται με τη διερεύνηση και ανάλυση των κύριων εννοιών και θεωριών της εκπαιδευτικής διοίκησης. Η πρακτική προσέγγιση συνίσταται στην εξέταση της δομής και της λειτουργίας του Κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος και στη μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων και προβλημάτων που το αφορούν. Το μάθημα θα δώσει την ευκαιρία στους γονείς να συσχετίσουν σύγχρονα εκπαιδευτικά θέματα με το θεωρητικό πλαίσιο της Διοίκησης της Εκπαίδευσης.

Πιο αναλυτικά, το σεμινάριο επιδιώκει τα ακόλουθα:

1. Την εξοικείωση των γονέων με τις σημαντικότερες έννοιες και θεωρίες της Εκπαιδευτικής Διοίκησης (π.χ. Διοικητικά Μοντέλα, Θεωρίες Ηγεσίας, Υποκίνησης, Επικοινωνίας).

2. Την κριτική εξέταση των θέσεων και αρχών των πιο πάνω θεωριών και την αξιολόγηση των πρακτικών εφαρμογών τους στην εκπαίδευση.

3. Τη γνωριμία με τις ευθύνες και τα βασικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών λειτουργών.

4. Την εξέταση του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η όλη δομή του συστήματος, όπως και τα καθήκοντα και οι ευθύνες των εκπαιδευτικών.

5. Την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα πορίσματα ερευνών στους βασικούς τομείς της εκπαιδευτικής διοίκησης.

Ενσυνείδητη (mindful) φροντίδα και ανθεκτικότητα στον φόβο (Χατζηιωάννου Χρίστος, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Πάφος)

Το σεμινάριο εξηγεί τις θεμελιώδεις έννοιες της ενσυνειδητότητας (mindfulness). Έπειτα εστιάζει σε διαφορετικά μοντέλα ενσυνειδητότητας και πώς αυτά διαφέρουν στον τρόπο που διαχειρίζονται τα συναισθήματα. Το σεμινάριο εξηγεί και συγκρίνει θεωρίες συναισθημάτων, και μυεί το κοινό σε διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης των διαφόρων φόβων (περιλαμβανομένου του φόβου του θανάτου).

Το σεμινάριο συνδυάζει θεωρία με την πρακτική εφαρμογή, εστιάζοντας στη σύγχρονη πραγματικότητα και καθημερινότητα.

Η πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων: συναισθηματική νοημοσύνη και δεξιότητες επικοινωνίας (Στυλιανίδου Μαρία, Λευκωσία)

Η κατάρτιση των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών ως προς τις θεωρητικές αρχές και πρακτικές τεχνικές της ορθής επικοινωνίας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ορθής επικοινωνίας. Επιπλέον, η καλλιέργεια και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής νοημοσύνης για την απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων στο σχολικό περιβάλλον.

Θέματα Παραβατικής Συμπεριφοράς στο Σχολείο (Παπαδοπούλου Φωτεινή, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των γονέων σχετικά με θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις που αφορούν στην προβληματική συμπεριφορά παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας: α) πώς ακριβώς ορίζεται και ερμηνεύεται η προβληματική συμπεριφορά στο σχολείο ή/και στην παιδική και εφηβική ηλικία; β) τι στοιχεία περιλαμβάνει και ποια στοιχεία καταλήγουν στο πρόβλημα; γ) πώς γίνεται η αναγνώριση των πρωτογενών χαρακτηριστικών που διέπουν την εκδήλωση της, αλλά και ποιες στρατηγικές παρέμβασης προτείνονται στη διεθνή βιβλιογραφία για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σχολικό περιβάλλον και την πρόληψη και διαχείριση αντίστοιχων συμπεριφορών; δ) πώς θα γίνει η λειτουργία της σχολικής τάξης αποτελεσματική;

Αυτά, είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Θετική Γονεϊκότητα και Παιδική Ευεξία στην Ψηφιακή Εποχή: Ενημέρωση, Πρόληψη και Υποστήριξη της Διαδικτυακής Ζωής των Παιδιών μας! (Χαραλάμπους Στέλλα, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λεμεσός)

Στόχο του σεμιναρίου, αρχικά, αποτελεί η ψυχοεκπαίδευση των γονέων για την αναγκαιότητα θέσπισης ορίων στο οικογενειακό πλαίσιο όπως επίσης και αναφορικά με την εφαρμογή θετικών γονικών πρακτικών σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου εκ μέρους των παιδιών, με πρωταρχικό στόχο την προστασία τους από πιθανούς κινδύνους. Παράλληλα, οι γονείς θα ενημερωθούν για την κατάλληλη χρήση του Διαδικτύου κατά ηλικία, για τρόπους υποστήριξης της διαδικτυακής χρήσης του παιδιού τους αλλά και για πιθανούς κινδύνους που ενδεχομένως να συναντήσουν τα παιδιά τους κατά την πλοήγηση του στο Διαδίκτυο, όπως επίσης και για τρόπους αντιμετώπισης αυτών.

Μεγαλώνοντας παιδιά ικανά να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες της ζωής. Ο ρόλος μου ως γονιός (Μιχαήλ Κατερίνα, Λεμεσός)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι γονείς μέσα από την παρουσίαση όλων των παραγόντων που λειτουργούν ενισχυτικά στην ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών, να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα εργαλεία για ενίσχυση και καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών τους, της δικής τους και της οικογένειας τους ως σύνολο.

Ο ρόλος της οικογένειας στην καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας του παιδιού (Μιχαηλίδου Μαρίνα, Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η γνωριμία των γονέων με την έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας και τον ρόλο που διαδραματίζει στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο του οικογενειακού πλαισίου στη διαμόρφωση της ψυχικής ανθεκτικότητας του παιδιού, παρουσιάζοντας πρακτικούς τρόπους και στρατηγικές ενδυνάμωσης του παιδιού απέναντι στους παράγοντες επικινδυνότητας.

Ο ρόλος των γονέων/κηδεμόνων στην ενίσχυση της γλωσσικής ικανότητας: Καλές πρακτικές και επιπρόσθετες συμβουλές (Πίττα Ευδοκία, Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εντρύφηση σε θέματα ανάπτυξης του λόγου, στο οικογενειακό συγκείμενο, ο οποίος είναι ανάγκη να προσεγγίζεται επικοινωνιακά ώστε ως γονείς/κηδεμόνες να βοηθάμε τα παιδιά μας να ανακαλύπτουν τα εργαλεία με τα οποία μπορούν να εκφράζουν τον εσωτερικό τους κόσμο ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Αρχικά, εξετάζουμε το γεγονός ότι το παιδί κατακτά τη μητρική του γλώσσα χωρίς συστηματική διδασκαλία, μέσω της γλωσσικής διαίσθησης, εσωτερικεύοντας υποσυνείδητα ένα σύνολο γλωσσικών κανόνων. Έπειτα, εστιάζουμε στο γεγονός ότι αυτοί οι γλωσσικοί κανόνες πρέπει να καλλιεργούνται μέσω των γλωσσικών επιδράσεων από το στενό οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ώστε το παιδί να αναπτύξει αποτελεσματικά τη γλωσσική και επικοινωνιακή του ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι η γλωσσική επάρκεια επιτυγχάνεται μέσω της νοητικής και κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, μελετάμε καλές πρακτικές βάσει των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές επικοινωνιακές συνθήκες ώστε να πυροδοτήσουν τους εγγενείς μηχανισμούς της γλώσσας και να ανθίσει ο λόγος. Τέλος, συζητάμε επιπρόσθετες συμβουλές βάσει των οποίων μπορεί να «ευοδωθεί» η γλώσσα μέσα από την επικοινωνία των μελών της οικογένειας.

Στηρίζοντας παιδιά/εφήβους που πενθούν (Στυλιανού Πολυξένη, Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός)

Το Σεμινάριο στοχεύει στην ενημέρωση των γονιών γύρω από το πένθος των παιδιών και των εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται ο θρήνος στα παιδιά και στους/στις εφήβους, στους παράγοντες που επηρεάζουν το πένθος τους, στο πώς στηρίζουμε ένα παιδί ή έναν/μία έφηβο που πενθεί, καθώς και προβληματισμός ως προς τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε μιλώντας για τον θάνατο, την απώλεια και το πένθος.

Συζητώντας για τις Ρομαντικές Σχέσεις των Παιδιών και των Εφήβων στο Διαδίκτυο: Προσκλήσεις και Προκλήσεις - Κίνδυνοι και Πρόληψη (Χαραλάμπους Στέλλα, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Πάφος)

Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς τα νέα μέσα αποτελούν πλέον την πιο συχνή μορφή επικοινωνίας αλλά και ένα σημαντικό μέσο έκφρασης για τους ίδιους. Παρά τα οφέλη της τεχνολογίας, είναι σημαντικό να συνυπολογίζουμε και τους πιθανούς κινδύνους όταν οι χρήστες είναι ανήλικα άτομα. Καθώς η προεφηβεία και η εφηβεία, ως αναπτυξιακά στάδια, προκαλούν ψυχοκοινωνικές και ψυχοσεξουαλικές αλλαγές, τα παιδιά αρχίζουν να εμπλέκονται σε συμπεριφορές στο χώρο του διαδικτύου, οι οποίες σχετίζονται με τη σεξουαλικότητά τους. Στόχο του Σεμιναρίου, αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαδικτυακές σεξουαλικές συμπεριφορές στις οποίες εμπλέκονται οι προέφηβοι και οι έφηβοι, με στόχο την προστασία τους από οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής θυματοποίησης ή εκμετάλλευσης στο χώρο του Διαδικτύου.

Συμμετοχή και Καθοδήγηση της Οικογένειας στη Στήριξη Μαθητών/τριών με Ήπια Χρόνια Προβλήματα Συμπεριφοράς στη Σχολική Μονάδα- Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (Κουρέα Λευκή, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση και καθοδήγηση της οικογένειας στις περιπτώσεις μαθητών/τριών που παρουσιάζουν ήπια χρόνια προβλήματα συμπεριφοράς. Ειδικότερα, η οικογένεια εμπλέκεται σε επιμόρφωση και συμμετοχή σε παρεμβατικό πρόγραμμα για τη στήριξη των εν λόγω μαθητών/τριών υπό το πρίσμα του οργανωτικού πλαισίου πρόληψης του Σχολικού Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς.

Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας: Αναπτύσσοντας Κοινή Γλώσσα και Προσέγγιση στην Καλλιέργεια Κοινών Αξιών και Κοινωνικών Συμπεριφορών (Κουρέα Λευκή, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση της στενής σχέσης σχολείου και οικογένειας στην καλλιέργεια κοινών κοινωνικών αξιών (π.χ., σεβασμός, υπευθυνότητα, συνεργασία) και κοινωνικών συμπεριφορών (π.χ., ενεργός ακροατής, ακολουθώ οδηγίες) εντός και εκτός σχολείου. Ειδικότερα, το εν λόγω σεμινάριο στοχεύει στην περιγραφή της συμμετοχής και δραστηριοποίησης της οικογένειας στην ενίσχυση συμπεριφορών που διδάσκονται στο σχολικό περιβάλλον υπό το πρίσμα του οργανωτικού πλαισίου πρόληψης του Σχολικού Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς.

Σχολείο και κοινότητα – ο ρόλος των θεσμικών οργάνων (Στυλιανού Ανδρέας, Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τη λειτουργία της σχολικής μονάδας υπό το πρίσμα της τοπικής κοινωνίας και της γονεϊκής εμπλοκής και γονεϊκής συμμετοχής μέσα από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Ειδικότεροι στόχοι: να καταγράψει το διαμεσολαβητικό ρόλο των γονέων μεταξύ σχολείου και κοινωνίας για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την ομαλή κοινωνικοποίηση των μαθητών, να αναδείξει το ρόλο των γονέων στη διοίκηση των σχολείων και στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Φροντίζοντας τους φροντιστές: προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας των γονιών (Παπαγεωρτίου Κωνσταντίνος, Λευκωσία

Πρόκειται για ένα σεμινάριο ψυχικής ενδυνάμωσης που επιδιώκει να εξοπλίσει τους γονείς/κηδεμόνες με γνώσεις, δεξιότητες, εργαλεία και τεχνικές για προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας. Επειδή "παρόλο που δεν μπορείς να εμποδίσεις τα πουλιά της θλίψης να πετούν πάνω από το κεφάλι σου, μπορείς να τα εμποδίσεις από το να φτιάξουν τη φωλιά τους στα μαλλιά σου". Μέσα από την προαγωγή της αυτοφροντίδας και της ψυχικής ανθεκτικότητας των γονιών, διασφαλίζεται ότι μπορούν να επιτελούν πιο αποτελεσματικά τον ρόλο τους ως γονείς. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τεχνικές από διάφορες κατευθύνσεις ψυχοθεραπείας όπως η Συστημική, η Γνωστικοσυμπεριφοριστική καθώς και η Θετική Ψυχολογία.

Φύλο & Σεξουαλικότητα: άσπρο, μαύρο ή γκρίζο; (Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να συμβάλει στην καλλιέργεια των γνώσεων, στάσεων και πεποιθήσεων γύρω από το θέμα του φύλου και της σεξουαλικότητας. Οι γονείς/κηδεμόνες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν και να ξεκαθαρίσουν όρους όπως: βιολογικό φύλο, κοινωνικό φύλο, έκφραση φύλου, ταυτότητα φύλου, διεμφυλικότητα, σεξουαλικός προσανατολισμός, δυαδικότητα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, έμφυλη βία κ.α. Το σεμινάριο αποσκοπεί στην κατάρριψη μύθων και προκαταλήψεων που στοχοποιούν ΛΟΑΤ άτομα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί/ές, τρανς).

Ψυχική Ανθεκτικότητα, Ευτυχία και Προσαρμογή για Γονείς (Καραολή Γεωργία, Λευκωσία, Λάρνακα)

Το Σεμινάριο διερευνά την έννοια της «ψυχικής ανθεκτικότητας» και της προσαρμοστικότητας, ενώ παράλληλα εισηγείται συμπεριφορές που αποδεδειγμένα ενισχύουν την ψυχική υγεία και την λειτουργικότητα του ατόμου. Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, έτσι θα είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες που προκύπτουν μέσα από την ταυτότητα και απαιτήσεις του γονεϊκού ρόλου.