Σεμινάρια σε Σχολική Βάση

Έντυπα

Έντυπο οδοιπορικών

Έντυπο πληρωμών

Παρουσιολόγιο σεμιναρίου

Αξιολόγηση σεμιναρίου

 

Επικοινωνία

Έλενα Παπαμιχαήλ

Phone22402367

email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Άννα Κουππάνου

Phone22402306

email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Καλυψώ Απέργη

Phone22402475

email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών

Διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ

Ανάπτυξη και Διδασκαλία Δεξιοτήτων Κριτικής Σκέψης για Γνωστική Ενεργοποίηση Μαθητών/Μαθητριών (Φλώρια Βαλανίδου, Λευκωσία, Λεμεσός)

Το σεμινάριο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα: α) τι σημαίνει κριτική σκέψη, β) πού στοχεύω/τι διδάσκω για κριτική σκέψη, και γ) πώς διδάσκω (για) κριτική σκέψη. Στο σεμινάριο αναλύονται διδακτικές προϋποθέσεις που χρειάζεται να έχει υπόψη ο/η εκπαιδευτικός για να σχεδιάσει και να πραγματώσει μια διδασκαλία που να ενεργοποιεί σκόπιμα τους/τις μαθητές/μαθήτριες να σκεφτούν κριτικά. Στο σεμινάριο παρουσιάζονται, επίσης, πρακτικές εφαρμογές και παραδείγματα δραστηριοτήτων, κυρίως από το μάθημα της Γλώσσας, που θα βοηθήσουν τους/τις εκπαιδευτικούς να αναστοχαστούν σε σχέση με τις διδακτικές τους επιλογές, πολλές από τις οποίες αναπτύσσουν συνειδητά (ή μη) δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνειδητοποιώντας την ανάγκη να το κάνουν πιο μεθοδευμένα.

Ανάπτυξη μεταγλωσσικών δεξιοτήτων σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας με αναγνωστικές και ορθογραφικές δυσκολίες στην Ελληνική γλώσσα: Εκπαιδευτικές προεκτάσεις (Ευδοκία Πίττα Λευκωσία)

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της φωνολογικής/μορφολογικής διαδικασίας η οποία κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην κατάκτηση του γραμματισμού αλλά και στην ανάπτυξη της σκέψης, με στόχο να παρατεθούν διδακτικές δραστηριότητες ανάπτυξης της φωνολογικής/μορφολογικής επίγνωσης οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν/αξιοποιηθούν κατά τη διδακτική πρακτική για τη λείανση των δυσκολιών στην ανάγνωση και την ορθογραφημένη γραφή. Οι μεταγλωσσικές αυτές δεξιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας με αναγνωστικές και ορθογραφικές δυσκολίες καθώς τα ερευνητικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές.

 

Ανάπτυξη της Ορθογραφημένης Γραφής στο Δημοτικό (Αργυρώ Φελλά Λευκωσία)

Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τους/τις εκπαιδευτικούς, αφού κατανοήσουν τη δομή και το περιεχόμενο της ορθογραφικής επεξεργασίας, να εφαρμόσουν, στο πλαίσιο της τάξης, δομημένες δραστηριότητες που επιδιώκουν την ανάπτυξη του ορθογραφικού λεξικού των μαθητών/μαθητριών, ώστε να έχουν ευχερή και ταχεία πρόσβαση σε αυτό.

 

Ανάπτυξη υπευθυνότητας: Τεχνικές ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά κουλτούρα υπευθυνότητας (Χριστιάνα Δίπλη Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου θα είναι η ανάπτυξη τρόπων διαχείρισης των μαθητών/μαθητριών που παρουσιάζουν (α) αδιαφορία για το σχολείο και έλλειψη ταύτισης με τη σχολική εργασία, (β) άρνηση να ενσωματωθούν στο σχολικό περιβάλλον εξαιτίας απόρριψης και/ή μη αποδοχής τους από τους υπόλοιπους μαθητές/τριες, και (γ) απειθαρχία και ανυπακοή στους σχολικούς κανονισμούς.

 

 

Αναπτύσσοντας κουλτούρα συμπερίληψης (inclusive mindset), σπάζουμε τα στερεότυπα και προκαταλήψεις που περιορίζουν εμάς και τους γύρω μας και δημιουργούμε πιο συμπεριληπτικά περιβάλλοντα εργασίας και μάθησης (Ελένη Πασιά Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι να ενδυναμώσει τους/τις εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν, κατανοούν και αντιμετωπίζουν ανισότητες για διάφορες ομάδες της κοινωνίας. Η ενδυνάμωση αυτή γίνεται δυνατή μέσα από την εξοικείωση με βασικές έννοιες (στερεότυπα, προκατάληψη, διάκριση, ρατσισμός, σεξισμός) που θα εναλλάσσεται με βιωματικές ασκήσεις, παραδείγματα και οπτικοακουστικό υλικό, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν νέους τρόπους κατανόησης των βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων που συντηρούν και αναπαράγουν ανισότητες, και περιορίζουν την ανάπτυξη των ατόμων, τις εμπειρίες και ευκαιρίες ζωής που μπορεί να βιώσουν - τόσο των ιδίων, όσο και των συναδέλφων/ισσων τους, των ατόμων γύρω τους και των οργανισμών που ανήκουν.

 

Αναπτύσσοντας την πειθαρχία και οριοθέτηση σε τάξη εφήβων (Παντελίνα Σωτικοπούλου Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να εμβαθύνουν σε επικοινωνιακές δεξιότητες, σε τρόπους θετικής ενίσχυσης και τρόπους διαχείρισης δύσκολων συμπεριφορών σε τάξη με έφηβους μαθητές και μαθήτριες.

 

Ανατροφοδότηση μαθητών/μαθητριών και γονιών για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων (Έλενα Χριστοφίδου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Ο βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες, τις έννοιες και την ευρύτερη θεωρία και ερευνητικά δεδομένα που αφορούν στην παροχή αποτελεσματικής ανατροφοδότησης προς τους γονείς και τους μαθητές. Συγκεκριμένα, μέσα από την όλη διαδικασία οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες αναμένεται να αναπτύξουν το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, όσον αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανατροφοδότησης, στοιχεία τα οποία να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά στην πράξη. Επιδιώκεται συνεπώς η σύζευξη της θεωρίας και της πράξης μέσα από την επίλυση σεναρίων, μέσα από την αξιοποίηση προσωπικών εμπειριών και καλών πρακτικών καθώς και μέσα από την ενεργό παρακολούθηση σχετικών με τον εξεταζόμενο τομέα βίντεο. Γενικότερα, επιδιώκεται η συσχέτιση της θεωρίας με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ανθεκτικότητα: το χτίσιμο της ψυχικής ανθεκτικότητας και οι φιλοσοφικές ρίζες στη στωική φιλοσοφία (Μαρία Κοτίτσα Λεμεσός)

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι διφυής: αφενός, η αναδρομή στις φιλοσοφικές καταβολές σύγχρονων (γνωσιακών-συμπεριφορικών) ψυχο-θεραπειών, των οποίων η αποτελεσματικότητα έχει καταδειχθεί ευρύτατα και αφετέρου, και κυρίως, η πρακτική εξέταση πορισμάτων από πρόσφατες μελέτες στον χώρο της ψυχολογίας που αφορούν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Αντικαταπιεστικές παιδαγωγικές στην εκπαίδευση: Σύνδεση θεωρίας και εκπαιδευτικής πρακτικής Μαρίνα Βασιλειάδου Λάρνακα, Λευκωσία)

Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν τη θεωρία, τη φιλοσοφία και τις πρακτικές των αντικαταπιεστικών παιδαγωγικών ούτως ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν στην πράξη. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι οι εκπαιδευτικοί με το τέλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων θα (α) γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ καταπιεστικών και αντικαταπιεστικών παιδαγωγικών (β) εντοπίζουν περιπτώσεις καταπιεστικών παιδαγωγικών που εφαρμόζουν στην καθημερινή τους πρακτική (γ) σχεδιάσουν μαθήματα ή ενότητες που σχετίζονται με τις τέσσερις πρακτικές των αντικαταπιεστικών παιδαγωγικών.

Αντιμετώπιση και Διαχείριση εκφοβιστικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον (Αυγή Χρίστου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λευκωσία)

Ο στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για αντιμετώπιση εκφοβιστικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον. Στο σεμινάριο θα γίνει αναφορά για το τι είναι και τι δεν είναι εκφοβιστικές συμπεριφορές, θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά του θύτη/θύτριας, του θύματος αλλά και των παρατηρητών/παρατηρητριών. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις μεθόδους αντιμετώπισης και στις δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας και στη σημασία της ενεργητικής ακρόασης και επικοινωνιακής προσέγγισης με όλους τους εμπλεκόμενους (παιδιά που ακούν/υπέστησαν βία, θεατές/θεάτριες, γονείς, συναδέλφους). Τέλος, θα αναπτυχθούν οι βασικές αρχές για την επικοινωνία με τους γονείς με στόχο τη μείωση του άγχους και των εντάσεων κατά την επικοινωνία.

Αντιρατσιστική πολιτική του ΥΠΑΝ: στάδια εφαρμογής και προκλήσεις στη διαχείριση ρατσιστικών περιστατικών (Έλενα Παπαμιχαήλ Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών και των σχολείων για την εφαρμογή της αντιρατσιστικής πολιτικής του ΥΠΑΝ "Κώδικας Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού & Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών". Το σεμινάριο περιλαμβάνει ενημερωτική παρουσίαση για τα στάδια εφαρμογής της αντιρατσιστικής πολιτικής. Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου, κατά το σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να αναστοχαστούν πάνω στον ρόλο τους σε σχέση με τις λειτουργίες του ρατσισμού στο σχολείο τους, να συζητήσουν προκλήσεις κατά τη διαχείριση και καταγραφή ρατσιστικών περιστατικών, καθώς και άλλες πτυχές της αντιρατσιστικής πολιτικής (π.χ. εμπλοκή οικογένειας, ανάπτυξη αντιρατσιστικής κουλτούρας, διάφορες πτυχές ρατσισμού, ελλιπής αναφορά κλπ). Το σεμινάριο περιλαμβάνει ενημερωτική παρουσίαση και συζήτηση και διαρκεί τουλάχιστον 60 λεπτά.

Αξιοποίηση Τεχνολογιών Εκτεταμένης (Εικονικής και Επαυξημένης) Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση (Χρίστος Ρουσιάς Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Ο βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με Τεχνολογίες Εκτεταμένης (Εικονικής και Επαυξημένης) Πραγματικότητας (Virtual & Augmented Reality) (οι οποίες χρησιμοποιούνται και στο Ψηφιακά Υποστηριζόμενο Περιβάλλον Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου https://digilearn.pi.ac.cy ) και να εξερευνήσουν τρόπους ενσωμάτωσής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο σεμινάριο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξερεύνηση-αξιοποίηση αλλά κυρίως στη διαδικασία δημιουργίας Διαδραστικών Εικονικών Περιηγήσεων 360° - Περιβαλλόντων Μάθησης (Virtual Reality tours/expeditions – Learning Environments), ακολουθώντας τη μέθοδο project, για ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης. Για το σκοπό αυτό θα παρουσιαστούν και θα αξιοποιηθούν, επιπρόσθετα, σχετικά εργαλεία-τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών/μαθητριών για παραγωγή γραπτού λόγου. Μέσα από το επιμορφωτικό αυτό σεμινάριο, θα μπορεί επίσης, να δοθεί καθοδήγηση-υποστήριξη εκπαιδευτικών και δανεισμός σχετικού εξοπλισμού, για τον σχεδιασμό και διδασκαλία (ή/και συνδιδασκαλία) μαθησιακών δραστηριοτήτων εκ μέρους τους, που θα ενσωματώνουν τις εν λόγω τεχνολογίες. Ενδεικτικά παραδείγματα project Εικονικών Περιηγήσεων 360° και μαθησιακών δραστηριοτήτων μπορείτε να μελετήσετε από τις «Παρουσιάσεις» της Ημερίδας, με θέμα «Ψηφιακή εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές πρακτικές»

Αξιοποιώντας αποτελεσματικά την τεχνολογία στην τάξη: Εφαρμογές και διαδικτυακά εργαλεία για παιχνίδι και μάθηση (Παναγιώτης Κοσμάς Λευκωσία, Λεμεσός)

Στόχοι του σεμιναρίου είναι: 1) Οι Θεωρητικές προσεγγίσεις στην Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Μάθηση μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία και έρευνα, 2) Τα αποτελέσματα εκπαιδευτικών παρεμβάσεων με τεχνολογία από την Κύπρο και το εξωτερικό, 3) Το Ψηφιακό χάσμα και δεξιότητες των μαθητών, 4) Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης μέσω τεχνολογίας, 5) Η περίπτωση της «ενσώματης μάθησης» (embodied learning) και τεχνολογικών εργαλείων στην εκπαιδευτική πράξη, που αποτελεί μια παγκόσμια τάση ενσωμάτωσης τεχνολογιών στη διδασκαλία, 6) Τα εμπόδια και δυσκολίες στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ και πώς αντιμετωπίζονται και 7) Συγκεκριμένα παραδείγματα και εφαρμογές.

 

Αξιοποιώντας εναλλακτικές πρακτικές διδασκαλίας που προάγουν την κριτική και τη δημιουργική σκέψη των μαθητών/μαθητριών (Αγγελική Μάρκογλου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Στην κοινωνία του 21ου αιώνα η ανάπτυξη ανώτερων δεξιοτήτων σκέψης των μαθητών/μαθητριών αποτελεί βασική προϋπόθεση του αποτελεσματικού σχολείου. Στο παρόν σεμινάριο, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν μια σειρά από εναλλακτικές πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας, προκειμένου να καλλιεργήσουν την κριτική και τη δημιουργική σκέψη των μαθητών/μαθητριών. Βασικός σκοπός του σεμιναρίου αποτελεί η καλλιέργεια της κριτικής και της δημιουργικής σκέψης των μαθητών/μαθητριών μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις διδασκαλίας. Έμφαση θα δοθεί στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών μέσω της συζήτησης, αλλά και μέσω σύντομων δραστηριοτήτων που θα κληθούν να δημιουργήσουν στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με πρακτικές λύσεις στα μαθήματά τους. Το σεμινάριο προσαρμόζεται και εστιάζει στις εκπαιδευτικές ανάγκες του εκάστοτε σχολικού πλαισίου και δύναται να προσφερθεί σε μέρη, προκειμένου να επιτευχθεί η αναστοχαστική διαδικασία των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών.

Αποτελεσματική Διαχείριση και Επίλυση Συγκρούσεων (Ιωάννα Θεοτοκάτου Λεμεσός)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των σχολικών ηγετών για τα διάφορα είδη σύγκρουσης και η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον. Στόχοι του σεμιναρίου είναι α) η αναγνώριση της σύγκρουσης, της κατηγορίας και της πηγής της σύγκρουσης και β) η κατανόηση του λόγου για τον οποίο οι συγκρούσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται και να επιλύονται στο σχολικό περιβάλλον.

Αποτελεσματική διδασκαλία: θεωρία και πράξη (Έλενα Χριστοφίδου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Ο βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες, τις έννοιες και την ευρύτερη θεωρία και ερευνητικά δεδομένα που αφορούν στην αποτελεσματική διδασκαλία. Συγκεκριμένα, μέσα από την όλη διαδικασία οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσε αναμένεται να αναπτύξουν το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, όσον αφορά στην αποτελεσματική διδασκαλία, στοιχεία τα οποία να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά στην πράξη. Επιδιώκεται συνεπώς η σύζευξη της θεωρίας και της πράξης μέσα από την επίλυση σεναρίων, μέσα από την αξιοποίηση προσωπικών εμπειριών και καλών πρακτικών καθώς και μέσα από την ενεργό παρακολούθηση σχετικών με τον εξεταζόμενο τομέα βίντεο. Γενικότερα, επιδιώκεται η συσχέτιση της θεωρίας με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Αριστοτέλης & Θετική Ψυχολογία: γιατί ο μεγάλος φιλόσοφος είναι σημαντικός για την ευτυχία μας. (Μαρία Κοτίτσα Λεμεσός)

Το παρόν σεμινάριο σκοπό έχει να καταδείξει πρακτικούς τρόπους α) ενίσχυσης της θετικότητας, β) μείωσης έντονων συναισθημάτων (συναισθήματα που μας κατακλύζουν και μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην καθημερότητά μας) και γ) τρόπους υποκειμενικής νοηματοδότησης της εμπειρίας. Οι έννοιες της ευτυχίας, της ευδαιμονίας και της εντελέχειας του επίκαιρου, όσο ποτέ, Αριστοτέλη θα αποτελέσουν το φιλοσοφικό ένδυμα του σεμιναρίου, το οποίο φυσικά θα πλαισιώσουν ερευνητικά δεδομένα από τον χώρο της ψυχολογίας.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (Ραφαήλ Σοφοκλέους Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Βιωματικό εργαστήριο με στόχο την ενημέρωση και να εκπαίδευση για τις δυνατότητες και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Το εργαστήριο έχει ως στόχο την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, σε σχέση με την υπεύθυνη, δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου. Σε κάθε εκπαίδευση θα υπάρχει εστίαση σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα θέματα: προσωπικά δεδομένα, διαδικτυακός εκφοβισμός, διαδικτυακή αποπλάνηση, sexting, πολύωρη ενασχόληση, αποξένωση, ακατάλληλο περιεχόμενο, απάτες στο διαδίκτυο και παραπληροφόρηση.

Αυτορύθμιση/self-regulation: Τι είναι; Πώς μοιάζει στην πράξη σε παιδιά; Πώς να βοηθήσω τους μαθητές/τις μαθήτριές μου να αυτορυθμίζονται; (Αντωνία Ζαχαρίου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εισαγάγει τους εκπαιδευτικούς στην έννοια της αυτορύθμισης (self-regulation), να εξηγήσει την σημασία των δεξιοτήτων αυτορύθμισης για το παρόν και το μέλλον των παιδιών, να εξασκηθούν οι εκπαιδευτικοί στο να αναγνωρίζουν δείγματα συμπεριφορών αυτορύθμισης σε παιδιά, να συζητηθούν πρακτικές ενίσχυσης της αυτορύθμισης των παιδιών.

 

Αφαιρώντας την ταμπέλα του «προβληματικού παιδιού»: συστημική προσέγγιση για τα προβλήματα συμπεριφοράς (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Λευκωσία)

Σύμφωνα με τη Συστημική προσέγγιση, τα προβλήματα συμπεριφοράς (όπως είναι η εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά) μελετώνται λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα όπου εμφανίζονται καθώς και τις αλληλεπιδράσεις του παιδιού στο σχολείο. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν προσωπικά παραδείγματα και να επιμορφωθούν σε ψυχοπαιδαγωγικές τεχνικές για ανάλυση, πρόληψη και διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς από την εργαλειοθήκη της Συστημικής προσέγγισης. Το σεμινάριο αισιοδοξεί να εμπνεύσει τους/τις εκπαιδευτικούς να αφαιρέσουν την ταμπέλα του "προβληματικού παιδιού" και να βελτιώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά που έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Γιατί οι μαθητές/μαθήτριές μας δυσκολεύονται στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης; Πρακτικές εφαρμογές για την ανάπτυξη της κριτικής γλωσσικής ικανότητας (Μαρία Μαγκλάρα Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εφαρμογή των θεωρητικών προσεγγίσεων στη διδακτική πράξη. Δεδομένης της αλληλένδετης σχέσης γλώσσας και κοινωνίας, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της κριτικής γλωσσικής επίγνωσης των μαθητών/μαθητριών, ώστε να αντιληφθούν πώς η γλώσσα αντανακλά και δομεί την κοινωνική πραγματικότητα. Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό και την εξέταση των ποικίλων τρόπων με τους οποίους δομείται το νόημα σε προφορικά και γραπτά κείμενα, με σκοπό την ανάλυση των ρητών και υπόρρητων ιδεολογικών θέσεων και ως εκ τούτου την αποδόμηση των στερεοτύπων και των ιδεοληψιών που μεταδίδουν τα κείμενα. Με τον τρόπο αυτό, θα αναπτυχθεί υλικό και θα γίνουν πρακτικές εφαρμογές, ώστε οι εκπαιδευτικοί να εμπλουτίσουν το διδακτικό τους ρεπερτόριο, με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών/μαθητριών τους.

Γλωσσική ενδυνάμωση παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στη γενική τάξη (Ευγενία Παρτασή Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σχολεία με μικρό ή μεγάλο αριθμό παιδιών με μεταναστευτική ή προσφυγική βιογραφία και στόχο έχει την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών για ενίσχυση των δίγλωσσων και πολύγλωσσων μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στη γενική τάξη, σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάζονται διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές οι οποίες λαμβάνουν υπόψη και αξιοποιούν τις πολυγλωσσικές δεξιότητες και ικανότητες των μαθητών/μαθητριών, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους στο μάθημα και κατ’ επέκταση τη μάθησή τους.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε δύο (τουλάχιστον) συναντήσεις στην ολομέλεια ή σε μικρές ομάδες εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης παρουσιάζεται η μεθοδολογία που προτείνεται για την ανάπτυξη πολυγλωσσικής επίγνωσης στο πλαίσιο της γενικής τάξης, δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες για αναστοχασμό και ανατροφοδότηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίνονται στις μαθησιακές ανάγκες των αναδυόμενων δίγλωσσων και πολύγλωσσων μαθητών και μαθητριών τους. Η δεύτερη συνάντηση αφιερώνεται στον σχεδιασμό δραστηριοτήτων ή/και μαθημάτων στη βάση των ιδιαίτερων αναγκών του εκάστοτε σχολείου και τάξης, οι οποίες στη συνέχεια θα παρουσιαστούν προς συναδέλφους για συζήτηση και αναστοχασμό.

Γλωσσική ενδυνάμωση παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο νηπιαγωγείο (Ευγενία Παρτασή Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νηπιαγωγεία με μικρό ή μεγάλο αριθμό παιδιών με μεταναστευτική ή προσφυγική βιογραφία. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενδυνάμωση των νηπιαγωγών στον σχεδιασμό και οργάνωση στοχευμένων δραστηριότητων και παρεμβάσεων γλωσσικής διδασκαλίας στην πολύγλωσση τάξη, αντλώντας στοιχεία από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (3 χρονών – Προδημοτική), καθώς και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική ως Δεύτερη Γλώσσα.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε δύο (τουλάχιστον) συναντήσεις στην ολομέλεια ή σε μικρές ομάδες νηπιαγωγών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης παρουσιάζεται η μεθοδολογία που προτείνεται για την ανάπτυξη πολυγλωσσικής επίγνωσης στο πλαίσιο της γενικής τάξης, δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες για αναστοχασμό και ανατροφοδότηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νηπιαγωγοί ανταποκρίνονται στις μαθησιακές ανάγκες των αναδυόμενων δίγλωσσων μαθητών και μαθητριών τους. Η δεύτερη συνάντηση αφιερώνεται στον σχεδιασμό δραστηριοτήτων ή/και μαθημάτων στη βάση των ιδιαίτερων αναγκών του εκάστοτε σχολείου και τάξης, τα οποία στη συνέχεια θα παρουσιαστούν προς συναδέλφους για συζήτηση και αναστοχασμό.

Δεξιότητες επικοινωνίας στη σχολική μονάδα (Έλενα Χριστοφίδου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Ο βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες, τις έννοιες και την ευρύτερη θεωρία και ερευνητικά δεδομένα που αφορούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, μέσα από την όλη διαδικασία οι συμμετέχοντες/οι συμμετέχουσες αναμένεται να αναπτύξουν το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, όσον αφορά στην αποτελεσματική επικοινωνία, στοιχεία τα οποία να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά στην πράξη. Επιδιώκεται συνεπώς η σύζευξη της θεωρίας και της πράξης μέσα από την επίλυση σεναρίων, μέσα από την αξιοποίηση προσωπικών εμπειριών και καλών πρακτικών καθώς και μέσα από την ενεργό παρακολούθηση σχετικών με τον εξεταζόμενο τομέα βίντεο. Γενικότερα, επιδιώκεται η συσχέτιση της θεωρίας με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Δεξιότητες Παρουσιάσεων: "Τα μαγικά συστατικά μιας επιτυχημένης παρουσίασης: Πώς να παρουσιάζετε αποτελεσματικά οποιοδήποτε θέμα μπροστά στο κοινό." (Χριστίνα Χριστοφή Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν πώς να προσελκύουν την προσοχή των μαθητών/μαθητριών τους μέσα σε 5 λεπτά, αλλά και πώς να παρουσιάζουν αποτελεσματικά ένα θέμα μπροστά σε οποιοδήποτε κοινό. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν πώς να ενσωματώνουν διάφορες επιτυχημένες τεχνικές παρουσίασης όπως: την αφήγηση μιας ιστορίας, το χιούμορ, πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα οπτικά βοηθήματα και τη φωνή τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν την άμεση προσοχή του κοινού τους.

Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Επιχειρηματική Ιδέα στο Δημοτικό Σχολείο (Καλυψώ Απέργη Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπό έχει την εμφύσηση και προαγωγή της δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης στην διδασκαλία και τη γνωριμία με τη δυναμική της Επιχειρηματικής σκέψης και κουλτούρας στη μάθηση. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εν συντομία, τεχνικές ανάπτυξης δημιουργικότητας, καιινοτομίας και επιχειρηματικής ιδέας, όπως και υποστήριξης σχετικών δράσεων που μπορούν να ενταχθούν στις σχολικές δράσεις και αφορούν:

• Στην ανάπτυξη κομβικών δεξιοτήτων ζωής για τον 21ο αιώνα και ικανοτήτων δια βίου μάθησης, που συνθέτουν την Επιχειρηματικότητα (επικοινωνιακών δεξιοτήτων, όπως η διαπραγμάτευση και η πειθώ, διαχειριστικών δεξιοτήτων, όπως η επίλυση προβλήματος, η οργανωτικότητα, η κριτική σκέψη και η αναζήτηση ευκαιριών, αναλυτικών δεξιοτήτων, όπως η παρουσίαση δεδομένων),

• Στην ενίσχυση χαρακτηριστικών, συμπεριφορών και ιδιοτήτων που σχετίζονται με τo μαθητικό επιχειρείν, όπως η κινητοποίηση, ο δυναμισμός, η φαντασία, η αυτοπεποίθηση και η επιμονή, η κοινωνικοποίηση, η στάση του ανθρώπου απέναντι στις ανάγκες των ατόμων και την ηθική του πράττειν, μέσα από την αξιολόγηση και επιπτώσεων των πράξεων,

• Στη βιωματική μάθηση εστιασμένη τόσο στην Καινοτόμα όσο και στην Κοινωνική, Πράσινη και Οικολογική Επιχειρηματικότητα.

Δημιουργική και κριτική αξιοποίηση των εικονοβιβλίων ως μέσων προσέγγισης της διαφορετικότητας, της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της συμπερίληψης ." (Μαρία Χατζηαναστάση Αμμόχωστος)

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για το είδος των εικονοβιβλίων (και εικονοβιβλίων χωρίς λέξεις) ως μέσο αναγνώρισης και αποδοχής της διαφορετικότητας και η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους σχετικά με τη δημιουργική και κριτική "ανάγνωση" / προσέγγιση των εικονοβιβλίων εντός της σχολικής τάξης. Μέσα από τις συναντήσεις του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με πληθώρα εικονοβιβλίων και εικονοβιβλίων χωρίς λέξεις από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, θα συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και θα μάθουν για τεχνικές ακτινοβόλου ανάγνωσης για την ενίσχυση δεξιοτήτων ενσυναίσθησης στους μαθητές και μαθήτριές τους. Μέσα από την ανταλλαγή ιδεών που θα προκύψει, θα προταθούν πρακτικές εισηγήσεις δραστηριοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν στην τάξη για προσέγγιση της διαφορετικότητας, της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της συμπερίληψης με την αξιοποίηση των εικονοβιβλίων.

Διαφοροποίηση Διδασκαλίας και Μάθησης: Προϋποθέσεις, Μορφές και Στρατηγικές (Φλώρια Βαλανίδου Λεμεσός, Λευκωσία)

Το σεμινάριο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα: α) τι σημαίνει διαφοροποίηση, β) ποιες οι προϋποθέσεις της διαφοροποίησης, και γ) πώς εφαρμόζεται διαφοροποίηση διδασκαλίας και μάθησης, ώστε να ενεργοποιούνται γνωστικά όλα τα παιδιά σε μια τάξη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλύονται βασικές μορφές διαφοροποίησης και επεξηγούνται οι στρατηγικές της ιεράρχησης και της διαβάθμισης που χρειάζεται να έχει υπόψη ο/η εκπαιδευτικός για να σχεδιάσει και να πραγματώσει μια διαφοροποιημένη διδασκαλία με αποτελεσματικό τρόπο. Στο σεμινάριο παρουσιάζονται, επίσης, πρακτικές εφαρμογές και παραδείγματα διαφοροποίησης που θα βοηθήσουν τους/τις εκπαιδευτικούς να αναστοχαστούν σε σχέση με τις διδακτικές τους επιλογές, πολλές από τις οποίες αντλούνται συνειδητά (ή μη) από το παιδαγωγικό πλαίσιο της διαφοροποίησης.

 

Διαφοροποίηση στα Μαθηματικά (Έφη Παπαριστοδήμου Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ένταξη τεχνικών διαφοροποίησης στο γνωστικό αντικείμενο των μαθηματικών.

Διαχείριση αρνητικών σκέψεων και αρνητικών συναισθημάτων (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Λευκωσία)

Πρόκειται για ένα σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης και έχει ως στόχο την ψυχική ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και τη θωράκιση της ψυχικής ανθεκτικότητάς τους. Επιδιώκει να τους/τις εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες, εργαλεία και τεχνικές για διαχείριση του άγχους, της στεναχώριας αλλά και αρνητικών σκέψεων. Επειδή "παρόλο που δεν μπορείς να εμποδίσεις τα πουλιά της θλίψης να πετούν πάνω από το κεφάλι σου, μπορείς να τα εμποδίσεις από το να φτιάξουν τη φωλιά τους στα μαλλιά σου". Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από διάφορες κατευθύνσεις ψυχοθεραπείας όπως η Συστημική, η Γνωστικοσυμπεριφοριστική, η Υπαρξιακή καθώς και η Θετική Ψυχολογία.

Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον (Φωτεινή Παπαδοπούλου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά με θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις που αφορούν στην διαχείριση συγκρούσεων σε παιδιά σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Πώς ακριβώς ορίζεται και ερμηνεύεται η ΄σύγκρουση' στο σχολείο; Τι στοιχεία περιλαμβάνει και ποια στοιχεία καταλήγουν στο πρόβλημα; Πώς γίνεται η αναγνώριση των πρωτογενών χαρακτηριστικών που διέπουν την εκδήλωση της αλλά και ποιες στρατηγικές παρέμβασης προτείνονται στη διεθνή βιβλιογραφία για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σχολικό περιβάλλον και την πρόληψη και διαχείριση αντίστοιχων συμπεριφορών; Πώς θα γίνει η λειτουργία της σχολικής τάξης αποτελεσματική; Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Διδασκαλία μέσω χρήσης της τεχνολογίας: Η χρήση του Google Workspace for Education (Έλις Κωνσταντίνου Κακουλλή Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Το σεμινάριο/ εργαστήριο στοχεύει στην γνωριμία των εκπαιδευτικών με την ιδέα της διδασκαλίας μέσω τεχνολογιών “cloud” (νέφους), και πιο συγκεκριμένα του Google Workspace for Education και των εργαλείων Google Classroom, Google Meet, Google Drive (Google Docs, Google Slides, Google Sheet), Google Forms, κ.ά. Σκοπός είναι να μπορούν να εντάξουν το πακέτο με κάποια από τα εργαλεία του στην εκπαιδευτική διαδικασία, βασισμένοι/ες στον κοινωνικό εποικοδομητισμό και τη συνεργατική μάθηση.

Δομώντας το Πλαίσιο Πρόληψης στη Σχολική Μονάδα (Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς ΠροΘεΣυ- Πρωτογενής Πρόληψη) (Λευκή Κουρέα Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση του οργανωτικού πλαισίου πρόληψης του Σχολικού Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς και η περιγραφή των οκτώ συστατικών της πρωτογενούς πρόληψης στη σχολική μονάδα μέσα από σχολικά παραδείγματα.

Δραστηριότητες προφορικού και γραπτού λόγου με την αξιοποίηση εικονοβιβλίων στο πλαίσιο της Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης (Μαρία Χατζηαναστάση Αμμόχωστος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με πληθώρα εικονοβιβλίων και εικονοβιβλίων χωρίς λέξεις από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, θα συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες αξιοποίησής τους στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Στο πλαίσιο των συναντήσεων οι εκπαιδευτικοί θα εξοικειωθούν με τρόπους αξιοποίησης των εικονοβιβλίων και αναγνωστικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εμβάθυνση του λεξιλογίου, στην εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τον επικοινωνιακό λόγο, στην αξιοποίηση και επέκταση των γραμματικών δομών της γλώσσας ακολουθώντας τις διαβαθμισμένες εμφάσεις που πρέπει να δίνονται στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο (έμφαση στην κατανόηση, έμφαση στην έκφραση, γλωσσοκεντρική μάθηση, ανάπτυξη εφράδειας). Θα προταθούν εισηγήσεις τεχνικών και δραστηριοτήτων παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου που μπορούν να εφαρμοστούν πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ανάγνωση.

«Εκπαίδευση βασισμένη σε Ικανότητες και Δεξιότητες: η τάξη ως ένα εργαστήρι δεξιοτήτων» (Competency-based Education) (Καλυψώ Απέργη Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών στη μάθηση, για την ανάπτυξη ικανοτήτων (7 Ικανότητες Μάθησης) και καλλιέργειας δεξιοτήτων (Δεξιότητες του 21ου αιώνα) στους/στις μαθητές/μαθήτριες. Θα απαντηθούν τα ερωτήματα: ποια τα οφέλη στην ανάπτυξη σχεδίων μαθημάτων που εμπεριέχουν δεξιότητες όπως η ενεργητική ακρόαση και ομιλία, η επίλυση προβλημάτων, η ηγεσία, και η ομαδοσυνεργατική εργασία; Πώς τις αναπτύσσω στην τάξη μου; Πώς αξιολογώ δεξιότητες; Το σεμινάριο συνδυάζει θεωρία και πράξη, είναι βιωματικό και περιλαμβάνει παραδείγματα εφαρμογής στο σχολικό περιβάλλον και στην τάξη.

Εκπαιδευτική ηγεσία και διοίκηση: προκλήσεις για νεοπροαχθεντες/νεοπροαχθείσες διευθυντές/διευθύντριες και μελλοντικούς σχολικούς ηγέτες (Ιωάννα Θεοτοκάτου Λεμεσός)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να θίξει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στους νεοπροαχθέντες/νεοπροαχθείσες διευθυντές/διευθύντριες (πολιτισμικό σοκ, γραφειοκρατικές διαδικασίες, νοοτροπία απεμπλοκής, διαχείριση του χρόνου, διαχείριση συγκρούσεων, διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού, διαχείριση εξοπλισμού, απολογησιμότητα) και τις οποίες θα συναντήσουν οι μελλοντικοί σχολικοί ηγέτες και να προτείνει τεχνικές/τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων.

Εκπαιδευτική ηγεσία και συναισθηματική νοημοσύνη (Μαρία Στυλιανίδου Λευκωσία)

Η συναισθηματική νοημοσύνη στη διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων και αποτελεσματική επικοινωνία για τους/τις εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική ηγεσία.

Εναλλακτικές πρακτικές διδασκαλίας και αξιολόγησης στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης τάξης (Αγγελική Μάρκογλου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

H υιοθέτηση σύγχρονων τάσεων διδασκαλίας και αξιολόγησης αποτελούν βασικούς παράγοντες του εκάστοτε σχολικού πλαισίου. Στο παρόν σεμινάριο θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν μια σειρά από εναλλακτικές πρακτικές διδασκαλίας και αξιολόγησης (ψηφιακές και μη) που έχουν σκοπό να προωθήσουν την (δια ζώσης ή/και εξ αποστάσεως) ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών, με σκοπό να επιτευχθεί η διαμορφωτική τους αξιολόγηση στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης τάξης. Βασικό συστατικό του σεμιναρίου είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών μέσω της συζήτησης, αλλά και μέσω σύντομων δραστηριοτήτων που θα κληθούν να δημιουργήσουν στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκουν. Το σεμινάριο προσαρμόζεται και εστιάζει στις εκπαιδευτικές ανάγκες του εκάστοτε σχολικού πλαισίου και δύναται να προσφερθεί σε μέρη, προκειμένου να επιτευχθεί η αναστοχαστική διαδικασία των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών.

Εναλλακτική μέθοδος διδασκαλίας της Γλώσσας μέσω οπτικών κειμένων (Ευτυχία Πιπονίδου Λάρνακα, Λευκωσία)

Οι εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας μεστοποιούν τα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως έχει αποδειχθεί ερευνητικά. Ως εκ τούτου, σκοπός του Σεμιναρίου αυτού διάρκειας 2-3 συναντήσεων είναι η άσκσηση των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στη στοχευμένη αξιοποίηση των οπτικών κειμένων στη διδασκαλία της Γλώσσας. Έμφαση θα δοθεί στη θεωρία των Πολυγραμματισμών και της Διαμεσικότητας.

Ενδυναμώνω τους μαθητές και τις μαθήτριές μου κατά της Κλιματικής Αλλαγής (Ευσταθία Δαρείου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Το σεμινάριο επιδιώκει, μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικές δραστηριότητες, να ενισχύσει τη σχολική κοινότητα, στο σχεδιασμό δράσεων, κατά της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιώντας το σχολείο και την κοινότητα ως βασικό πεδίο δράσης. Το σεμινάριο περιλαμβάνει το θεωρητικό μέρος, το οποίο αποτελεί εισαγωγή στο σχεδιασμό δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής και το πρακτικό μέρος το οποίο αναπτύσσεται σε βιωματικά εργαστήρια. Στο πρακτικό μέρος μπορεί να προσφερθούν στις

σχολικές μονάδες για εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες βιωματικά εργαστήρια, όπως "Καταναλωτισμός και Κλιματική Αλλαγή", "Ανθρώπινες Ιστορίες και Κλιματική Αλλαγή", "Ψήφιση Νομοθεσίας για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου" (παιχνίδι ρόλων), "Νεαροί Ηγέτες και Ηγέτιδες κατά της Κλιματικής Αλλαγής", "Κύπρος και Κλιματική Αλλαγή", κ.λπ.. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα εργαστήρια μπορούν να προσφερθούν, είτε με τη μορφή δειγματικού μαθήματος που θα προσφέρει το προσωπικό της Μονάδας για την Εκπαίδευση το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη σε μια τάξη και θα το παρακολουθήσουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, είτε σε χρόνο της συνεδρίας προσωπικού. Ο σχεδιασμός των εργαστηρίων σε μια τάξη, θα γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τη σχολική μονάδα και το προσωπικό της Μονάδας για την Εκπαίδευση το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του σχολείου και των μαθητών/μαθητριών του.

Ενεργοποίηση κινήτρων των μαθητών/μαθητριών: Στρατηγικές εφαρμογής και ενσωμάτωσης εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας στην τάξη (Παναγιώτης Κοσμάς Λεμεσός)

Στόχοι του σεμιναρίου είναι: 1. Η γνωριμία με τις πιο σύγχρονες εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις, 2. Προβολή παραδειγμάτων εναλλακτικών διδασκαλιών σε διάφορα αντικείμενα, 3. Πρακτική εφαρμογή, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, συγκεκριμένων προσεγγίσεων που αξιοποιούνται στη διδακτική πράξη, τόσο στην κυπριακή μαθησιακή πραγματικότητα όσο και στο εξωτερικό.

Ενισχύοντας τη ψυχική μου ανθεκτικότητα ως άτομο και ως επαγγελματίας και καλλιεργώντας την στους μαθητές/στις μαθήτριές μου (Κατερίνα Μιχαήλ Λεμεσός)

Οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για ενίσχυση της δικής τους ψυχικής ανθεκτικότητας ως άτομα και ως παιδαγωγοί και καλλιέργειας της στους μαθητές και στις μαθήτριές τους.

 

Ενσυνείδητη (mindful) φροντίδα και ανθεκτικότητα στον φόβο (Χρίστος Χατζηιωάννου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Το σεμινάριο εξηγεί τις θεμελιώδεις έννοιες της ενσυνειδητότητας (mindfulness). Έπειτα, εστιάζει σε διαφορετικά μοντέλα ενσυνειδητότητας και πώς αυτά διαφέρουν στον τρόπο που διαχειρίζονται τα συναισθήματα. Το σεμινάριο εξηγεί και συγκρίνει θεωρίες συναισθημάτων και μυεί το κοινό σε διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης των διαφόρων φόβων (περιλαμβανομένου του φόβου του θανάτου). Το σεμινάριο συνδυάζει θεωρία με την πρακτική εφαρμογή, εστιάζοντας στη σύγχρονη πραγματικότητα και καθημερινότητα.

Επιθετικότητα, παθητικότητα ή διεκδικητικότητα; (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Λευκωσία)

Πρόκειται για ένα σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης που αποσκοπεί να εμπλουτίσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών για εφαρμογή στις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις τους. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν βιωματικά στις πιο κάτω εκφάνσεις της διεκδικητικής επικοινωνίας: αναγνώριση μορφών επιθετικής επικοινωνίας, μείωση επικριτικής στάσης, αναγνώριση και λεκτικοποίηση συναισθημάτων, αναγνώριση και λεκτικοποίηση προσωπικών αναγκών, ανάληψη προσωπικής ευθύνης, διατύπωση αιτημάτων, αντιμετώπιση τοξικής συμπεριφοράς.

 

Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης ως εργαλείο πρόληψης και διαχείρισης συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον (Στέλλα Σταύρου Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τρόπους με τους οποίους η συναισθηματική νοημοσύνη επιδρά στην πρόληψη, διαχείριση και επίλυση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον. Θα μελετηθούν παραδείγματα δραστηριοτήτων όπως και σεναρίων με τα οποία γίνεται προσπάθεια προληψης και διαχείρισης των συγκρούσεων.

Η διαχείριση του άγχους στη σχολική μονάδα (Ανδρέας Στυλιανού Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δώσει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του επαγγελματικού άγχος /στρες των εκπαιδευτικών και διευθυντών στα σχολεία και να περιγράψει τις πηγές (στρεσογόνους παράγοντες), τις επιπτώσεις, που αυτό έχει στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων, καθώς και να καταγράψει τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση και αντιμετώπιση του. Ειδικότεροι στόχοι: Να καταγράψει τα αίτια και τις πηγές του άγχους ή και/ του στρες, να προτείνει τρόπους διαχείρισή του και να εισηγηθεί προληπτικά μέτρα και ενέργειες για το σχολικό άγχος".

Η διδακτική των Φυσικών Επιστημών συναντά την επαγγελματική σταδιοδρομία στους κλάδους STEΑM (Ειρήνη Δρυμιώτου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Στόχος του εργαστηρίου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη διδακτικών σεναριών με επαγγελματικό προσανατολισμό για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών/μαθητριών για την επιστήμη και της ενημερότητάς τους για τις επαγγελματικές επιλογές τους κλάδους Science, Technology, Arts, Engineering, Mathematics (STEAM). Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί θα αναπτύξουν διδακτικές ακολουθίες σε ενότητες του αναλυτικού προγράμματος των Φυσικών Επιστημών τις οποίες θα μπορούν αργότερα να εφαρμόσουν σε περιβάλλοντα τάξης δημοτικού και γυμνασίου.

 

Η διδασκαλία της ελληνικής ως Γ2: οι «φωνές» των μαθητών/μαθητριών στο μάθημα. (Φωτεινή Ευθυμίου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επίδειξη και η δημιουργία δραστηριοτήτων διαφοροποιημένης διδασκαλίας/εκμάθησης της ελληνικής ως Γ2, λαμβάνοντας υπόψη τις «φωνές» των εκάστοτε μαθητών/μαθητριών.

 

Η δύναμη της μουσικής: Η μουσική ως μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων συνεργασίας και επικοινωνίας παιδιών προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης (Μιχάλης Παγώνης Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Στην ηλικιακή ομάδα παιδιών προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης αποκτώνται πολλές δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις τέχνες και ειδικότερα με τη μουσική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται, να κρίνει, να ακούει σε ρόλους και κανόνες. Το παιδί προσπαθεί να μεταβάλει τη συμπεριφορά του ώστε να κερδίσει αυτό που επιθυμεί. Είναι σαφές πως η απόκτηση συγκεκριμένων κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων αυτήν την περίοδο της ζωής του θα το βοηθήσουν να ελέγξει έντονες βιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν κατά την περίοδο της εφηβείας. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παραθέσει κατάλληλους τρόπους στους εκπαιδευτικούς παιδιών αυτής της ηλικίας, έτσι ώστε μέσω των ιδιοτήτων της μουσικής να προωθηθεί η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τους και ως εκ τούτου η θετική στάση και συμπεριφορά από μέρους των παιδιών. Η μουσική μπορεί να συνεισφέρει στον σχηματισμό σχέσεων ειδικότερα μεταξύ των παιδιών, την ευχαρίστηση της δημιουργίας, την προώθηση της επικοινωνίας, την προσωπική ολοκλήρωση και πιο ικανοποιητικές επιδόσεις στο σχολείο.

 

Η θέση του Μουσείου στην εκπαίδευση (Αννίτα Αντωνιάδου Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους/τις εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας για τον πολυδιάστατο ρόλο του μουσείου και τη σχέση του με τη μάθηση, τυπική, μη τυπική, άτυπη, αλλά και με τη μετάδοση γνώσεων, μηνυμάτων και εμπειριών. Στόχος του σεμιναρίου είναι να είναι σε θέση οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να αντιληφθούν τη χρήση και χρησιμότητα της μουσειακής αγωγής καθώς και το πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον ενός μουσείου, προς όφελος των μαθητών/μαθητριών."

 

Η Μόνα Λίζα μας ξεναγεί στο Μουσείο: Μουσεία και δράσεις με παιδιά μέσα από μια ψηφιακή περιήγηση στα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου (Χριστίνα Χριστοφή Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Το σεμινάριο θα παρουσιάσει στους/στις εκπαιδευτικούς ιδέες για δραστηριότητες και ερωτήματα, που μπορούν να εφαρμόσουν σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, που θα ενεργοποιήσουν δράση, ψυχαγωγία και γνώση, έτσι ώστε η επίσκεψη των παιδιών στο μουσείο, να μετατραπεί σε μια αυθεντική εμπειρία γεμάτη νόημα. Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρέχει ένα καθαρά δομημένο οδηγό με ιδέες, πληροφορίες και ερωτήματα, ο οποίος θα βοηθήσει τους/τις εκπαιδευτικούς να εντοπίζουν τα στοιχεία του έργου τέχνης που θα κάνουν τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν με αυτό και να ανταποκριθούν ενεργά σε συζήτηση, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα. Αυτό θα γίνει μέσα από μια ψηφιακή περιήγηση στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε τα έργα τέχνης και ερμηνεύουμε τα οπτικά μηνύματα. Θα αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενεργοποιηθούν παράγοντες που αφορούν την παρατήρηση, την ερμηνεία, την οικειοποίηση, την ενσυναίσθηση, έτσι ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νόημα και το περιεχόμενο των έργων τέχνης."

 

Η προώθηση των 17 Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης στη σχολική τάξη (Ευσταθία Δαρείου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Το σεμινάριο επιδιώκει, μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, να ενδυναμώσει τον/την εκπαιδευτικό, ώστε να ενσωματωθούν στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική πολλαπλές πτυχές των ζητημάτων που απορρέουν από τους 17 στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης και συνάδουν με την Αειφόρο Περιβαλλοντική Εκπαιδευτική Πολιτική της σχολικής μονάδας.

 

Καλλιεργώντας την ψυχική μου ανθεκτικότητα ως αντίβαρο στην επαγγελματική εξουθένωση (Κατερίνα Μιχαήλ Λεμεσός)

Οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις ενδείξεις της επαγγελματικής εξουθένωσης και να έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία να το διαχειριστούν καλλιεργώντας την ψυχική τους ανθεκτικότητα ως επαγγελματίες και ως άτομα.

 

Κριτικός γραμματισμός για τις εικόνες των μεταναστών/μεταναστριών στα ΜΜΕ (Παιδαγωγικές πρακτικές για παιδιά Δημοτικού) (Χριστιάνα Σαββίδου Λεμεσός)

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη του κριτικού γραμματισμού από μέρους των παιδιών δημοτικής εκπαίδευσης ως προς τις εικόνες των μεταναστών/μεταναστριών όπως προβάλλονται σε συγκεκριμένα είδη των ΜΜΕ (τηλεόραση, διαδίκτυο, εφημερίδες). Η συνεχής ροή μεταναστών/μεταναστριών στην Κύπρο, η προβολή τους από τα ΜΜΕ, η αναγνώριση της δυναμικής των ΜΜΕ στην επίδραση των αντιλήψεων και συμπεριφορών του κοινού και η αλλαγή στη σύνθεση των σχολικών τάξεων με παιδιά μεταναστευτικής βιογραφίας προτάσσουν ένα ισχυρό επιχείρημα για ένταξη του κριτικού γραμματισμού των ΜΜΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Μπες, βγες στον ρόλο: Προσεγγίζοντας θεωρητικά και εφαρμόζοντας πρακτικά το Δράμα στην Εκπαίδευση στην τάξη (Μαρίνα Κατσαρή Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες μέσα από τη θεωρία και την πράξη, να έρθουν σ’ επαφή με το Θέατρο και το Δράμα στην Εκπαίδευση, μια μορφή θεατρικής τέχνης με ξεκάθαρο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Στα πλαίσια του βιωματικού σεμιναρίου, θα μελετηθεί ο ορισμός, οι στόχοι, το παιδαγωγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και εξελίχτηκε στην εκπαίδευση, καθώς και τα οφέλη και η επίδρασή του στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του ατόμου. Επίσης, θα μελετηθούν σε βάθος οι Θεατρικές Συμβάσεις, οι Τεχνικές και οι τρόποι εργασίας της δραματικής τέχνης (δραματοποίηση, αυτοσχεδιασμός, αφήγηση, παιχνίδι ρόλων, εκπαιδευτικός σε ρόλο κ.α.). Στόχο, επίσης, αποτελεί η εμβάθυνση επί των ζητημάτων δόμησης και σχεδιασμού μαθημάτων δράματος που συμβαδίζουν και αναπτύσσουν τους στόχους του ισχύοντος Αναλυτικού Προγράμματος, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων και συναφή Σχέδια Μαθήματος. Το σεμινάριο αποσκοπεί, επίσης, στο να συμβάλει στην δυνατότητα δημιουργικού εμπλουτισμού του καθημερινού προγράμματος με εναλλακτικά εργαλεία εκπαίδευσης, να συμβάλει στην προσωπική/επαγγελματική ανάπτυξη των παιδαγωγών μέσω της εξοικείωσης με εφαρμοσμένες τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος/θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού και της αφήγησης, να ενισχυθεί η συνεργασιμότητα μεταξύ εκπαιδευτικών, να ενισχύσει τη θέση της θεατρικής αγωγής στο ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα.

 

Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα και στην κοινωνία του 2023 και του 2100. Δράσεις για ένα Πράσινο Σχολείο (Κωνσταντίνος Φανής Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο σχεδιασμό δραστηριοτήτων εκπαίδευσης της κλιματικής αλλαγής. Το σεμινάριο επιδιώκει να βοηθήσει τους/τις εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας να ενσωματώσουν θέματα της κλιματικής αλλαγής στη διδασκαλία τους.

Οι συγκρούσεις σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς (είδη συγκρούσεων, αίτια συγκρούσεων, επιλογή τεχνικών διαχείρισης των συγκρούσεων) (Ανδρέας Στυλιανού Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Στο σεμινάριο αυτό θα αναλυθεί το θέμα των συγκρούσεων στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Θα μελετηθούν τα είδη των συγκρούσεων, τα αίτια των συγκρούσεων στο σχολείο, τα οφέλη και τα κόστη που μπορεί να συνεπάγονται οι συγκρούσεις στα σχολεία. Θα αναλυθεί η διαδικασία, τόσο της εμφάνισης και κλιμάκωσης της σύγκρουσης, όσο και της επιλογής των κατάλληλων τεχνικών για τη διαχείρισή της. Τέλος, θα αναδειχθεί η χαρτογράφηση της σύγκρουσης ως ένα ενδιαφέρον εργαλείο διαχείρισης της σύγκρουσης. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν: να ορίζουν τη σύγκρουση, να αναγνωρίζουν τα είδη και να ερμηνεύουν τα αίτια των συγκρούσεων, να απαριθμούν τα στάδια κλιμάκωσης της σύγκρουσης, να αποτιμούν τα αποτελέσματα της σύγκρουσης για τον εκπαιδευτικό οργανισμό, να προλαμβάνουν ή/και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις συγκρουσιακές καταστάσεις στο σχολείο, εφαρμόζοντας κατάλληλες στρατηγικές, τεχνικές και εργαλεία μεταξύ των οποίων και τη χαρτογράφηση της σύγκρουσης.

Παιγνιώδεις ασκήσεις φωνολογικής επίγνωσης (Αργυρώ Φελλά Λευκωσία)

Η ανάγνωση αποτελεί μία πολυδιάστατη έννοια. Η πιο πολυσυζητημένη γνωστική δεξιότητα, της οποίας η σχέση με την αναγνωστική ικανότητα έχει μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια από την ερευνητική κοινότητα, είναι η φωνολογική επίγνωση. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνητικών εργασιών δείχνει ότι η φωνολογική επίγνωση αποτελεί σημαντικό δείκτη πρόβλεψης της αναγνωστικής ικανότητας και μπορεί να λειτουργήσει και ως δείκτης για τη διάκριση ομάδων φτωχών και ικανών αναγνωστών εξισωμένων ως προς τη χρονολογική ή ως προς την αναγνωστική ηλικία. Το συγκεκριμένο σεμινάριο επιδιώκει να απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις και απορίες των εκπαιδευτικών για τη σχέση της φωνολογικής επίγνωσης με την αναγνωστική ικανότητα και τις συναφείς δυσκολίες. Οι απαντήσεις, σύγχρονες και επιστηµονικά τεκµηριωµένες, διατυπωμένες όμως με απλό, κατανοητό και σαφή τρόπο, δεν περιορίζονται στην αποσαφήνιση του ορισμού και της δομής της φωνολογικής επίγνωσης. Εστιάζουν, επίσης, στην παρουσίαση ποικίλων έργων που χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα για την αξιολόγηση της φωνολογικής επίγνωσης, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το αναγνωστικό τους επίπεδο. Μέσα από την ενεργητική εμπλοκή των δασκάλων, επιδιώκεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη έργων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της τάξης για την αξιολόγηση του επιπέδου ανάπτυξης της φωνολογικής επίγνωσης των παιδιών. Ακολούθως, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στον τρόπο με τον οποίο οι επιδόσεις των παιδιών στα έργα φωνολογικής επίγνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάκριση των παιδιών με αναγνωστικές δυσκολίες και των τυπικών αναγνωστών. Δε θα μπορούσε στο συγκεκριμένο σεμινάριο να μην γίνει αναφορά σε παρεμβατικά προγράμματα που εντοπίζονται στη βιβλιογραφία, όπως επίσης και σε παραδείγματα και πρακτικές που εφαρμόζονται από εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της τάξης και στοχεύουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων φωνολογικής επίγνωσης. Τέλος, επιδιώκεται η ενεργητική εμπλοκή των συμμετεχόντων στο σχεδιασμό διδακτικών δραστηριοτήτων για την καλλιέργεια και ενίσχυση των φωνολογικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Παιδαγωγική αξιοποίηση του Micro:bit (Νικόλας Κανάρης Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και παιδαγωγική αξιοποίηση του Micro:bit (μικρός υπολογιστής που φτιάχτηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς). Γνωριμία με τη συσκευή και τη διαδικτυακή πλατφόρμα προγραμματισμού, εκμάθηση προγραμματισμού χρησιμοποιώντας block based commands μέσα από κατευθυνόμενες διαδραστικές δραστηριότητες (guided tutorials), χρήση και αξιοποίηση αισθητήρων και δυνατoτήτων καταγραφής δεδομένων.

Παραβατικότητα στο Σχολείο και Σχολικός Εκφοβισμός – Διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων σχετικά με ζητήματα κοινωνικής τάξης, φύλου και εθνικότητας (Φωτεινή Παπαδοπούλου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τις θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις που αφορούν στην παραβατική συμπεριφορά παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας και εξειδικευμένα σε θέματα Σχολικού Εκφοβισμού. Πώς ακριβώς ορίζεται και ερμηνεύεται η παραβατική συμπεριφορά στο σχολείο; Τι στοιχεία περιλαμβάνει και ποια στοιχεία καταλήγουν στον Σχολικό Εκφοβισμό; Πώς γίνεται η αναγνώριση των πρωτογενών χαρακτηριστικών που διέπουν την εκδήλωσή της, αλλά και ποιες στρατηγικές παρέμβασης προτείνονται στη διεθνή βιβλιογραφία για την αντιμετώπιση παραβατικών μαθητών/μαθητριών και την πρόληψη και διαχείριση αντίστοιχων συμπεριφορών; Πώς θα γίνει η λειτουργία της σχολικής τάξης αποτελεσματική; Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη- Στοχεύοντας στο Αειφόρο Σχολείο (Χρυστάλλα Νικολάου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Ενημέρωση για το θεωρητικό υπόβαθρο της ΠΕ/ΕΑΑ και τον σχεδιασμό της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΑΠΕΠ) του σχολείου και διασύνδεση με τα γνωστικά αντικείμενα και τους τομείς ανάπτυξης. Πρακτικές εφαρμογές και σχεδιασμός δράσεων και δραστηριοτήτων.

Περιεκτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: Προσέγγιση στη Βάση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Μαργαρίτα Καψού Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Οι εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν τη φιλοσοφία που διέπει την προσέγγιση της Περιεκτικής και Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές έγκριτων διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (Δ.Ο.Ο.Π.), καθώς και τη σχέση τους με τους δείκτες επιτυχίας που καθορίζονται στα Αναλυτικά Προγράμματα της Αγωγής Υγείας.

Να μπορούν να κατανοήσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της προσέγγισης στη ΠΣΔ, που βασίζεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (rights based perspective), και να αναγνωρίσουν την εφαρμογή της στην προσέγγιση της ΠΣΔ στη βάση των δεικτών.

Πολιτιστική Διπλωματία για Εκπαιδευτικούς (Αννίτα Αντωνιάδου Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Η πολιτιστική διπλωματία αναφέρεται στην ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών, τέχνης και άλλων στοιχείων πολιτισμού ανάμεσα στα έθνη και τους ανθρώπους με σκοπό την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης. Στην εποχή μας οι χώρες επενδύουν μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη, ενίσχυση και εδραίωση των πολιτιστικών τους αγαθών στο εξωτερικό, με τελικό στόχο τη διάδοση, την επιρροή και διείσδυση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας υποδοχής, μεταφέροντας την ενέργεια από πολιτιστική σε οικονομική. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες για τον πολυδιάστατο ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας και τη δυναμική της ως προς την μετάδοση πληροφοριών, μηνυμάτων και ιδεών στον χώρο της εκπαίδευσης. Στόχος του σεμιναρίου είναι να είναι σε θέση οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να διαχειριστούν τη κουλτούρα, τη λαογραφία και την ιστορία μας και να κάνουν χρήση της εκπαίδευσης στην άσκηση εξωτερικής πολιτιστικής διπλωματίας. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θέλουν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις στην πολιτιστική διπλωματία.

 

Πρακτικές εφαρμογές για την προώθηση των 17 παγκόσμιων στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης στη σχολική τάξη. (Κωνσταντίνος Φανής Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Στο σεμινάριο παρουσιάζονται παιδαγωγικές δραστηριότητες με στόχο την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία της βιοποικιλότητας, τον σεβασμό για την πολιτιστική πολυμορφία, τη διεθνή αλληλεγγύη και την κοινή ευθύνη. Στόχος είναι να βοηθήσει τους/τις εκπαιδευτικούς να διδάξουν τους/τις μαθητές/μαθήτριες τους δεκαεπτά (17) στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης που περιλαμβάνουν την εξάλειψη της φτώχειας, την εξάλειψη της πείνας, τη διασφάλιση της υγείας και της καθολικής ισότιμης ποιοτικής εκπαίδευσης, την επίτευξη της ισότητας των φύλων, τη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και την πρόσβαση σε φθηνές, αξιόπιστες και σύγχρονες μορφές ενέργειας, την προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, τη διασφάλιση βιώσιμων καταναλωτικών προτύπων, την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο σχολείο και την κοινότητα.

 

Πρόγραμμα διαδικτυακών μαθημάτων: Παραγωγή και κατανάλωση- μείωση της σπατάλης των τροφίμων. (Κωνσταντίνος Φανής Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Το σεμινάριο παρουσιάζει το πρόβλημα και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφής στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην οικονομία. Οι εκπαιδευόμενοι θα γνωρίσουν τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς, εμπορίας και κατανάλωσης των τροφίμων. Μέσα από πηγές και βίντεο θα εντοπίσουν τα στάδια στα οποία γίνεται σπατάλη ή και απώλεια τροφίμων και θα προβληματιστούν για το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, της φτώχιας και της πείνας. Επιπλέον, θα αντιληφθούν τη σχέση μεταξύ της σπατάλης τροφίμων και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τέλος, θα ενημερωθούν για τους τρόπους διαχείρισης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων, της κομποστοποίησης, της υπεύθυνης κατανάλωσης και της υιοθέτησης τέτοιων πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφής. Παράλληλα, θα συζητηθεί η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων που συνδέονται με τις τοπικές κοινότητες.

Πρόληψη, Εντοπισμός και Διαχείριση Εκφοβισμού στη βάση ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας στο σχολικό περιβάλλον (Μαργαρίτα Καψού, Λάρνακα, Λευκωσία)

Οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν περιστατικά ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στη σχολική μονάδα (συμπ. "ήπια" περιστατικά) ως μορφές ρατσισμού και διακρίσεων, να γνωρίσουν τρόπους διαχείρισης και παρέμβασης (με βάση τον κώδικα κατά του ρατσισμού στα σχολεία), και τις βασικές αρχές του συμπεριληπτικού σχολείου (με παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής διεθνώς).

Προστασία από το... Burn Out: σεμινάριο για φροντίδα και αυτοφροντίδα των εκπαιδευτικών (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Λευκωσία)

Πρόκειται για ένα σεμινάριο ψυχικής ενδυνάμωσης που επιδιώκει να εξοπλίσει τους/τις εκπαιδευτικούς με γνώσεις, δεξιότητες, εργαλεία και τεχνικές για προστασία από την εξουθένωση και για προαγωγή της ευζωίας. Μέσω της αυτοφροντίδας και της ψυχικής ενδυνάμωσης, διασφαλίζεται ότι τα άτομα μπορούν να επιτελούν πιο αποτελεσματικά τους πολλαπλούς τους ρόλους π.χ. εκπαιδευτικοί, γονείς, σύντροφοι, πολίτες κ.α. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τεχνικές από διάφορες κατευθύνσεις της ψυχοθεραπείας με έμφαση στη Θετική Ψυχολογία.

Προστασία και συμπερίληψη όλων των φύλων και σεξουαλικών προσανατολισμών στο σχολείο (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Λευκωσία)

Το σεμινάριο αποσκοπεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών προς την κατεύθυνση της προστασίας και συμπερίληψης όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως φύλου, έκφρασης φύλου, ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν όρους σχετικούς με το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Επίσης, θα εξοπλιστούν με δεξιότητες για πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, του σεξισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας μέσα από μελέτες περίπτωσης και στη βάση της αντιρατσιστικής πολιτικής και της πολιτικής για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού του ΥΠΑΝ.

 

Πώς γεννιέται η κίνηση μέσα από έργα τέχνης ή/και ιστορίες. (Μαρία Καμπέρη Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης γύρω από τη δημιουργικότητα γενικά και τη δημιουργική κίνηση ειδικότερα. Πέραν τούτου, σκοπός είναι και η δημιουργία συνθηκών στο σχολικό πλαίσιο ώστε να προκύψει αξιοποίηση πολυτροπικών κειμένων (έργα τέχνης, σώμα, βιβλία), ως διαθεματικές ενότητες καθώς και ως πεδία ανάπτυξης κριτικής σκέψης, σύζευξης τεχνών και αισθητικού γραμματισμού. Τέλος, σκοπός είναι η μετατροπή της αίθουσας σε σκηνικό χώρο με τη χρήση απλών υλικών και μέσων έχοντας ως αφόρμηση έργα τέχνης έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες πειραματισμού, επίλυσης προβλήματος και δημιουργίας κινησιολογικού λεξιλογίου. Ο μεθοδολογικός σχεδιασμός της ανάπτυξης του προγράμματος ως έρευνα δράσης αφορά στην επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ώστε να χρησιμοποιούν τη δημιουργική κίνηση ως ένα νέο γνωστικό αντικείμενο αλλά και εργαλείο εν ώρα εργασίας. Η επιλογή έρευνας δράσης κρίθηκε αναγκαία ώστε να ενθαρρυνθεί αλλά και να συμβάλει στην καλλιέργεια κουλτούρας γύρω από συνεργατικές μορφές επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και γύρω από την πρωτοβουλία για ουσιαστική ενασχόληση των εκπαιδευτικών και κατ’επέκταση των παιδιών, με τη δημιουργική κίνηση. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη της ενσώματης μάθησης και της συμμετοχής του σώματος τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των παιδιών στη διαδικασία μάθησης, το συγκεκριμένο σεμινάριο πρόκειται να συνεισφέρει θετικά τόσο σε εκπαιδευτικούς που είχαν προηγούμενη εμπειρία με τη δημιουργική κίνηση όσο και σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι τώρα άρχισαν να αναπτύσσουν ενδιαφέρον.

 

Πως επιτυγχάνω τη δεξιότητα της Ενεργητικής Ακρόασης; (Χριστίνα Αλεξάνδρου Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Το σεμινάριο αυτό εφοδιάζει τους/τις εκπαιδευτικούς με συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές έτσι ώστε να επιτύχουν να δημιουργήσουν μέσα στην τάξη τους ένα περιβάλλον θετικής επικοινωνίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Οι μαθητές/μαθήτριές μας έρχονται αντιμέτωποι/αντιμέτωπες με ποικίλες προκλήσεις και κινδύνους καθημερινά στη ζωή τους ( βία, εκφοβισμός, υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, διαδίκτυο, εξαρτήσεις κλπ). Χρειάζονται στη ζωή τους άτομα εμπιστοσύνης στα οποία θα στραφούν όταν χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια και στήριξη. Χρειάζονται εκπαιδευτικούς με ενσυναίσθηση και κατανόηση.  Οι εκπαιδευτικοί μέσα από το σεμινάριο λαμβάνουν πρακτικά εργαλεία και τεχνικές για να επιτύχουν αποτελεσματικά τη Θετική Επικοινωνία και Ενεργητική Ακρόαση μέσα στον χώρο του σχολείου.

 

Ρομαντικές Σχέσεις στο Διαδίκτυο και Ιδιωτικότητα: Ενημέρωση και Πρόληψη της Διαδικατυακής Σεξουαλικής Θυματοποίησης (Στέλλα Χαραλάμπους Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς τα νέα μέσα αποτελούν πλέον την πιο συχνή μορφή επικοινωνίας αλλά και ένα σημαντικό μέσο έκφρασης για τους ίδιους. Παρά τα οφέλη της τεχνολογίας, είναι σημαντικό να συνυπολογίζουμε και τους πιθανούς κινδύνους όταν οι χρήστες είναι ανήλικα άτομα. Καθώς η προεφηβεία και η εφηβεία, ως αναπτυξιακά στάδια, προκαλούν ψυχοκοινωνικές και ψυχοσεξουαλικές αλλαγές, τα παιδιά αρχίζουν να εμπλέκονται σε συμπεριφορές στο χώρο του διαδικτύου, οι οποίες σχετίζονται με τη σεξουαλικότητά τους. Στόχο του Σεμιναρίου, αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαδικτυακές σεξουαλικές συμπεριφορές στις οποίες εμπλέκονται οι προέφηβοι και οι έφηβοι και τους κίνδυνους που μπορεί να προκύψουν, με στόχο την προστασία των ίδιων και των άλλων από οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής θυματοποίησης ή εκμετάλλευσης. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην έμφυλη διάσταση που παρατηρείται σε ανάλογα φαινόμενα όπως και στη σημαντικότητα της έννοιας της ιδιωτικότητας και του σεβασμού.

Το εν λόγω Βιωματικό Εργαστήριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ως μια συνάντηση αλλά και ως μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων, με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με τους σχετικούς κινδύνους και την καλλιέργεια κριτικής και υπεύθυνης στάσης, τόσο απέναντι στον εαυτό τους, όσο και απέναντι στους άλλους.

 

Σηκώνοντας την αυλαία της διαπολιτισμικότητας: Προωθώντας την διαπολιτισμικότητα & αντιμετωπίζοντας τον ρατσισμό μέσω του Εκπαιδευτικού Δράματος (Μαρίνα Κατσαρή Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία)

Σκοπός του προτεινόμενου σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της διαπολιτισμικότητας τόσο ως μιας αδήριτης πραγματικότητας εντός της σχολικής κοινότητας και στα πλαίσια των κοινωνικών χώρων που συνδέονται με αυτή (π.χ. γειτονιά, οικογένεια) όσο και ως μια αξίας επί της οποίας μπορεί να δομηθεί μία αποτελεσματικότερη, ομαλότερη και δημιουργικότερη εκπαιδευτική καθημερινότητα. Ως βασικά εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου προτείνεται το Δράμα και Θέατρο στην εκπαίδευση καθώς και η ανάπτυξη διαπολιτισμικής συνείδησης, ενσυναίσθησης και επικοινωνίας. Το σεμινάριο αναπτύσσεται μέσα από τη σύζευξη θεωρίας και πράξης, με συγκεκριμένες πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινότητα της τάξης και του σχολείου. Το σεμινάριο αποσκοπεί επίσης στο: να συμβάλει στην δυνατότητα δημιουργικού εμπλουτισμού του καθημερινού προγράμματος με εναλλακτικά εργαλεία εκπαίδευσης, να συμβάλει στην προσωπική/επαγγελματική ανάπτυξη των παιδαγωγών μέσω της εξοικείωσης με εφαρμοσμένες τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος/θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού και της αφήγησης για και η προώθηση των αρχών και ιδανικών της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, να ενισχυθεί η συνεργασιμότητα μεταξύ εκπαιδευτικών και να ενισχύσει τη θέση της θεατρικής αγωγής στο ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα.

 

Στηρίζοντας Μαθητές/Μαθήτριες με Ήπια Χρόνια Προβλήματα Συμπεριφοράς στη Σχολική Μονάδα (Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς ΠροΘεΣυ- Δευτερογενής Πρόληψη) (Λευκή Κουρέα Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση των σχολικών διαδικασιών και η περιγραφή διδακτικών παρεμβάσεων για τη στήριξη μαθητών/μαθητριών που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολικό πλαίσιο. Ειδικότερα, το εν λόγω σεμινάριο στοχεύει στην περιγραφή της δευτερογενούς πρόληψης υπό το πρίσμα του οργανωτικού πλαισίου πρόληψης του Σχολικού Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς. Μια σχολική μονάδα που ενδιαφέρεται να στηρίξει ομάδες μαθητών/τριών με ήπια χρόνια προβλήματα συμπεριφοράς είναι σημαντικό να έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει και βασικά στοιχεία της πρωτογενούς πρόληψης για την αποτελεσματικότερη στήριξη των εν λόγω παιδιών.

 

Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδασκαλία της Ιστορίας (Λούκας Περικλέους Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προτείνει στις/στους εκπαιδευτικούς σύγχρονες προσεγγίσεις διδασκαλίας της Ιστορίας οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη ιστορικού γραμματισμού μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη γνώσης περιεχομένου για το παρελθόν και ιστορικής σκέψης.

 

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (Schoolwide Positive Behavior Support) (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Λευκωσία)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστεί η φιλοσοφία και οι πυλώνες του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς που έχει εφαρμοστεί σε αρκετά σχολεία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα σύστημα πρωτογενούς πρόληψης της παραβατικής συμπεριφοράς που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά του σχολείου και προσκαλεί όλο το προσωπικό του σχολείου να υιοθετήσει έναν κοινό τρόπο για προώθηση της θετικής συμπεριφοράς και για αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς. Συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων σε όλα τα τμήματα, κοινό σύστημα επιβράβευσης για όλο το σχολείο και εφαρμογή πολιτικής πειθαρχίας ώστε τα αναδυόμενα προβλήματα συμπεριφοράς να αντιμετωπίζονται με έναν ολιστικό και δομημένο τρόπο.

 

ΤιΘασεύοντας τον Θυμό προτού τα κάνει όλα Θρύψαλα: σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Λευκωσία)

Ο θυμός αποτελεί ένα συναίσθημα που καθορίζει την επικοινωνία και την έκβαση των σχέσεών μας. Στο σεμινάριο αυτό οι εκπαιδευτικοί θα διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ θυμού και συγκρούσεων και θα εξετάσουν διάφορες προσωπικές πεποιθήσεις που πυροδοτούν θυμό. Επίσης, θα αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες καθώς και τις δεξιότητες διαχείρισης θυμού, αυτοπαρατήρησης, μεταγνωσίας και αυτοελέγχου με στόχο την προαγωγή διεκδικητικής αντί επιθετικής επικοινωνίας. Το σεμινάριο αισιοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ενδοπροσωπικής και διαπροσωπικής νοημοσύνης των εκπαιδευτικών.

 

Το θετικό σχολικό κλίμα ως «κλειδί» στην πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας – Πρακτικές που βοηθούν (Νικολαΐδου Νίκη Λεμεσός)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να επισημάνει τη σημασία της ανάπτυξης θετικού κλίματος στην πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας στο σχολείο. Η βιβλιογραφία δείχνει πως οι θετικές σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών, καθώς και η αρνητική στάση απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές και περιστατικά βίας συνδέονται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας, τη μείωση του άγχους και της περιθωριοποίησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών. Μέσω του σεμιναρίου θα συζητηθούν πρακτικές και εισηγήσεις για τη δημιουργία θετικού σχολικού κλίματος.

 

«Project based learning στην τάξη και στο σχολείο» (Καλυψώ Απέργη Αμμόχωστος, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Πάφος)

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η γνωριμία με την παιδαγωγική μέθοδο Δράση Βάση Έργου (Project based learning). Στους/στις εκπαιδευτικούς δίνεται η ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά