Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του ΥΠΠΑΝ συντονίζει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 «Resilience and Wellbeing in preschool education to prevent emotional, social and behavioral problems (Resilient Preschools)», που έχει ως στόχο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών σε μια ολιστική προσέγγιση στην προσχολική εκπαίδευση και δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά και στις ικανότητες αποτελεσματικής προσαρμογής των παιδιών σε έναν κόσμο με συνεχείς αλλαγές και προκλήσεις.

Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία, Πορτογαλία), κατά το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2022. Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας και έχει ως στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα βελτιώσουν την ευημερία και την ψυχολογική τους ανθεκτικότητα. Το υλικό στηρίζεται σε βασικές έννοιες της Θετικής Ψυχολογίας, την προσέγγιση της Θετικής Εκπαίδευσης και το μοντέλο PERMA του Martin Seligman.

Στην πιλοτική εφαρμογή σε κάθε χώρα – εταίρο θα συμμετέχουν τουλάχιστον σαράντα (40) νηπιαγωγοί. Οι νηπιαγωγοί που θα τύχουν επιμόρφωσης, αναμένεται να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες και να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες δεξιότητες και εργαλεία, για να συμβάλουν στη συνολική ευημερία των μαθητών/μαθητριών τους. Παράλληλα θα εφαρμόσουν δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό υλικό στις τάξεις τους και θα δώσουν ανατροφοδότηση για το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και τον οδηγό εκπαιδευτικού.

Στην Κύπρο η επιμόρφωση στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής θα περιλαμβάνει είκοσι πέντε (25) ώρες μεικτής επιμόρφωσης σε απογευματινό χρόνο ως ακολούθως: α) μέχρι πέντε (5) ώρες σύγχρονης συμμετοχής σε διαδικτυακό εργαστήριο, β) μέχρι δεκαπέντε (15) ώρες ασύγχρονης διαδικτυακής επιμόρφωσης και γ) μέχρι πέντε (5) ώρες σύγχρονης συμμετοχής σε διαδικτυακή συνάντηση, όπου οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα παρουσιάσουν εμπειρίες από τις τάξεις τους και στρατηγικές που θα έχουν αναπτύξει. Οι επιμορφωτικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά σε απογευματινό χρόνο ως εξής:

-Δευτέρα 28.3.2021, από τις 16:00 – 18:30
-Τετάρτη 30.3.2021, από τις 16:00 – 18:30
-Πέμπτη 14.4.2021, από τις 16:00 – 17:00

Η επιμόρφωση θα προσφερθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Νεόφυτος Χαραλάμπους (Institute of Development), που είναι εταίρος στο έργο.

Οι νηπιαγωγοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στη πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου http://www.pi-eggrafes.ac.cy στην κατηγορία Εξειδικευμένα Σεμινάρια, μέχρι τις 16 Μαρτίου 2022. Διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής της δήλωσης. Για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων των εκπαιδευτικών. Οδηγίες για τον τρόπο εισόδου των χρηστών στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων τους, υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://myprofile.pi.ac.cy. Στους/Στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Για τυχόν διευκρινίσεις ή περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στις Λειτουργούς του ΠΙ, κ. Χριστιάνα Σταύρου (τηλ. 22402479, email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) και κ. Μαρία Ηρακλέους (τηλ. 22402387, email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Resilient Preschools» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://resilientpreschools.eu/el/.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα τους/τις Νηπιαγωγούς του σχολείου σας.

 

Εγκύκλιος