Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, στο πλαίσιο της προτεραιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την καλλιέργεια της Ελληνικής Γλώσσας, και σε συνέχεια της καθιέρωσης, από τη σχολική χρονιά 2016-2017, της «Εβδομάδας Ελληνικής Γλώσσας» και, από τη σχολική χρονιά 2017-2018, του «Δεκαπενθήμερου Ελληνικής Γλώσσας», σας ενημερώνουμε ότι οι Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Δεκαπενθημέρου Ελληνικής Γλώσσας (27 Ιανουαρίου 2020 – 10 Φεβρουαρίου 2020) διοργανώνουν Ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.) στη Λευκωσία, από τις 8.30 μέχρι τις 13.00.

Κύριοι ομιλητές στην Ημερίδα θα είναι η κ. Λουΐζα Χριστοδουλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας - Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου στο Παιδαγωγικό́ Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ανδρέας Βοσκός.

Στην Ημερίδα μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθεί μέσω του λογαριασμού του σχολείου στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου https://www.pi-eggrafes.ac.cy στην κατηγορία «Ημερίδες - Συνέδρια», από την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 έως και την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, αφού προηγουμένως βεβαιωθούν οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν ότι έχουν επικαιροποιημένα τα στοιχεία του προφίλ τους. Διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής της δήλωσης.

Οδηγίες για τον τρόπο εισόδου των εκπαιδευτικών και των σχολείων στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων τους, υπάρχουν στην εγκύκλιο με Αρ.Φακ. Π.Ι.16.8.01.2 και ημερομηνία 5/12/2018.

Το κάθε σχολείο Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μπορεί να συμμετέχει μέχρι και με δύο εκπαιδευτικούς, ενώ το κάθε σχολείο Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί να συμμετέχει με μόνο έναν/μία εκπαιδευτικό, ώστε να καταστεί δυνατή η εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσότερων σχολείων στην Ημερίδα. Ο ονομαστικός κατάλογος των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020.

Η κάθε σχολική μονάδα, που θα εκπροσωπηθεί στην Ημερίδα από εκπαιδευτικούς, μπορεί να συμμετάσχει μέχρι και με δύο μαθητές/μαθήτριες από τη Μέση Γενική Εκπαίδευση και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και με έναν/μια μαθητή/μαθήτρια από τη Δημοτική Εκπαίδευση. Η δήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών θα γίνει με ευθύνη του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της σχολικής μονάδας μαζί με τη δήλωση ενδιαφέροντος για τους/τις εκπαιδευτικούς στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, αφού οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θα διεξαχθεί Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας ανάμεσα σε μαθητές/μαθήτριες Γ΄ Γυμνασίου. Περιγραφή του εν λόγω Διαγωνισμού, ενδεικτικές ερωτήσεις και στοιχεία για τα Βραβεία που θα δοθούν μπορείτε να βρείτε στο επισυναπτόμενο Παράρτημα.

Παρακαλούµε όπως ενηµερώσετε τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας και παροτρύνετε τους/τις µαθητές/μαθήτριες, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συµµετοχή στην εν λόγω Ηµερίδα.

 

Εγκύκλιος και πρόγραμμα

Περιγραφή διαγωνισμού

Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης συμμετοχής
(υποβάλλεται από τα σχολεία)