Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης του πρώτου σεμιναρίου στη Λάρνακα (1η Δεκεμβρίου 2018), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σας ενημερώνει ότι πραγματοποιείται σεμινάριο στη Λευκωσία με θέμα την εκπαίδευση για τον αντιρατσισμό και για έναν πολιτισμό ειρήνης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Το σεμινάριο διοργανώνεται μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Imagine» κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 και τη συμμετοχή σε αυτές περίπου 2000 μαθητών/τριών και 200 εκπαιδευτικών από όλες τις κοινότητες της Κύπρου. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ιmagine» υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και το Σπίτι της Συνεργασίας και υποστηρίζεται από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στηρίζεται από την Ειρηνευτική Δύναμη του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο (UNFICYP).

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019, στο Σπίτι της Συνεργασίας (Μάρκου Δράκου 28, Λευκωσία), από τις 8:30 μέχρι τις 13:00. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και στη Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-2019, για τα οποία θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενδυναμώσει τους/τις εκπαιδευτικούς σε σχέση με τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να αναδείξουν ή να συζητήσουν θέματα ξενοφοβίας, στερεοτύπων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Κατά το σεμινάριο, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιρατσιστικής εκπαίδευσης. Αναμένεται ότι, κατά το σεμινάριο, θα ενισχυθεί η κατανόηση του συγκεκριμένου πεδίου, και θα συζητηθούν, με βιωματικό τρόπο, οι συνθήκες για ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών για οικοδόμηση της ειρήνης στην τάξη και την κοινότητα. Έχοντας υπόψη ότι η Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης δεν αφορά μόνο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αλλά και τη διαδικασία, το σεμινάριο στοχεύει στο να παρουσιάσει την παιδαγωγική της ειρήνης ως μοντέλο, μέσα από την προώθηση της έρευνας, της συνεργασίας και του διαλόγου και δίνοντας στους/στις εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους μέσω της συμμετοχής τους στις δραστηριότητες του προγράμματος. Στους/στις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου http://www.pi-eggrafes.ac.cy στην κατηγορία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «ΙΜΑGINE» μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2019. Διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής της δήλωσης.

Για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων των εκπαιδευτικών. Οδηγίες για τον τρόπο εισόδου των χρηστών στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων τους, υπάρχουν στην εγκύκλιο με Αρ.Φακ. Π.Ι.16.8.01.2 και ημερομηνία 5/12/2018.

Ο κατάλογος με τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσών θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Για διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22445740 (ext. 106) και 99578067 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας.

 

Εγκύκλιος

Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης συμμετοχής