Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα σας πληροφορώ ότι στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την Εταιρεία Microsoft «Συνεργάτες στη Μάθηση», δίνεται η ευκαιρία στα σχολεία της Κύπρου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Καινοτόμων Σχολείων για τη χρονιά 2011-2012.

Το Πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε διευθυντές σχολείων να παρουσιάσουν και να αναδείξουν καινοτόμες δράσεις στη σχολική τους μονάδα και να τύχουν υποστήριξης από συμβούλους εμπειρογνώμονες σε θέματα ηγεσίας και ΤΠΕ.

Τα σχολεία που θα επιλεγούν (60 σχολεία από όλο τον κόσμο) θα συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Washington DC το Νοέμβριο 2011 με έξοδα της Microsoft (Διευθυντής/Διευθύντρια του σχολείου και 1 εκπαιδευτικός). Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της χρονιάς το σχολείο θα συνεργαστεί με σχολεία άλλων χωρών και με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων θα υλοποιήσει καινοτόμες δράσεις στη σχολική μονάδα. Η έμφαση θα δοθεί στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ στα νέα αναλυτικά προγράμματα.

Οι διευθυντές των σχολείων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής συμπληρώνοντας το συνημμένο «Έντυπο Υποβολής Συμμετοχής» και αποστέλλοντάς το μέχρι και την Τρίτη, 12 Απριλίου 2011, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. με θέμα «Αίτηση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Καινοτόμων Σχολείων» ή με τηλεομοιότυπο στον αριθμό 22480505.

Τα κριτήρια επιλογής για συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η πραγματοποίηση δημιουργικών δράσεων και η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε σχέση με την Τεχνολογία στα σχολεία. Η εικόνα του σχολείου θα δοθεί μέσα από την αίτηση συμμετοχής και την αποστολή ενός σύντομου βίντεο που θα ετοιμάσει το σχολείο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε συνάντηση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως ακολούθως:

  • Τετάρτη,  4 Μαΐου 2011, 10:00-12:00, Παράρτημα ΠΙ στη Λεμεσό
  • Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011, 10:00-12:00, ΠΙ στη Λευκωσία

Κατά τη συνάντηση θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα και θα αφιερωθεί χρόνος για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης. Η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής εστιάζεται κυρίως σε θέματα εκπαιδευτικής διαχείρισης, στο ρόλο των μαθητών, των εκπαιδευτικών, της διδακτέας ύλης και της τεχνολογίας. Για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θα χρειαστεί να προετοιμαστούν τα ακόλουθα (στην Αγγλική γλώσσα):

1. Περιγραφή του σχολείου

2. Αυτο-αξιολόγηση ηγετικού ρόλου Διευθυντή/Διευθύντριας

3. Καινοτομίες που εφαρμόζονται στη σχολική μονάδα

4. Σύντομο βίντεο 2-3 λεπτών όπου θα παρουσιάζονται οι πληροφορίες για την αίτηση με έμφαση στα ακόλουθα σημεία:

  • Γιατί το σχολείο να ενταχθεί το Πρόγραμμα Καινοτόμων Σχολείων
  • Παρουσίαση καινοτομιών
  • Παρουσίαση ηγετικής δράσης και καινοτόμων αντιλήψεων
  • Δημιουργικότητα

(Σημειώνεται ότι το βίντεο δε χρειάζεται να είναι επαγγελματικό)

5. Προαιρετική συστατική επιστολή από επιθεωρητή ή προϊστάμενο του ΠΙ. Η επιστολή να αναδεικνύει την ηγετική δραστηριότητα του σχολείου και τη δυνατότητα διεύρυνσης της συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα Καινοτόμων σχολείων με συνεργασίες με άλλα σχολεία στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η αίτηση και όλο το πρόγραμμα θα είναι στην Αγγλική γλώσσα. Η τελική ημερομηνία αποστολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής μαζί με το σύντομο βίντεο του σχολείου είναι η 30ή Μαΐου 2011.

Τα σχολεία που θα επιλεγούν θα έχουν άμεση επαφή μεταξύ τους καθώς επίσης και με εμπειρογνώμονες σε θέματα ηγεσίας και ΤΠΕ. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των σχολείων και των εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Συνάντηση στη Washington DC στις 8 - 12 Νοεμβρίου 2011. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί θα συνεργαστούν με τους εμπειρογνώμονες και τα άλλα σχολεία για την υλοποίηση δράσεων που θα προγραμματίσουν. Επιπρόσθετα θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία, πηγές και σεμινάρια που θα διοργανώνονται, ενώ θα υποστηρίζονται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη Microsoft Κύπρου.

Περισσότερες διευκρινήσεις και πληροφορίες για το Πρόγραμμα μπορείτε να λάβετε είτε από την ιστοσελίδα http://partnersinlearningnetwork.com αφού πρώτα κάνετε εγγραφή, είτε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (κ. Αναστασία Οικονόμου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ), είτε από την Εταιρεία Microsoft Κύπρου (κ. Βανέσσα Αντωνιάδου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

 

Εγκύκλιος

Έντυπο υποβολής συμμετοχής

Δίνεται παράταση υποβολής συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.