Η 8η Φεβρουαρίου 2011 είναι η Διεθνής Μέρα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη φετινή χρονιά προωθεί το θέμα της Ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου για τη χρονιά 2011 με το μότο «Είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι, είναι η ζωή σας».

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά και ειδικότερα οι έφηβοι περνούν σημαντικό χρόνο της καθημερινότητάς τους στο διαδίκτυο. Πολλές φορές αγνοούν κινδύνους που θεωρούν εικονικούς σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας και κοινωνικών δικτύων. Επιπρόσθετα, φαίνεται να μην ξεχωρίζουν τη διαχωριστική γραμμή του τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό.

Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα πρόσβασης στον κόσμο του διαδικτύου και των δυνατοτήτων του και από την άλλη να καλλιεργήσουμε σε αυτά δεξιότητες για την αντιμετώπιση κινδύνων που μπορεί να παραμονεύουν.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι πολύ ευαίσθητο σε θέματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών για την ορθή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και για αυτό κάθε χρόνο συμμετέχει και  διοργανώνει εκδηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε πιο κάτω δραστηριότητες που προγραμματίζονται στα πλαίσια της Διεθνούς μέρας για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και εισηγήσεις δραστηριοτήτων που μπορεί η σχολική σας μονάδα να οργανώσει.

 • Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, από τις 11.00πμ – 1.00μμ, στο εμπορικό κέντρο MyMall Limassol, στη Λεμεσό:
  • Ενημέρωση γονιών και παιδιών. Θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το πρώτο ραδιόφωνο του ΡΙΚ και την εκπομπή «Παιδιά στον αέρα»
 • Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011, από τις 4.00μμ – 6.00μμ, στο εμπορικό κέντρο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία:
  • Ενημέρωση γονιών και παιδιών. Θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το τρίτο ραδιόφωνο του ΡΙΚ και την εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή»
 • Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011, από τις 8.00πμ – 1.00μμ, στο Hilton Park στη Λευκωσία:
  • Ημερίδα με θέμα «Είναι κάτι περισσότερο από παιχνίδι, είναι η ζωή σου!»
 • Δραστηριότητες στη σχολική μονάδα στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής αλλά και διαθεματικά μέσα από όλα τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, αξιοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό:
  • Έντυπο υλικό που έχει αποσταλεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
  • Εκπαιδευτικά φιλμάκια παραγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
  • Ιστοσελίδα http://www.pi.ac.cy/InternetSafety

Οι πιο πάνω δραστηριότητες υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος CyberEthics – Safer Internet και συμμετέχουν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Κέντρο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας, η Υπηρεσία Cytanet, η Αστυνομία Κύπρου και η Microsoft.

Χορηγός επικοινωνίας για τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου.

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας για τα πιο πάνω και προσφέρετε ευκαιρίες για ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο σημαντικό αυτό θέμα.

Εγκύκλιος

Πρόσκληση