Sitemap | Disclaimer | Contact |
Δρ Γιώργος Τσαλακός
22402310
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Το Scientix είναι η κύρια κοινότητα για την επιστημονική εκπαίδευση στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να προωθήσει και να υποστηρίξει μια πανευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών STEM, των ερευνητών της εκπαίδευσης, των φορέων χάραξης πολιτικής και άλλων εκπαιδευτικών φορέων για να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM).
Το έργο ξεκίνησε το 2010 και τώρα βρίσκεται στο τέταρτο στάδιο: Scientix 4, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και θα έληγε τον Δεκέμβριο του 2022 (έχει πάρει παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2023 και αναμένεται η έγκριση ενός πέμπτου σταδίου για το έργο). Το Scientix γεννήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το European Schoolnet συντονίζει το έργο από το πρώτο του στάδιο. Αυτή η κοινοπραξία 34 υπουργείων Παιδείας στην Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες αποτελεί μοχλό καινοτομίας στη διδασκαλία και τη μάθηση και προωθεί την πανευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών.
Στην πρώτη φάση του (2009-2012), το Scientix δημιούργησε μια διαδικτυακή πύλη για τη συλλογή και παρουσίαση ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών έργων STEM και των αποτελεσμάτων τους και διοργάνωσε διάφορα εργαστήρια για εκπαιδευτικούς. Η κύρια εκδήλωση δικτύωσης ήταν το συνέδριο Scientix, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2011 στις Βρυξέλλες.
Στόχος της δεύτερης φάσης (2013 - 2015) ήταν να επεκταθεί η κοινότητα αυτή σε εθνικό επίπεδο. Μέσω ενός δικτύου Εθνικών Σημείων Επαφής (ΕΣΕ), το έργο προσέγγισε τις εθνικές κοινότητες εκπαιδευτικών και συνέβαλε στην ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών για την ευρύτερη υιοθέτηση των διερευνητικών και άλλων καινοτόμων προσεγγίσεων στην εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά.
Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε στο τρίτο στάδιο του Scientix (2016-2019), το οποίο χρηματοδοτήθηκε επίσης από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία.
Στην Κύπρο, από το καλοκαίρι του 2022, ο ρόλος του Εθνικού Σημείου Επαφής (ΕΣΕ) έχει ανατεθεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΠΙΚ). Το ΠΙΚ συμμετείχε και συμμετέχει σε ποικίλες δράσεις, σχετικές με την εκπαίδευση STEM. Ως ΕΣΕ για το Scientix έχει πλέον την ευθύνη να προωθήσει σε μεγαλύτερο βαθμό την εφαρμογή στα σχολεία δράσεων STEM ενθαρρύνοντας και επιμορφώνοντας εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της εκπαίδεσυης STEM.© 2010-2024 Cyprus Pedagogical Institute
Educational Technology Department
Privacy policy