Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) υπενθυμίζει ότι το Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη παρουσίαση της σειράς διαδικτυακών μαθημάτων που προσφέρεται σε μαθητές και μαθήτριες, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη 1:00 μ.μ., με θέμα: «Σχολικός Εκφοβισμός». Η συγκεκριμένη θεματική απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Στ’ τάξης Δημοτικού και Α’ και Β’ Γυμνασίου και θα είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://bit.ly/pi-ps05

Η παρουσίαση θα προσφερθεί από τους Λειτουργούς του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑ.ΒΙ.Σ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου: Μαργαρίτα Μωυσή, Νίκη Νικολαΐδου και Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου. Βασικός στόχος της παρουσίασης είναι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να μάθουν να αναγνωρίζουν περιστατικά εκφοβισμού και τα συναισθήματα που συνδέονται με την εκφοβιστική συμπεριφορά. Επίσης, αναμένεται ότι τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν και θα γνωρίσουν τρόπους για αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως αποτυπώνεται και στην πολιτική του Υπουργείου, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την «Πρόληψη και διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές/μαθήτριες με τη βοήθεια σεναρίων θα αντιληφθούν τη διαφορά του εκφοβισμού από άλλες μορφές βίας, καθώς και τις ποικίλες μορφές που μπορεί να πάρει, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν εκφοβιστικά περιστατικά. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης και την ενδυνάμωση των παιδιών ώστε να αναλαμβάνουν δράση για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.