Καταγράφουμε τη μνήμη

Στόχος του Προγράμματος Καταγράφουμε τη Μνήμη - Παραγωγή ντοκιμαντέρ από μαθητές και μαθήτριες είναι να εμπλέξει την εκπαιδευτική κοινότητα σε ένα βιωματικό παιγνίδι οικειοποίησης της συλλογικής και ατομικής μνήμης μέσω της οπτικοακουστικής καταγραφής προσωπικών βιωμάτων ατόμων από το οικείο περιβάλλον των μαθητών και μαθητριών σχετικά με την εκάστοτε θεματική του Προγράμματος.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο Πρόγραμμα μπορούν να επιλέξουν μία από τις ακόλουθες δύο θεματικές: Μνήμη Κατεχομένων και Μνήμη Απελευθερωτικών Αγώνων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να καταγράψουν μέσα από συνεντεύξεις που θα πάρουν από συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, τα βιώματα προηγούμενων γενιών σε σχέση με τη ζωή στα κατεχόμενα μέρη της πατρίδας μας ή σε σχέση με τους απελευθερωτικούς της αγώνες, και στη συνέχεια vα δημιουργήσουν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ. Μέσα από το Πρόγραμμα δίνεται έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης των κατεχομένων και των απελευθερωτικών αγώνων σε σχέση με τη συλλογική ταυτότητα αλλά και στην ανάπτυξη της ικανότητας της νέας γενιάς να αντλεί γνώσεις και αξίες από το παρελθόν για να δημιουργεί το μέλλον. Επιμέρους στόχοι του Προγράμματος είναι η ανάδειξη της σημασίας της πολυδιάστατης ιστορίας μέσω της αναγνώρισης των διαφορετικών βιωμάτων των ατόμων που συνθέτουν μια οικογένεια, μια κοινωνία, έναν λαό και η έμμεση βίωση των εμπειριών των προηγούμενων γενεών, ενδυναμώνοντας έτσι τις οικογενειακές σχέσεις και την ιστορική και κοινωνική συνοχή.

Κάθε σχολική μονάδα που θα συμμετέχει στην εφαρμογή του έργου θα κληθεί να αναπτύξει σχετικές δράσεις, που θα αποσκοπούν στη δημιουργία σύντομου ντοκιμαντέρ (ταινία μικρού μήκους) από τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και να αξιολογήσει την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, θα έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικό υλικό και θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού σεναρίου, καθώς και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ με την υποστήριξη των λειτουργών του Τ.Ε.Τ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα αναπτύξουν, ανάμεσα σε άλλα, ικανότητες συνεργασίας, επικοινωνίας, ανάλυσης και σύνθεσης περιεχομένου, δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης, κατανόησης και ενσυναίσθησης, και θα βελτιώσουν τις δεξιότητές τους σε θέματα ψηφιακού και οπτικοακουστικού γραμματισμού, διερεύνησης, γραπτής και προφορικής έκφρασης, συγγραφής σεναρίου, κινηματογράφησης, ηχοληψίας, μοντάζ κ.ά.

Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους με επιτυχία, θα λάβουν πιστοποιητικά.

Υποχρεώσεις

Παρατίθενται πιο κάτω οι βασικές υποχρεώσεις του σχολείου και των εκπαιδευτικών που θα εφαρμόσουν το Πρόγραμμα:

1) Συμμετοχή των υπεύθυνων εκπαιδευτικών στην εναρκτήρια ενημερωτική συνάντηση για το Πρόγραμμα, την Παρασκευή 23/10/20.

2) Πραγματοποίηση συνάντησης στο σχολείο με την υποστηρίκτρια λειτουργό του Π.Ι.

3) Συγγραφή και εφαρμογή μαθησιακού σχεδιασμού.

4) Συμμετοχή των υπεύθυνων εκπαιδευτικών σε τρεις (3) επιμορφωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-2021, με θέμα τη συγγραφή σεναρίου, την κινηματογράφηση και το μοντάζ.

5) Συγγραφή σεναρίου και παραγωγή ντοκιμαντέρ.

6) Ανάρτηση του ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα του σχολείου και διάχυση της εμπειρίας μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, τουλάχιστον εντός της σχολικής μονάδας. Πριν την ανάρτηση του ντοκιμαντέρ, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν λάβει από τους ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών/μαθητριών Υπεύθυνες Δηλώσεις για την ενεργή εμπλοκή των παιδιών τους στη διαδικασία της συλλογικής δημιουργίας σε σχολικό πλαίσιο για το εν λόγω Πρόγραμμα και στις οποίες να αναγράφεται ότι δέχονται να δημοσιευτεί το συλλογικό έργο της μαθητικής ομάδας.

7) Εκπροσώπηση του σχολείου στην Τελική Ημερίδα των Προγραμμάτων του Τ.Ε.Τ. (21 Απριλίου 2021).

Συμμετοχή

Για την τρέχουσα σχολική χρονιά θα επιλεγούν μέχρι και πέντε (5) σχολεία για συμμετοχή στο Πρόγραμμα. Οι Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολικών μονάδων που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος εγγραφών του Π.Ι., στη διεύθυνση https://www.pi-eggrafes.ac.cy (κάτω από την κατηγορία Πρόγραμμα – Καταγράφουμε τη Μνήμη), μέχρι και την Τετάρτη, 14/10/20. Πληροφορίες για την επιτυχή καταχώριση των ηλεκτρονικών δηλώσεων μπορείτε να βρείτε στο Παράρτημα 15, σελ. 42.

Κατά τη διάρκεια της Τελικής Ημερίδας, όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, θα κληθούν να παρουσιάσουν τις δράσεις τους σε έκθεση αφίσας ή/και παρουσίασης ή/και δρώμενου.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στο Πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Επαγγελματικής Μάθησης των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας.

Επικοινωνία

Για τυχόν διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με τις Λειτουργούς του Τ.Ε.Τ. κ. Άννα Τσιάρτα (τηλ.: 22402339, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) και κ. Μαριάννα Ιωάννου (τηλ.: 22402338, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).