EMCI

Το Ευρωπαϊκό Έργο "European MediaCoach Initiative - EMCI" είναι ένα τριετές συγχρηματοδοτούμενο έργο Erasmus+ (Key Action 3), στοχεύει να προωθήσει την Παιδεία για τα Μέσα στις συμμετέχουσες χώρες. Ειδικότερα, αποσκοπεί, κυρίως, να προετοιμάσει εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες που έχουν επαφή με μαθητές/μαθήτριες και νέους/νέες, προκειμένου να είναι σε θέση να προωθούν την ενδυνάμωση της νεολαίας στην αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων της κοινωνίας της πληροφορίας. Αυτή η ενδυνάμωση περιλαμβάνει την καλλιέργεια δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών/μαθητριών και των νέων γενικότερα γύρω από τα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μέσα, έντυπα ή ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

To Έργο EMCI συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συμμετέχει στο Έργο ως εταίρος. Στο Έργο συμμετέχουν, επίσης, οργανισμοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα από έξι (6) άλλες χώρες: την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Πορτογαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο του Έργου EMCI, προσφέρθηκαν σειρές Σεμιναρίων από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Τα Σεμινάρια, με τίτλο «MediaCoach: Υποστηρίζοντας την Παιδεία για τα Μέσα», παρακολούθησαν επιτυχώς ενενήντα τέσσερις (94) εκπαιδευτικοί και άλλοι/άλλες επαγγελματίες που έχουν επαφή με τη νεολαία. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν τα Μέσα Πληροφορίας και Επικοινωνίας, να εμπλακούν σε ποικίλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενδυνάμωση και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, καθώς και να αναπτύξουν και να μοιραστούν εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν στο δικό τους πεδίο.

Στο πλαίσιο του Έργου, οργανώθηκαν στην Κύπρο δύο Διαδικτυακά Εργαστήρια για την Παιδεία για τα Μέσα. Το 1ο Διαδικτυακό Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2021 με τίτλο "Παιδεία στα Μέσα: Προκλήσεις και Προοπτικές στη μετά-COVID εποχή". Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Δρ Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Adjunct Professor ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

--------------------------------

Διαδικτυακό Εργαστήριο (Refresher Course) με θέμα «Τα φαινόμενα του sexting και sextortion – υφιστάμενες νομοθεσίες» - 18 Μαΐου 2021

Το Διαδικτυακό Εργαστήριο (Refresher Course), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «European MediaCoach Inititative», προσέγγισε τα σοβαρά ζητήματα του sexting (ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου) και του sextortion (σεξουαλικός εκβιασμός).

Παρουσίαση στο Εργαστήριο έκανε η κ. Παναγιώτα Χατζηττοφή, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Λειτουργός του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου). Πατήστε εδώ για την παρουσίαση.

Η συνάντηση βιντεοσκοπήθηκε και είναι διαθέσιμη για προβολή. Πατήστε εδώ για την προβολή της βιντεοσκοπημένης συνάντησης.

Ακολουθεί χρήσιμο υλικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες για την ενδυνάμωση μαθητών/μαθητριών και νέων γενικότερα στα εν λόγω θέματα.
- Βίντεο
- Ενδεικτικές δραστηριότητες
- Άλλο υποστηρικτικό υλικό

--------------------------------

2ο Διαδικτυακό Εργαστήριο με θέμα «Παιδεία για τα Μέσα, κριτική σκέψη και ελευθερία της έκφρασης: προοπτικές και διλήμματα» - 22 Μαρτίου 2021

Το 2ο Διαδικτυακό Εργαστήριο υλοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2021 με θέμα «Παιδεία για τα Μέσα, κριτική σκέψη και ελευθερία της έκφρασης: προοπτικές και διλήμματα». Το 2ο Διαδικτυακό Εργαστήριο βιντεοσκοπήθηκε και η βιντεοσκόπηση είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο "2ο Διαδικτυακό Εργαστήριο για την Παιδεία για τα Μέσα". Σχετικό Δελτίο Τύπου, που περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του Διαδικτυακού Εργαστηρίου, είναι, επίσης, διαθέσιμο στον σύνδεσμο "Δελτίο Τύπου".

Ακολουθεί το Πρόγραμμα του 2ου Διαδικτυακού Εργαστηρίου και σχετικό υλικό.

- Χαιρετισμός εκ μέρους της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου (Ανάγνωση από την Προϊστάμενη του Τομέα Τεκμηρίωσης και Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, δρ Χριστίνα Παπασολομώντος)

- Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο

- Παρουσίαση με τίτλο «Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης ως απαραίτητο συστατικό της ψηφιακής πολιτότητας» - Δρ Ελένη Α. Κύζα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Κοινωνία της Πληροφορίας Πρόεδρος, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

- Παρουσίαση με τίτλο «Ελευθερία της έκφρασης: Οι Αρχές και οι Πρακτικές, προκλήσεις και διλήμματα» - Δρ Χριστόφορος Χριστοφόρου, ειδικός στα ΜΜΕ και τις εκλογές

- Παρουσίαση αποτελεσμάτων των σειρών Σεμιναρίων «MediaCoach: Υποστηρίζοντας την Παιδεία για τα Μέσα» - Δρ Χάρις Ξιναρή, Συντονίστρια του Έργου EMCI, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

- Παρουσιάσεις μαθημάτων από εκπαιδευτικούς-MediaCoaches: