Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι η Διατμηματική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διοργανώνει Διαγωνισμό Συγγραφής Μικρής Ιστορίας. Στόχος του Διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και μαθητριών, μέσα από τον δημιουργικό γραπτό λόγο, για τα έμφυλα ζητήματα στην καθημερινή ζωή ή την εργασία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να δώσουν έναν δικό τους τίτλο στη μικρή ιστορία που θα συγγράψουν. Μέσα από τους ήρωες και τις ηρωίδες, μικρούς ή μικρές και μεγάλους ή μεγάλες, καθώς και τα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται, θα πρέπει να αναδεικνύεται η δυναμική που αναπτύσσεται στην καθημερινότητά τους και αφορά στις σχέσεις μεταξύ των φύλων εν καιρώ πανδημίας. Αναμένεται να αποδοθούν με λογοτεχνικό ύφος ιστορίες που απεικονίζουν περιστατικά για σχέσεις των ανθρώπων, όπως αυτές διαμορφώνονται ή εξελίσσονται στην παρούσα φάση της πανδημίας στο σπίτι, το σχολείο ή την εργασία και έχουν έμφυλο πρόσημο. Θα μπορούσε να αναφέρεται σε νέες δυναμικές, νέες προκλήσεις ή αντιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι ήρωες και οι ηρωίδες ως πρόσωπα της ιστορίας. Τα πρόσωπα αυτά ανατρέπουν παραδοσιακούς ρόλους στην καθημερινότητά τους και αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις, ενεργώντας με μία νέα οπτική ή και διαφοροποίηση των στάσεων και συμπεριφορών τους.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Τάξης Δημοτικού (1η κατηγορία), μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου (2η κατηγορία), καθώς και των Λυκείων και των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (3η Κατηγορία).

Κατηγορία Βραβείο/Βραβεία
συνολικής αξίας ανά κατηγορία
Είδος Έκταση
1η κατηγορία
Ε΄ και Στ΄ Τάξης Δημοτικού
700 €
σε είδος
Μικρή ιστορία 300 – 700 λέξεις
2η κατηγορία
Γυμνάσιο
500 €
χρηματικό ποσό
Μικρή ιστορία ή
Σύντομο διήγημα
500 – 1500 λέξεις
3η κατηγορία
Λύκεια και Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
800 €
χρηματικό ποσό
Μικρή ιστορία ή
Σύντομο διήγημα
500 – 2000 λέξεις

Η συμμετοχή στον πιο πάνω Διαγωνισμό είναι προαιρετική και θα είναι προϊόν συγγραφής σε μη εργάσιμο χρόνο. Οι μικρές ιστορίες των μαθητών και των μαθητριών θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη, 11 Μαΐου 2021.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των μικρών ιστοριών σχετίζονται με τον βαθμό απόδοσης των μηνυμάτων του Διαγωνισμού, τη λογοτεχνικότητα, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία. Κάθε μαθητής ή μαθήτρια μπορεί να υποβάλει μόνο μία υποψηφιότητα. Δεν υπάρχει περιορισμός συμμετοχών ανά σχολείο.

Για κάθε συμμετοχή (Μικρή ιστορία) θα αποστέλλεται από το σχολείο, διαφορετικό ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Η συμμετοχή θα αποστέλλεται από την οικεία διεύθυνση του σχολείου μέσω της Γραμματείας του Σχολείου συνημμένη σε μορφή word με κωδικό ως εξής:

Αρχικά Ονόματος Σχολείου_Επαρχία (3 πρώτα γράμματα)_Συμμετοχή X (αριθμός):

Παραδείγματα αρχείων:

Δημοτικό Σχολείο Ακρόπολης ΚΒ Λευκωσίας: ΔΣΑΚΒ_ΛΕΥ_Συμμετοχή 1

Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου Λευκωσίας: ΓΔΘ_ΛΕΥ_Συμμετοχή 1

Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Λάρνακας: ΛΑΜ_ΛΑΡ_Συμμετοχή 1

Τεχνική Σχολή Πάφου: ΤΣΠ_ΠΑΦ_Συμμετοχή 1

Τη διοργάνωση στηρίζουν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση θα απονείμει βραβείο ή βραβεία για κάθε κατηγορία.

Οι μικρές ιστορίες για την 1η κατηγορία και οι μικρές ιστορίες ή σύντομα διηγήματα για τη 2η και 3η κατηγορία ενδέχεται να αναρτηθούν στον ιστοχώρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και να εκτυπωθούν από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση ή να αξιοποιηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας και όπως ενθαρρύνετε τους μαθητές και τις μαθήτριές σας να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό.

 

Εγκύκλιος

Παράρτημα