Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη των μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία (ΜΜΕΒ) στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τους/τις ΜΜΕΒ.

Σημειώνεται ότι τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα γίνουν διαδικτυακά και για την παρακολούθησή τους οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει εκ των προτέρων να έχουν κάνει εγγραφή στα Δίκτυα Σχολείων που ήδη λειτουργούν στην πλατφόρμα Moodle του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Οδηγίες εγγραφής στα εν λόγω Δίκτυα έχουν σταλεί στους/στις εκπαιδευτικούς και στις γραμματείες των σχολείων, όπου λειτουργούν Προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν ως ακολούθως:

1. Για τους/τις φιλολόγους που διδάσκουν στα Προγράμματα διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας (Μεταβατικές τάξεις, Ολιγόωρα Προγράμματα, Προγράμματα για Ασυνόδευτους Ανήλικους, Πρόγραμμα στο Λύκειο Παλουριώτισσας και στο Λύκειο Λιβαδιών) και συμμετέχουν στο «Δίκτυο φιλολόγων που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα».

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από την κ. Μαρία Μητσιάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγγραφέα του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα.

Ημερομηνία Ώρα Θέμα Συμμετέχοντες/ Συμμετέχουσες
Πέμπτη, 12/11/2020 11.10 - 12. 40
Βασικές αρχές και εφαρμογές του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα (Μέρος Α΄) Φιλόλογοι που διδάσκουν στα Προγράμματα διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
Παρασκευή, 20/11/2020 11.10 - 12. 40 Βασικές αρχές και εφαρμογές του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα (Μέρος Β΄) Φιλόλογοι που διδάσκουν στα Προγράμματα διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

2. Για τους/τις καθηγητές/καθηγήτριες Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) που διδάσκουν στις Μεταβατικές τάξεις στο Γυμνάσιο, στα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές όπου λειτουργούν Προγράμματα για Ασυνόδευτους Ανήλικους, στο Λύκειο Παλουριώτισσας και στο Λύκειο Λιβαδιών και συμμετέχουν στο «Δίκτυο καθηγητών και καθηγητριών Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών που διδάσκουν σε μαθητές/μαθήτριες με μεταναστευτική βιογραφία».

Τα Σεμινάρια αυτά είναι καλό, όπου υπάρχει δυνατότητα, να τα παρακολουθήσουν και οι φιλόλογοι που διδάσκουν στα τμήματα ΜΜΕΒ, ώστε να ενθαρρυνθούν οι συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Τα επιμορφωτικά Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από την κ. Μαρία Μητσιάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγγραφέα του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα και από τον κ. Ιωάννη Λεύκο, Μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εξειδίκευση στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και στις Νέες Τεχνολογίες.

Ημερομηνία Ώρα Θέμα Συμμετέχοντες/ Συμμετέχουσες
Τετάρτη, 25/11/2020 11.10 - 12. 40
Βασικές αρχές και εφαρμογές της διδασκαλίας γλώσσας μέσω περιεχομένου μαθημάτων γνωστικού αντικειμένου (Μέρος Α΄) Καθηγητές/Καθηγήτριες Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) και Φιλόλογοι που διδάσκουν ΜΜΕΒ
Παρασκευή, 4/12/2020 11.10 - 12. 40 Βασικές αρχές και εφαρμογές της διδασκαλίας γλώσσας μέσω περιεχομένου μαθημάτων γνωστικού αντικειμένου (Μέρος Β΄) Καθηγητές/Καθηγήτριες Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) και Φιλόλογοι που διδάσκουν ΜΜΕΒ
Τετάρτη, 16/12/2020 11.10 - 12. 40 Βασικές αρχές και εφαρμογές της διδασκαλίας γλώσσας μέσω περιεχομένου μαθημάτων γνωστικού αντικειμένου (Μέρος Γ΄) Καθηγητές/Καθηγήτριες Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) και Φιλόλογοι που διδάσκουν ΜΜΕΒ

Όπως φαίνεται πιο πάνω, τα διαδικτυακά επιμορφωτικά Σεμινάρια θα γίνουν σε εργάσιμο χρόνο και η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική. Ως εκ τούτου, παρακαλείται η διεύθυνση του κάθε σχολείου να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών που θα τις παρακολουθήσουν, ώστε να μην παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Επίσης, παρακαλείται ο/η Βοηθός Διευθυντής/Διευθύντρια Συντονιστής/Συντονίστρια υποδοχής και ένταξης ΜΜΕΒ να βεβαιωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου του/της έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα Moodle του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν σταλεί, καθώς οι σύνδεσμοι για την παρακολούθηση των διαδικτυακών Σεμιναρίων θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα.

Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στη Λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Μαρία Πιτζιολή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 22402378.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

 

Εγκύκλιος