Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σας ενημερώνει ότι πραγματοποιούνται σεμινάρια με θέμα την εκπαίδευση για τον αντιρατσισμό και για έναν πολιτισμό ειρήνης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Τα σεμινάρια διοργανώνονται, για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Imagine». Το πρόγραμμα τυγχάνει της στήριξης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και από το 2017 έχει φέρει μαζί 5091 μαθητές/ριες από όλες τις κοινότητες του νησιού, ενώ 589 εκπαιδευτικοί συνόδευσαν τα παιδιά και άλλοι/ες 287 εκπαιδεύτηκαν οι ίδιοι/ες στο πλαίσιο των σεμιναρίων του προγράμματος. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ιmagine» υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και το Σπίτι της Συνεργασίας υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στηρίζεται από την Ειρηνευτική Δύναμη του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο (UNFICYP).

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις επαρχίες Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου, ως εξής:

ΕΠΑΡΧΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΩΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
ΠΑΦΟΣ Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 Ξενοδοχείο Almyra   8:30-13:00
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκου   8:30-13:00
ΛΕΜΕΣΟΣ Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 Pefkos City Hotel 8:30-13:00

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενδυναμώσει τους/τις εκπαιδευτικούς σε σχέση με τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να αναδείξουν ή να συζητήσουν θέματα ξενοφοβίας, στερεοτύπων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Κατά το σεμινάριο, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιρατσιστικής εκπαίδευσης. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί η κατανόηση του συγκεκριμένου πεδίου και θα συζητηθούν, με βιωματικό τρόπο, οι συνθήκες για ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών για οικοδόμηση της ειρήνης στην τάξη και την κοινότητα. Έχοντας υπόψη ότι η Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης δεν αφορά μόνο στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αλλά και στη διαδικασία, το σεμινάριο στοχεύει στο να παρουσιάσει την παιδαγωγική της ειρήνης ως μοντέλο, μέσα από την προώθηση της έρευνας, της συνεργασίας και του διαλόγου και δίνοντας στους/στις εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους μέσω της συμμετοχής τους στις δραστηριότητες του προγράμματος. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του εργαστηρίου θα είναι διαφοροποιημένο από προηγούμενες επιμορφώσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Imagine».

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε περίπτωση ακύρωσης εργαστηρίου λόγω λήψης έκτακτων μέτρων, αυτό θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επιμόρφωση θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου http://www.pi-eggrafes.ac.cy στην κατηγορία «IMAGINE», μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2020. Διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής της δήλωσης.

Για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων των εκπαιδευτικών. Οδηγίες για τον τρόπο εισόδου των χρηστών στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων τους, υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://myprofile.pi.ac.cy .

Ο κατάλογος με τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσών θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Για διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22445740 (ext. 106) και 99578067 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας.

 

Εγκύκλιος

Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης συμμετοχής