Design Practice

Πλαίσιο: Leonardo da Vinci - Life Long Learning

Κωδικός:
2009-1-CY1-LEO05-00465

Έναρξη: 1/10/2009

Λήξη: 9/30/2011

Προϋπολογισμός: € 219.904

Άτομο Επικοινωνίας:
Αναστασία Οικονόμου

Email:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Ιστοσελίδα έργου:
http://cloudworks.ac.uk/cloudscape/view/1972

Το Π.Ι. συμμετέχει σε ευρωπαϊκό έργο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (1/10/2009 - 29/9/2011) με θέμα το σχεδιασμό μαθησιακών δραστηριοτήτων με τη χρήση των ΤΠΕ (http://www.design-practice.org), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci. Το πρόγραμμα Leonardo da Vinci στοχεύει στη μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης και καινοτομίας μεταξύ των εταίρων των έργων.

Κύριοι εταίροι του έργου "Preparing Teachers to Teach with ICT-Design Practice" είναι το CARDET (που είναι και ο συντονιστής του έργου), το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου (το οποίο θα μεταφέρει την εμπειρογνωμοσύνη του στο σχεδιασμό και ανάπτυξη μαθησιακών δραστηριοτήτων- Learning Design), το Πανεπιστήμιο του Πειραιά (εμπειρία σε έργα για σχεδιασμό και ανάπτυξη μαθησιακών δραστηριοτήτων - www.skoool.gr) και το Π.Ι. (αξιοποίηση ομάδων εργασίας για το σχεδιασμό και ανάπτυξη μαθησιακών δραστηριοτήτων με τη χρήση ΤΠΕ οι οποίες έχουν εκτυπωθεί σε 60 βιβλιάρια και φιλοξενούνται στην πύλη http://www.e-epimorfosi.ac.cy και την εφαρμογή υποδομής για στήριξη στη σχολική μονάδα με υποστηρικτές και πυρήνες).

Εργαστήρια και συνέδρια
Στα πλαίσια του έργου, διοργανώθηκαν τρία εργαστήρια με θέμα το "Σχεδιασμό μαθησιακών δραστηριοτήτων με τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ που ανέπτυξε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Η.Β. - Learning Design". Τα εργαστήρια διεξήχθησαν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου τόσο στη Λευκωσία (29/09/2010 και 13/10/2010) όσο και στη Λεμεσό (20/10/2010). Επίσης, διοργανώθηκε το συνέδριο «Innovative Learning Environments (ILE) 2010» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (10/10/2010) για επιμόρφωση των συμμετεχόντων σχετικά με τη χρήση και τις λειτουργίες του εργαλείου CompendiumLD.

Εργαστήριο 29/09/2010
Το εργαστήριο αυτό υλοποιήθηκε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και την εκπρόσωπό του κ. Rebecca Galley. Το εργαστήριο παρακολούθησαν μέλη των εταίρων του έργου και λειτουργοί του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στόχος ήταν η βιωματική ενημέρωση των συμμετεχόντων για το Μαθησιακό σχεδιασμό μαθημάτων με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, χρησιμοποιώντας εργαλεία αναπαραστάσεων (visualizations). Οι συμμετέχοντες θα αξιοποιηθούν αργότερα ως υποστηρικτές εκπαιδευτικών.

Συνέδριο ILE 10/10/2010
ile2010
Στο συνέδριο αυτό, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν στη χρήση και λειτουργία του εργαλείου CompendiumLD, που ανέπτυξε το Ανοικτό Πανεπιστήμιου του Η.Β., για το σχεδιασμό των μαθημάτων τους. Πατήστε στο εικονίδιο για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου για περισσότερες πληροφορίες.

Εργαστήρια 13/10/2010 και 20/10/2010
Τα εργαστήρια αυτά υλοποίησαν οι λειτουργοί του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου με εισηγητές την κ. Αναστασία Οικονόμου και τον κ. Χαράλαμπο Βρασίδα. Προσφέρθηκαν σε 100 εκπαιδευτικούς – πυρήνες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό και ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε στους 58.  Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η επιμόρφωση των πυρήνων για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη σχολική τους μονάδα και συγκεκριμένα για τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων όπως το CompendiumLD στο σχεδιασμό των μαθημάτων τους. Στα εργαστήρια αυτά έγινε επίσης επίδειξη τεσσάρων εργαλείων Web 2.0 για αξιοποίησή τους στο μάθημα.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω εργαστήρια καθώς και δείγματα των εργασιών που είχαν γίνει.

Περιεχόμενο και στόχοι εργαστηρίων

Δείγματα εργασιών εργαστηρίων