Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης οργανώνει σε δεκαπενθήμερη βάση κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 το Σεμινάριο «Διδακτικές πρακτικές στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας - στη διαχρονία της - και στο μάθημα των Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση».

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα, συμπληρωμένο πρόσφατα από τους Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, είναι μια ισχυρή διάσταση που αφορά στη διαδικασία της εκπαιδευτικής πράξης, αφού διατυπώνει το πλαίσιο της παιδαγωγικής ολοκλήρωσης του εκπαιδευομένου, και γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται στο υψηλότερο βάθρο του ενδιαφέροντος και της μελέτης των μετόχων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στόχος του Σεμιναρίου, στο πλαίσιο αυτό της εφαρμογής των Δεικτών, είναι τόσο η διευκόλυνση της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μάχιμων εκπαιδευτικών για θέματα διδακτικής της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της και των Λατινικών, όσο και η παρουσίαση αποτελεσματικών διδακτικών προσεγγίσεων που έχουν εφαρμοσθεί στην τάξη σε συγκεκριμένες θεματικές των εν λόγω μαθημάτων. Οι διδακτικές προσεγγίσεις θα παρουσιαστούν από ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, Λειτουργούς Π.Ι., μάχιμους εκπαιδευτικούς, καθώς και από πανεπιστημιακούς, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Πιο κάτω αναφέρονται ενδεικτικά μερικές από τις θεματικές, τις οποίες το Σεμινάριο θα προσπαθήσει να καλύψει κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά:

  • Εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Νέα Ελληνική Γλώσσα
  • Εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα
  • Καλές πρακτικές στη διδασκαλία του μαθήματος των Λατινικών
  • Εργασίες τύπου project στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της
  • Ομαδοσυνεργατική μάθηση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της
  • Διαφοροποίηση διδασκαλίας στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της
  • Εκπαιδευτική έρευνα σχετική με τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της
  • Οι νέες τεχνολογίες στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της
  • Η αξιολόγηση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της

Αναμένεται ότι θα ενημερωθούν έγκαιρα οι φιλόλογοι στις σχολικές μονάδες, ώστε όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν δικές τους διδακτικές προσεγγίσεις στο Σεμινάριο, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να συμπληρώσουν το σχετικό επισυναπτόμενο έντυπο και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης με την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαστούν στα δύο τρίτα των συναντήσεων.

Τις συναντήσεις του Σεμιναρίου μπορούν να παρακολουθούν όσοι φιλόλογοι το επιθυμούν. Το ανώτατο όριο συμμετεχόντων είναι 30 φιλόλογοι και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σεμινάριο θα πρέπει να ενημερώνουν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την πρόθεσή τους τουλάχιστον μίαν εβδομάδα πριν από την ημέρα πραγματοποίησης του Σεμιναρίου, αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιείται, κυρίως, στο κτήριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη Λευκωσία σε δεκαπενθήμερη βάση, ημέρα Τρίτη, τη δεύτερη εργάσιμη Τρίτη κάθε μήνα και την τελευταία εργάσιμη Τρίτη κάθε μήνα. Κάθε συνάντηση διαρκεί 2 ώρες, από τις 16.00 μέχρι τις 18.00.

Μερικές από τις συναντήσεις του Σεμιναρίου είναι δυνατόν θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες πόλεις, μετά από σχετική διευθέτηση.

Τα θέματα που θα παρουσιάζονται στο Σεμινάριο, καθώς και ο χώρος πραγματοποίησής τους, θα ανακοινώνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (http://www.pi.ac.cy – Τομέας Επιμόρφωσης – Προγράμματα-Σεμινάρια – Σεμινάριο Διδακτικής της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της και των Λατινικών). Στον ίδιο χώρο θα αναρτάται και το εκπαιδευτικό υλικό των προηγούμενων συναντήσεων.

Η πρώτη συνάντηση του Σεμιναρίου για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016 για ειδικούς λόγους θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015 (όχι την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου), στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία. Την έναρξη του Σεμιναρίου θα κάνει ο κ. Βασίλειος Τσάφος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την πρώτη συνάντηση καλούνται να δηλώσουν αποστέλλοντας μήνυμα μέχρι τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015 ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ).

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε για τα πιο πάνω τους φιλολόγους του σχολείου σας.

 

Εγκύκλιος

Έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος