Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
«Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Συνθέτοντας Κοινωνικο-πολιτισμικές, Φιλοσοφικές, Παιδαγωγικές και Τεχνολογικές Πτυχές»

Λευκωσία 23 - 24 Οκτωβρίου 2015

 

Πρακτικά Συνεδρίου - Ελληνικά Άρθρα

Πρακτικά Συνεδρίου - Αγγλικά Άρθρα

Ανακοίνωση

Περιλήψεις Εισηγήσεων στα Ελληνικά

Περιλήψεις Εισηγήσεων στα Αγγλικά

ELINET Presentation - Opening Session

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα

Ενημερωτικό έντυπο

 

Κεντρικές εισηγήσεις

Brian Street
Εισήγηση
Παρουσίαση

Αργύρης Αρχάκης
Εισήγηση
Παρουσίαση

Jackie Marsh
Παρουσίαση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στη σύγχρονη κοινωνία, η έννοια του γραμματισμού είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και ρευστή. Η δραματική αναβάθμιση της τεχνολογίας, η αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας και στην έννοια της πληροφορίας, καθώς και οι συνεχείς κοινωνικές αλλαγές στα κράτη, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αποτελούν μόνο μερικές συνιστώσες στη σύγχρονη εννοιολόγηση του γραμματισμού. Αφενός, όσον αφορά στη διαδικασία του γραμματισμού, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια πολλαπλότητα και συνθετότητα: πολλαπλοί γραμματισμοί, πολυγραμματισμοί, πολλοί τρόποι να γίνει κάποιος εγγράμματος--, διαφορετικοί σημειωτικοί τρόποι και συνεχώς μεταβαλλόμενα και νέα κειμενικά είδη και τροπικότητες. Αφετέρου, όσον αφορά στα άτομα και τις κοινότητες, αναδεικνύονται συνεχώς νέες κοινότητες γραμματισμού, με διαφορετικές πρακτικές. Μέσα σε όλη αυτή την πολλαπλότητα, ο ρόλος της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επιζητώντας την πληρέστερη κατανόηση και την εκτενέστερη συζήτηση του θέματος αυτού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιου Κύπρου, του Ερευνητικού Οργανισμού CARDET, της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης του Γραμματισμού, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, της Επιτροπής Αλφαβητισμού, της Διατμηματικής Επιτροπής για τη Σχολική Επιτυχία και την Προώθηση του Αλφαβητισμού, και των Διευθύνσεων της Δημοτικής, της Μέσης και της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Συνθέτοντας Κοινωνικο-πολιτισμικές, φιλοσοφικές, παιδαγωγικές και τεχνολογικές πτυχές».

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να ενδιατρίψει στις διάφορες πτυχές του γραμματισμού, να αναδείξει συναφή με αυτές ζητήματα και να λειτουργήσει ως μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής θεωρητικών θέσεων, ερευνητικών πορισμάτων και καλών πρακτικών. Στη βάση τούτων, το Συνέδριο θα ασχοληθεί με τις ακόλουθες θεματικές:

-          Αναδυόμενος / Αναπτυσσόμενος γραμματισμός

-          Γραμματισμός και διδακτικές πρακτικές στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση

-          Πολυγραμματισμοί, πολυτροπικότητα και τεχνολογία

-          Πολυγλωσσία, διγλωσσία

-          Λογοτεχνία, Φιλαναγνωσία

-          Γραμματισμός εκτός σχολείου

-          Γραμματισμός και κοινωνικοί φορείς

-          Δια βίου εκπαίδευση και γραμματισμός

-          Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας και γραμματισμός

-          Εκπαιδευτική πολιτική και γραμματισμός

-          Έρευνα και γραμματισμός


Το Συνέδριο απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, ερευνητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μεταπτυχιακούς-διδακτορικούς/ές φοιτητές/τριες, εκπροσώπους ΜΚΟ και άλλων οργανισμών, που επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον ή και δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Συνέδριο είτε με απλή παρακολούθηση είτε με εισηγήσεις σε παράλληλες συνεδρίες ή με συμμετοχή σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και σε βιωματικά εργαστήρια, ακόμα και με φιλοτέχνηση αφισών. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου έχει καθοριστεί για τις 23 και 24 Οκτωβρίου 2015, στη Λευκωσία.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν 300 άτομα και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί, όμως, αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κύριοι ομιλητές στο συνέδριο θα είναι οι :

-          Brian Street, Ομότιμος Καθηγητής στο King´s College του Λονδίνου

-          Jackie Marsh, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Sheffield

-          Αργύρης Αρχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Δήλωση για συμμετοχή στο Συνέδριο με ανακοίνωση

Όσοι/ες επιθυμούν να συμμετάσχουν με ανακοινώσεις στο Συνέδριο μπορούν να υποβάλουν περίληψη της πρότασής τους (μέχρι 500 λέξεις) μέχρι την 15η Ιουνίου 2015 (παράταση μέχρι την 30η Ιουνίου), συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στο επισυναπτόμενο έντυπο («ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»). Η περίληψη της εισήγησης/ανακοίνωσης, μαζί με το επισυναπτόμενο έντυπο, θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Η πρόταση πρέπει να αφορά σε μία από τις πιο κάτω θεματικές:

-          Αναδυόμενος / Αναπτυσσόμενος γραμματισμός

-          Γραμματισμός και διδακτικές πρακτικές στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση

-          Πολυγραμματισμοί, πολυτροπικότητα και τεχνολογία

-          Πολυγλωσσία, διγλωσσία

-          Λογοτεχνία, Φιλαναγνωσία

-          Γραμματισμός εκτός σχολείου

-          Γραμματισμός και κοινωνικοί φορείς

-          Δια βίου εκπαίδευση και γραμματισμός

-          Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας και γραμματισμός

-          Εκπαιδευτική πολιτική και γραμματισμός

-          Έρευνα και γραμματισμός

Οι περιλήψεις θα αξιολογηθούν και τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους θα αποσταλούν στους/στις υπεύθυνους/ες για την αλληλογραφία συγγραφείς, το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου 2015.

Όσοι/ες συγγραφείς επιθυμούν να συμπεριληφθεί η εργασία τους στα πρακτικά του Συνεδρίου θα πρέπει, μετά την έγκριση της περίληψής τους, να υποβάλουν το πλήρες κείμενο μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2015. Το πλήρες κείμενο (έκτασης μέχρι 3000 λέξεις) θα αξιολογηθεί εκ νέου και ο/η υπεύθυνος/η για την αλληλογραφία συγγραφέας θα ειδοποιηθεί σχετικά μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες για τα πλήρη κείμενα θα ανακοινωθούν αργότερα. Σημειώνεται ότι μόνο εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο θα συμπεριληφθούν στα πρακτικά.


Κύριες Ημερομηνίες

 

Καταληκτική Προθεσμία

Υποβολή Περίληψης

15 Ιουνίου 2015 (παράταση μέχρι 30 Ιουνίου)

Ανακοίνωση αποτελέσματος αξιολόγησης περιλήψεων

15 Ιουλίου 2015

Επιβεβαίωση συμμετοχής για όσους θα συμμετάσχουν με ανακοίνωση σε ηλεκτρονικό σύνδεσμο που θα σας αποσταλεί

31 Αυγούστου 2015

Υποβολή πλήρους κειμένου για συμπερίληψη στα πρακτικά

15 Σεπτεμβρίου 2015

Δήλωση συμμετοχής για απλή συμμετοχή

21η Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου 2015 (ενδέχεται, όμως, οι θέσεις να συμπληρωθούν πιο γρήγορα, για αυτόν τον λόγο, οι ενδιαφερόμενοι/ες προτρέπονται να δηλώσουν το συντομότερο δυνατόν)

Διεξαγωγή Συνεδρίου

23-24 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση αποτελέσματος αξιολόγησης κειμένων για τα πρακτικά

30 Νοεμβρίου 2015

 

Οδηγίες μορφοποίησης κειμένου για τα πρακτικά του Συνεδρίου

Διοργανωτής
PI
Συνδιοργανωτές
litplogo