Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα σας ενημερώνουμε ότι, με το σύνθημα «Ας δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο» γιορτάζουμε και φέτος, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην προώθηση της βέλτιστης χρήσης του διαδικτύου και της ασφαλούς χρήσης των νέων τεχνολογιών. Στόχος είναι η ανάληψη της ευθύνης από όλους για τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου για όλους.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ευαισθητοποιημένο σε θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους μαθητές και την ανάπτυξη ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο είναι εταίρος του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου – Cyberethics και κάθε χρόνο συμμετέχει και διοργανώνει εκδηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πιο κάτω παρουσιάζονται δραστηριότητες που προγραμματίζονται στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και εισηγήσεις δραστηριοτήτων τις οποίες μπορεί η σχολική σας μονάδα να οργανώσει.

  • Ημερίδα που διοργανώνει η Cytanet, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου “Cyberethics” με θέμα «Ας δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο», την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, ώρες 8:15 – 12:15, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Τα σχολεία μπορούν να συμμετέχουν αφού συμβουλευτούν τις εγκυκλίους: dde4456, dme7557, dte2930.
  • Δραστηριότητες στη σχολική μονάδα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής και διαθεματικά μέσα από όλα τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος, αξιοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό από το πακέτο «Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο», το οποίο έχει δοθεί στα σχολεία και φιλοξενείται στη διαδικτυακή πύλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου www.pi.ac.cy/InternetSafety και www.pi.ac.cy/InternetSafety/eSafeSchool.html

Στην πύλη αυτή μπορείτε να βρείτε ενημερωτικό υλικό, σχέδια μαθήματος, εκπαιδευτικά φιλμάκια, παιχνίδια κ.ά.

  • Αξιοποίηση των «Μικρών εκπαιδευτών για το διαδίκτυο» και διοργάνωση δράσεων στο πλαίσιο του έργου αυτού (πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.pi.ac.cy/InternetSafety/YoungCoaches.html).
  • Διοργάνωση δρώμενων τα διαλείμματα ή κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης (π.χ. θεατρικά δρώμενα, προβολή βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διοργάνωση παιχνιδιού, έρευνας, συζήτησης σε μορφή debate, κουίζ κ.λπ.).
  • Εγγραφή των σχολείων που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω της πύλης “Safer Internet Day (SID)” www.saferinternetday.org/web/guest/register. Τα σχολεία που θα εγγραφούν θα πάρουν ένα ηλεκτρονικό πακέτο υλικού, το οποίο περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό, προτεινόμενες δραστηριότητες και υλικό για την τάξη.
  • Εγγραφή των σχολείων στην διαδικτυακή πύλη eSafety Label (www.esafetylabel.eu), στην οποία καθοδηγούνται τα σχολεία να αξιολογήσουν το επίπεδο ασφάλειας για το διαδίκτυο που παρέχουν και να λάβουν μέτρα, ώστε να το βελτιώσουν με βάση εξατομικευμένο σχέδιο δράσης. Επιπλέον, γίνεται παραπομπή σε διάφορα εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν το έργο της σχολικής σας μονάδας, όπως για παράδειγμα ενημερωτικά δελτία, λίστες ελέγχου και καθοδήγηση για τη σύνταξη «Πολιτικής Ορθής Χρήσης» του διαδικτύου του σχολείου.
  • Διάθεση του συνημμένου τρίπτυχου «Ασφάλεια στο διαδίκτυο - Καλές πρακτικές για γονείς» στους γονείς των μαθητών του σχολείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα: www.pi.ac.cy/InternetSafety/SID.html

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας για τα πιο πάνω και να προσφέρετε ευκαιρίες για ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών στο σημαντικό αυτό θέμα.

 

Εγκύκλιος

Συνημμένο τρίπτυχο