Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ανακοινώνει ότι συμμετέχει στο ερευνητικό έργο “Open Discovery Space: A socially-powered and multilingual open learning infrastructure to boost the adoption of eLearning resources (ODS)” και καλεί όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του έργου όπως δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Αναφέρουμε ότι η συμμετοχή των σχολείων στο Πρόγραμμα έχει τύχει της έγκρισης της Γενικής Διευθύντριας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το έργο στοχεύει στην ενθάρρυνση και υποστήριξη των σχολικών μονάδων για την αξιοποίηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στη διαδικασία της μάθησης. Στο πλαίσιο του έργου “Open Discovery Space” υποστηρίζεται η δημιουργία θεματικών, εθνικών, ή ευρωπαϊκών κοινοτήτων εκπαιδευτικών σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον, το οποίο θα αποτελεί ενιαίο σημείο πρόσβασης για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς σε ψηφιακούς εκπαιδευτικούς πόρους πολλών ευρωπαϊκών αποθετηρίων εκπαιδευτικού υλικού.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο έργο, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να:

α) συμμετάσχουν σε επιμορφωτικές δράσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια
β) τυγχάνουν επιστημονικής και παιδαγωγικής στήριξης
γ) έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό
δ) να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρώπη
ε) να εφαρμόσουν καινοτόμες δράσεις μέσα από συνεργασίες με ομάδες ερευνητών και παιδαγωγών
στ) να είναι μέλη κοινοτήτων εκπαιδευτικών, βάσει των ενδιαφερόντων τους

Τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο έργο θα έχουν τη στήριξη συμβούλων από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (το οποίο είναι ο εθνικός συντονιστής του έργου στην Κύπρο) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η στήριξη θα προσφέρεται τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, επισκέψεις στη σχολική μονάδα και επικοινωνία σε διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης.

Τα σχολεία που θα συμμετέχουν θα κληθούν να:

  1. συμμετέχουν με εκπρόσωπο του σχολείου τους σε μια εναρκτήρια ενημερωτική/συντονιστική συνάντηση, που θα διεξαχθεί στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στα Λατσιά, την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013, στις 10:00-13:00
  2. διαμορφώσουν σχέδιο δράσεων για τη σχολική τους μονάδα
  3. υλοποιήσουν δραστηριότητες της επιλογής τους στο πλαίσιο του ODS
  4. συμμετέχουν στο ερευνητικό μέρος του έργου (π.χ. συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, ημερολόγια).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο έντυπο 1.

Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς της σχολικής σας μονάδας για το εν λόγω Πρόγραμμα. Αν ενδιαφέρεστε να ενταχθεί η σχολική σας μονάδα στο έργο αυτό, θα πρέπει να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος εγγραφών του Π.Ι., στη διεύθυνση http://www.pi-eggrafes.ac.cy (για το έργο “Open Discovery Space: A socially-powered and multilingual open learning infrastructure to boost the adoption of eLearning resources”) μέχρι και τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013. Η δήλωση συμμετοχής της σχολικής μονάδας θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν στην περιγραφή του σχολείου, τις προσδοκίες σας από τη συμμετοχή σας στο έργο και στοιχεία των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να εμπλακούν (πληροφορίες για την επιτυχή καταχώρηση των ηλεκτρονικών δηλώσεων μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο έντυπο 2).

Για περισσότερη πληροφόρηση για το έργο, όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή συνάντηση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013, στις 12:00-13:00, στη διαδικτυακή διεύθυνση http://eclass.ouc.ac.cy/course/view.php?id=121 (θα πρέπει να κάνετε σύνδεση ως επισκέπτες και στη συνέχεια να επιλέξετε τον σύνδεσμο "ODS Τηλεσυνάντηση"). Κατά τη διάρκεια της τηλεσυνάντησης ο συντονιστής του έργου θα παρουσιάσει πιο εκτενώς το έργο και θα επιλύσει τυχόν απορίες.

Σημειώνουμε ότι το έργο στοχεύει να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της σχολικής σας μονάδας και σε καμία περίπτωση δεν θα αναστατώσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Για τυχόν διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Χριστόδουλο Τασουρή, στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , τηλ.: 22402313 / 22402323).

 

Εγκύκλιος

Συνημμένο 1

Συνημμένο 2

Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής σχολείου