Σε συνέχεια της εγκυκλίου με αρ. φακ. ΥΠΠ 16.8.03.4.1 / ΠΙ 16.8.04.12 και ημερ. 18/1/19, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για διάφορες δράσεις οι οποίες μπορούν να προγραμματιστούν στη σχολική σας μονάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (5 Φεβρουαρίου 2019). Σημειώνουμε ότι οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Φεβρουαρίου και έχουν ως στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας για την ασφαλή και δημιουργική αξιοποίηση του διαδικτύου, με υπευθυνότητα και σεβασμό.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί τις δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου πολύ σημαντικές. Πιο κάτω παρουσιάζονται δραστηριότητες που προγραμματίζονται, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, καθώς και εισηγήσεις δραστηριοτήτων, τις οποίες μπορεί η σχολική σας μονάδα να οργανώσει ή να συμμετάσχει:

  • Εγγραφή των σχολείων που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω της διαδικτυακής πύλης “Safer Internet Day (SID)”, https://www.saferinternetday.org/web/sid/school-registration.
  • Αξιοποίηση διαθέσιμου ενημερωτικού υλικού προς μαθητές και γονείς, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) https://internetsafety.pi.ac.cy.
  • Ενημέρωση και συζήτηση για τη Γραμμή Βοήθειας και Καταγγελιών 1480 (https://internetsafety.pi.ac.cy/1480) και το σχετικό ενημερωτικό βίντεο (https://youtu.be/DCQyqHStlUQ) .
  • Παρακολούθηση των βίντεο του διαγωνισμού παραγωγής σύντομου βίντεο από μαθητές με θέμα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», τα οποία φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα https://internetsafety.pi.ac.cy/competition-details/short-video-2018-2019 και θα προβάλλονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια του μήνα Φεβρουαρίου.
  • Δημιουργία ενημερωτικού υλικού (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), συμβάλλοντας στην ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών, των εκπαιδευτικών και των γονιών για τη θετική χρήση του Διαδικτύου και την ανάπτυξη δημιουργικής διαδικτυακής συμπεριφοράς (π.χ. δημιουργία αφίσας, ενημερωτικών φυλλαδίων, πολιτικής ορθής χρήσης διαδικτύου).
  • Συμμετοχή σε δράσεις εντός και εκτός της σχολικής μονάδας, οι οποίες προσβλέπουν στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση του κοινού, αναφορικά με θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο (π.χ. καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προώθηση σχετικού ενημερωτικού υλικού σε εμπορικά και άλλα κέντρα).
  • Διοργάνωση δρώμενων τα διαλείμματα ή κατά τη διάρκεια σύντομης σχολικής εκδήλωσης (π.χ. θεατρικά δρώμενα, προβολή βίντεο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, διοργάνωση παιχνιδιού, έρευνας, συζήτησης σε μορφή debate, κουίζ κ.λπ.).
  • Υλοποίηση μαθησιακών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, αλλά και διαθεματικά μέσα από όλα τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος, αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό (σχέδια μαθήματος, εκπαιδευτικά φιλμάκια, παιχνίδια κ.ά.) από το πακέτο «Ασφαλές σχολείο για το Διαδίκτυο», το οποίο έχει δοθεί στα σχολεία και φιλοξενείται στη διαδικτυακή πύλη https://internetsafety.pi.ac.cy.
  • Αξιοποίηση των «Μικρών Εκπαιδευτών για το Διαδίκτυο» από το ομώνυμο Πρόγραμμα του Π.Ι. (https://youngcoaches.pi.ac.cy) και της Ομάδας νέων του ευρωπαϊκού έργου CYberSafety (www.cybersafety.cy/youth-panel), για τη διοργάνωση δράσεων σε σχέση με το θέμα.
  • Εγγραφή των σχολείων στη διαδικτυακή πύλη eSafety Label (http://www.esafetylabel.eu), στην οποία καθοδηγούνται τα σχολεία να αξιολογήσουν το επίπεδο ασφάλειας για το Διαδίκτυο, που παρέχουν και να λάβουν μέτρα, ώστε να το αναβαθμίσουν με βάση εξατομικευμένο σχέδιο δράσης.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Αναστασία Οικονόμου, Προϊστάμενη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Π.Ι. (τηλ. 22402310) και τους Λειτουργούς του Τομέα στα τηλέφωνα 22402313, 22402323, 22402372.

 

Εγκύκλιος