Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενημερώνει για τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας στην πιο πάνω εκστρατεία, η οποία αφορά στην προώθηση των ικανοτήτων/δεξιοτήτων δημοκρατικής κουλτούρας και πολιτότητας των μανθανόντων/ουσών των σχολείων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επειδή οι δημοκρατικές αξίες και αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκστρατεία Free to Speak, Safe to Learn” – Democratic Schools for All, η οποία θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, στοχεύει στην προώθηση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των σχολείων στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη δημοκρατικών και συμπεριληπτικών σχολείων. Η εκστρατεία έχει αρχίσει τον Νοέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2022.

Για τον σκοπό αυτό, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αναπτύξει ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα (https://www.coe.int/en/web/campaign-free-to-speak-safe-to-learn/) η οποία αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών, καλών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των διαφόρων σχολείων των κρατών - μελών. Οι σχολικές μονάδες καλούνται να συμμετάσχουν στην εν λόγω εκστρατεία, αξιοποιώντας παράλληλα και τη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον σκοπό αυτό.

Βασικά θέματα της εκστρατείας “Free to Speak, Safe to Learn” – Democratic Schools for All, είναι τα εξής:

  • Διαχείριση επίμαχων ζητημάτων
  • Πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας
  • Αντιμετωπίζοντας την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις
  • Αντιμετώπιση των διακρίσεων
  • Προωθώντας την ευημερία στο σχολείο
  • Κάνοντας τη φωνή των παιδιών να ακουστεί.

Οι διάφορες δράσεις και πρακτικές που θα προταθούν από τα σχολεία θα αξιολογηθούν και, στη συνέχεια, μέρος αυτών θα παρουσιαστούν σε διάφορα πανευρωπαϊκά συνέδρια που θα οργανώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον σκοπό αυτό. Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων στην εν λόγω εκστρατεία υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://www.coe.int/en/web/campaign-free-to-speak-safe-to-learn/get-involved.

Για τυχόν διευκρινίσεις ή περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στη λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρα Ανδρεανή Μπάιτελμαν (τηλ. 22402484 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας, προτρέποντάς/τις τους να συμμετάσχουν στην εκστρατεία, ώστε να παρουσιαστεί η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας από τους/τις εκπαιδευτικούς μας. Η συμμετοχή μας κρίνεται ως πάρα πολύ σημαντική, ώστε να καταδείξουμε σε όλα τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πως οι αρχές και αξίες που διέπουν την καθημερινή μας εκπαιδευτική πράξη υπερτονίζουν τη δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της.

 

Εγκύκλιος