apostoli nero

Πλαίσιο: Global Water Partnership Mediterranean

Έναρξη: 2013

Λήξη: 2017

Προϋπολογισμός: $ 608.000

Άτομο Επικοινωνίας: Αραβέλλα Ζαχαρίου

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ιστοσελίδα έργου: http://www.medies.net

Το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό» πραγματοποιείται από το Global Water Partnership – Mediterranean και το Σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη και The Coca-Cola Company), με τη συνεργασία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/ δίκτυο MEdIES και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Συγκεκριμένα, τέσσερα δημόσια σχολεία και τρία κρατικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εντάχθηκαν στον πρώτο κύκλο έργων των πράσινων υποδομών. Δύο σχολεία (Γυμνάσιο Λινόπετρας, Στ’ Δημοτικό Αγλαντζιάς) και δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – στην Αθαλάσσα και τη Σαλαμιού - επωφελήθηκαν από την εγκατάσταση συστήματος ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού, ενώ σε δύο ακόμα σχολεία έγινε αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού (Δημοτικά Σχολεία Γερίου και Αγίου Ανδρέα), με στόχο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους. Τέλος, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Πεδουλά, με μία ολιστική προσέγγιση για την αξιοποίηση των Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, εγκαταστάθηκε διπλό σύστημα ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού και συλλογής όμβριων υδάτων.

Με την Κύπρο να έχει αναγνωριστεί ως μία από τις δύο χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο έλλειμμα σε υδάτινους πόρους και τις κυπριακές αρχές να έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα λειψυδρίας σε αρκετά μέρη ιδιαίτερης σημασίας για τη γεωργία και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, η προστασία και ενίσχυση των υδατικών πόρων αποδεικνύεται κρίσιμο θέμα για την ποιότητα ζωής και τις οικονομικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του Προγράμματος «Αποστολή Νερό» στην Κύπρο είναι η ανάδειξη και προώθηση της αξιοποίησης των Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, με έμφαση στην ανακύκλωση του «γκρίζου» νερού και τη συλλογή βρόχινου νερού, ως βιώσιμες και οικονομικές λύσεις για την αύξηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων και την προσαρμογή της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα πέρα από την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης νερού σε σχολεία και δημόσια κτήρια, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχετικά θέματα, μέσω της ετοιμασίας και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού για τους μη-συμβατικούς πόρους, το οποίο έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική, στα πλαίσια του Αναλυτικού Προγράμματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, άλλα και την εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών στα σχετικά θέματα.

Εταίροι:
Μεσογειακό Γραφείο Περιβάλλοντος (MIO), Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Διεθνής οργανισμός Global Water Partnership Mediterranean (GWP-MED)