Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τους φορείς που συνδράμουν στην εκπαίδευση των μαθητών για τη δημιουργική αξιοποίηση και ασφαλή χρήση του διαδικτύου, έχει αναπτυχθεί ένα διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων, το iWhiz. Την ανάπτυξη του iWhiz έκανε η εταιρεία ΜΤΝ σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κυπριακό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας (στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CyberEthics) και τη συνδρομή εκπαιδευτικών και ειδικών στην πληροφορική.

Το πρωτοποριακό αυτό παιχνίδι (app για κινητές συσκευές) απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Α’ – Γ’ Γυμνασίου και Α’ – Β’ Λυκείου / Τεχνικής Σχολής, και σκοπός του είναι η προαγωγή της σωστής διαδικτυακής πλοήγησης και συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την διαμόρφωση ενός πιο ασφαλούς Διαδικτύου για τα παιδιά. Το iWhiz είναι ένα παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων στο οποίο οι μαθητές συμμετέχουν ατομικά αλλά και ομαδικά, μεταξύ των σχολείων τους, μαζεύοντας έτσι βαθμούς για το προσωπικό τους σκορ αλλά και για το σκορ του σχολείου τους. Τα θέματα στα οποία διαγωνίζονται οι μαθητές αφορούν σε 3 κατηγορίες:

  • Η ασφάλεια στο διαδίκτυο (50%)
  • Γνώσεις τεχνολογίας και πληροφορικής (35%)
  • Γενικές γνώσεις (15%)

Η χρήση του iWhiz είναι εντελώς δωρεάν, δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις και είναι διαθέσιμο σε λειτουργικά Android και iOS.

Με το τέλος του διαγωνισμού συλλογής βαθμών μέσω του iWhiz τα τρία πρώτα σχολεία θα βραβευτούν από την ΜΤΝ με 8 tablet Alcatel Pixi 3 10” WiFi & Keyboard, ενώ οι τρεις πρώτοι μαθητές θα κερδίσουν από ένα iPad mini2 WiFi 32GΒ.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ακολουθήσουν, σε συνεννόηση με το ΥΠΠ, παρουσιάσεις του iWhiz στα σχολεία (Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) από την ΜΤΝ, οι οποίες θα έχουν έναν εκπαιδευτικό αλλά ταυτόχρονα και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και παράλληλα θα προτρέπουν τους μαθητές να συμμετάσχουν στο iWhiz επεξηγώντας τον τρόπο παιχνιδιού. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Καλείστε όπως ενημερώσετε τους μαθητές/τριες του σχολείου σας (Α’ – Γ’ Γυμνασίου και Α’ – Β’ Λυκείου / Τεχνικής Σχολής) για το διαδικτυακό παιχνίδι iWhiz και τους ενθαρρύνετε να το χρησιμοποιήσουν, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στον διαγωνισμό. H έναρξη του διαγωνισμού ορίζεται ως η 12η Οκτωβρίου 2016 και η λήξη του η 31η Ιανουαρίου 2017.

Σημειώνεται ότι για σκοπούς συμμόρφωσης με τον Νόμο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απαραίτητη προϋπόθεση για το κάθε παιδί που θέλει να εγγραφεί στο παιχνίδι, είναι η προσκόμιση σχετικού εντύπου συγκατάθεσης υπογεγραμμένου από τον γονέα ή νόμιμο κηδεμόνα του (επισυνάπτεται). Παρακαλείστε όπως μεριμνήσετε για τη συλλογή των υπογεγραμμένων εντύπων και τη φύλαξή τους στο σχολείο. Διευκρινίζεται επίσης ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση που ζητείται κατά την εγγραφή του μαθητή ως χρήστη, χρειάζεται μόνο για να επικοινωνήσει η εταιρεία MTN με τον μαθητή σε περίπτωση που είναι ένας από τους νικητές του διαγωνισμού.

 

Εγκύκλιος

Έντυπο συγκατάθεσης