Είστε εδώ: Αρχική Σελίδα/Δυνατότητες ΔιαδικτύουΠώς να κάνετε
Καταγγελία
1ος τρόπος:
Τηλεφωνικώς στο:
22 674747


2ος τρόπος:
Διαδικτυακά: Καταγγελία
Παράνομου ΠεριεχομένουΓραμμή
ΒοήθειαςΤηλ.: 09:00-19:00
Chat: 15:00-19:00
Δευτέρα-Παρασκευή

Δυνατότητες Διαδικτύου

Ανταλλαγή Αρχείων/Διαμοιρασμό
Αυτή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:
  • Mέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου τα αρχεία φτάνουν ως συνημμένα
  • με τη μεταφορά αρχείων (ftp - file transfer protocol)
  • με τη χρήση προγραμμάτων “peer to peer”, όπου η επικοινωνία και η ανταλλαγή γίνεται μεταξύ δύο υπολογιστών
  • καθώς πλοηγούμαστε στο Διαδίκτυο μπορούμε να κατεβάσουμε αρχεία στον υπολογιστή μας
Εξ αποστάσεως Μάθηση
Εξ αποστάσεως μάθηση (distance learning) είναι η εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος και ο εκπαιδευτής βρίσκονται σε φυσική απόσταση και η διδασκαλία επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα επικοινωνίας με μικρή ή καθόλου φυσική επαφή.

Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη)
Η γνωστότερη μορφή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email). Ένα άλλο είδος ασύγχρονης επικοινωνίας είναι οι ομάδες συζητήσεων (forum). Εκτός από την επικοινωνία μέσω e-mail υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επικοινωνίας, όπως η συνομιλία (chat), σε «πραγματικό χρόνο». Ένα τέτοιο είδος επικοινωνίας το ονομάζουμε σύγχρονη επικοινωνία.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
Μέσω του Διαδικτύου, μπορούμε να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, να πληροφορηθούμε για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μας, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά., να ανανεώσουμε άδειες, να κάνουμε κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας μας ή του εξωτερικού, να πάρουμε αεροπορικά εισιτήρια, να ενοικιάσουμε αυτοκίνητα, να ψάξουμε και να βρούμε εργασία, να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε ηλεκτρονικά κάποιες αιτήσεις.

Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Με το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε αγορές προϊόντων από όλο τον κόσμο μπαίνοντας στα ηλεκτρονικά καταστήματα, που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό ή συμμετέχοντας σε ιστοσελίδες δημοπρασιών. Επίσης, μπορούμε να διαφημίσουμε και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας.

Κινητό Τηλέφωνο
Πέρα από τις γνωστές υπηρεσίες αποστολής απλών μηνυμάτων (SMS), ανταλλαγής φωτογραφιών και αποστολής μηνυμάτων πολυμέσων (MMS), μπορούμε τώρα μέσω του κινητού μας τηλεφώνου να έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να λαμβάνουμε email, να "κατεβάζουμε" φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, να δημοσιεύουμε το περιεχόμενο που παράγουμε με το κινητό μας όπως φωτογραφίες ή βίντεο στο Διαδίκτυο (Moblog) ή ακόμη να στέλλουμε από το Διαδίκτυο μαζικά SMS και MMS σε κινητά (Bulk SMS).

Κοινωνικά Δίκτυα
Με τον όρο ιστοσελίδα Κοινωνικού Δικτύου εννοούμε τις ιστοσελίδες εκείνες, στις οποίες μπορούμε να αναρτήσουμε στοιχεία, που θα αποτελέσουν το διαδικτυακό μας προφίλ, να έρθουμε σε επικοινωνία με φίλους ή να κάνουμε νέες φιλίες και επαγγελματικές επαφές, να ανταλλάξουμε γνώση, να ζητήσουμε άμεση υποστήριξη ή ακόμα απλά να ψυχαγωγηθούμε. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook, Hi5 και MySpace είναι οι πιο διαδεδομένες.

Πληροφόρηση
Χρησιμοποιώντας ένα φυλλομετρητή (browser), μπορούμε να περιηγηθούμε στις πολλές ιστοσελίδες που υπάρχουν και να πληροφορηθούμε για ο,τιδήποτε μας ενδιαφέρει. Αυτή η πληροφόρηση είναι άμεση και επίκαιρη.

Ψυχαγωγία
Μέσω του Διαδικτύου μπορούμε να ακούσουμε τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό σταθμό ή να παρακολουθήσουμε τηλεοπτικές εκπομπές. Μπορούμε, επίσης, να ακούσουμε μουσική και να παρακολουθήσουμε σύντομα φιλμάκια ή ολόκληρες ταινίες, να διαβάσουμε περιοδικά, την εφημερίδα της ημέρας ή ακόμα και προηγούμενων ημερών, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου αναλώνεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό PEGI για να βοηθήσει στην επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών. Το σύστημα PEGI αναφέρει την κατάταξη του παιχνιδιού σε ηλικιακές ομάδες και το χαρακτηρισμό του περιεχόμενου.

Υποστηρικτικό Υλικό


Ασφάλεια για τους νέους στο Διαδίκτυο (Microsoft)

Μικρές Διαδραστικές Ιστορίες (Microsoft)

Ιστορία: «Η Μίση βρέθηκε»

  Αρχική Σελίδα
Copyright © Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου 2010
Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας