Είστε εδώ: Αρχική σελίδα/Γονείς&Εκπαιδευτικοί/ Κίνδυνοι/Πορνογραφία
 
 
open all | close all


Υποστηρικτικό Υλικό
Εργαστήρι Pestalozzi: «The Use of Internet: Opportunities and Challenges»

Ασφάλεια για τους νέους στο Διαδίκτυο (Microsoft)

Γονείς και κηδεμόνες στο Internet (Microsoft)


Διάφορα
Εργασίες Μαθητών και Διαδραστικά Παιχνίδια

Επισκέψεις στη Σχολική Μονάδα και Ημερολόγιο ΠαρουσιάσεωνΠώς να κάνετε
ΚαταγγελίαΤηλεφωνικώς στο:
22 674747

Διαδικτυακά: Καταγγελία
Παράνομου ΠεριεχομένουΓραμμές Βοήθειας
Τηλ.: 09:00-19:00
Chat: 15:00-19:00
Δευτέρα-Παρασκευή


Κίνδυνος: Παιδική Πορνογραφία

Περιγραφή:

Παιδική πορνογραφία ορίζεται ως οι αναπαραστάσεις ανηλίκων που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες. Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η παιδική πορνογραφία θεωρείται έγκλημα και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις.

Η παιδική πορνογραφία ορίζεται διαφορετικά από τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Διαδικτυακά Εγκλήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η παιδική πορνογραφία έχει τις εξής μορφές:
  • Ένας ανήλικος που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Ένα άτομο που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα προσποιούμενο ότι είναι ανήλικο.
  • Ρεαλιστικές εικόνες που αναπαριστούν ένα ανήλικο να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του φορέα για την ασφάλεια του Διαδικτύου στην Κύπρο (www.cyberethics.info) τον Αύγουστο του 2009, η 14η ιστοσελίδα προτίμησης των Κυπρίων είναι πορνογραφικού περιεχομένου. Η 14η θέση είναι η ψηλότερη θέση προτίμησης για πορνογραφική ιστοσελίδα ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι πληροφορίες είναι ανησυχητικές, γιατί σύμφωνα με ειδικούς κλινικούς σεξολόγους, οι άνθρωποι που εθίζονται στην πορνογραφία τείνουν να έχουν διαταραγμένη αντίληψη για τις ανθρώπινες σχέσεις, κάτι που μπορεί να τους αποξενώσει από τους συντρόφους τους. Επίσης, επισημαίνουν ότι οι ανήλικοι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό γιατί τους λείπει η συναισθηματική ωριμότητα.

Η εξάπλωση των κυκλωμάτων παιδοφιλίας είναι ανησυχητική. Τα κυκλώματα αυτά είναι ομάδες ατόμων, τα οποία εργάζονται μαζί μέσω του Διαδικτύου με στόχο τη συλλογή και διανομή πορνογραφικού υλικού για τη δική τους ικανοποίηση. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν έγκλημα και υπόκεινται στο νόμο.Πού μπορεί να συμβεί:

Σε ιστοσελίδες τις οποίες χειρίζονται κυκλώματα παιδοφιλίας
Σε ηλεκτρονικά μηνύματα με φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας


Αντιμετώπιση:

Αν γνωρίζουμε κάποιον που ασχολείται με την παιδική πορνογραφία, τον καταγγέλλουμε στην ιστοσελίδα www.cyberethics.info, στο τηλέφωνο 22674747 (Γραμμή Καταγγελιών HotLine) ή/και στην αστυνομία.
Αποφεύγουμε διαδικτυακές συζητήσεις με αγνώστους και κυρίως δεν συμφωνούμε ποτέ να συναντήσουμε κάποιο «φίλο» που, μόλις γνωρίσαμε διαδικτυακά.
Αν κάποια διαδικτυακή συζήτηση μάς κάνει να νιώσουμε άβολα την σταματάμε αμέσως και αναφέρουμε το γεγονός σε κάποιο ενήλικα.
Δεν στέλνουμε φωτογραφίες που είναι δυνατό να μας εκθέσουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Δεν ανεβάζουμε σε ιστοσελίδες κοινωνικού δικτύου π.χ. στο Facebook ή Hi5 φωτογραφίες μας, οι οποίες είναι προκλητικές.
Ως γονείς συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην στέλνουν φωτογραφίες και προσωπκά στοιχεία του εαυτού τους ή φίλων τους σε οποιονδήποτε συναντούν σε δωμάτια συνομιλίας.
Εγκαθιστούμε λογισμικό φιλτραρίσματος πληροφοριών σε υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από παιδιά (π.χ. Safe Internet της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ασφάλεια κάντε κλίκ εδώ.

Για να διαβάσετε τη νομοθεσία για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας κάντε κλίκ εδώ.
 

 
   Πίσω | Γονείς | Επόμενη   
   
  Copyright © Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου 2010
Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας